Er is sprake van spoedzorg of spoedopvang als u zelfstandig woont, plotseling (medische) zorg of opvang nodig heeft en de situatie binnen een of twee dagen onhoudbaar zal zijn. Er is dan dus een crisissituatie.
Wat is spoedzorg? Wanneer iemand direct medische hulp nodig heeft (bijvoorbeeld na een ongeluk of een hartinfarct), noemen we dat spoedzorg.
Een gezondheidsklacht is spoedeisend wanneer het levensbedreigend is of als de behandeling door een huisarts niet kan wachten tot de volgende dag of het volgende spreekuur. Bij spoedzorg heb je vaak te maken met verschillende zorgverleners.
Spoedeisende hulp is een gespecialiseerde afdeling van een ziekenhuis die erop gericht is ongeplande en dringende medische en verpleegkundige zorg te verlenen aan patiënten met acute aandoeningen of verwondingen.
De huisartsenpost is er voor spoedeisende gezondheidsklachten, waarvoor u anders uw huisarts zou bellen. De Spoedeisende Hulp bij het ziekenhuis is bedoeld voor ernstige situaties, waarbij inzet van een medisch specialist nodig is.
Waar dient de spoed wel voor? "Voor levensbedreigende aandoeningen! Zoals beroertes, fracturen, hartinfarcten, slagaderlijke bloedingen, grote brandwonden, ... Voor iedereen die met de ziekenwagen binnenkomt en als je huisarts je doorverwijst of als er redenen zijn om dringend onderzoek te willen.
De Spoedeisende hulp is 24 uur per dag geopend. Spoedeisende hulp is de afdeling voor acute problemen, diagnoses en behandeling. In de meeste gevallen heeft u een verwijzing van de huisarts nodig maar bij duidelijke spoedgevallen kunt u natuurlijk direct langskomen.
Laat AG weten dat je met spoed opgenomen bent in het ziekenhuis. Je hebt hiervoor 30 dagen de tijd. Je hoeft de spoedopname dus niet onmiddellijk te melden. Werd je niet overgebracht naar een ziekenhuiskamer maar bleef je op de spoedafdeling?
Een bezoek aan de spoedgevallendienst van een ziekenhuis, zonder doorverwijzing van een arts, kost vanaf maandag 9,50 euro. Echte noodgevallen blijven gratis, zoals patiënten die per ambulance worden binnengebracht.
Waarom gaat het zo traag op de spoed? Het is een vraag die veel mensen zich stellen nadat ze uren hebben moeten wachten om geholpen te worden op een spoedafdeling in een ziekenhuis. Dat komt omdat ziekenhuizen met een triagesysteem werken. Patiënten worden gesorteerd volgens dringendheid.
De kosten voor een bezoek aan de SEH zijn minimaal 150 euro. Door uw behandeling kan dit bedrag hoger worden. De Spoedeisende Hulp is bedoeld voor mensen met spoedeisende en/of levensbedreigende klachten.
Als je klacht niet levensbedreigend is, kun je op werkdagen het beste naar je eigen huisarts gaan. Als het nodig is kan de doktersassistente een spoedafspraak inplannen of de huisarts op visite laten komen. In de avond of in het weekend is de huisarts niet open, maar kun je kunt wel naar de huisartsenpost.
U kunt naar een willekeurige huisarts, apotheker of, in noodgevallen, naar een eerste hulppost bij u in de buurt. Een arts of zorgverlener moet alle medisch noodzakelijke en spoedeisende zorg bieden.
Onder een levensbedreigende situatie wordt verstaan: elke situatie waarbij een of meer van de vitale functies gestoord zijn of dreigen gestoord te raken. De 3 vitale functies zijn: het bewustzijn, de ademhaling en de circulatie (bloedsomloop).
Eerstelijnsverblijf is het verblijf voor geneeskundige zorg die onder de verantwoordelijkheid valt van een huisarts, een specialist ouderengeneeskunde (SO) of een arts verstandelijk gehandicapten (AVG). Het gaat hier niet om medisch-specialistische zorg.
De spoedeisende hulp is 24 uur per dag open. Momenteel schakelen we over op een nieuw elektronisch patiëntendossier.
De zorg op de huisartsenpost wordt volledig vergoed. De zorg gaat ook niet ten koste van uw verplichte eigen risico.
Hoewel je vaak klachten hoort over lange wachttijden op een dienst spoedgevallen, stelt Test-Aankoop vast dat patiënten met een acuut probleem doorgaans binnen vijf minuten na aankomst worden voortgeholpen. Bij niet-dringende gevallen bedraagt de gemiddelde wachttijd een uur.
In functie van de urgentie zal de secretariaatsmedewerker op de dienst Spoedopname daarna (of ervoor) de patiënt inschrijven. Daar zijn de volgende documenten bij nodig: Als u bent aangesloten bij een hospitalisatieverzekering: een attest of uw kaartje. Verwijsbrief van uw behandelende (huis)arts.
Dan maakt onze medewerker een prikje in uw vinger, waarna de bloeddruppels worden opgevangen in een buisje. De bloedafname duurt meestal niet langer dan vijf minuten.
Wel eigen risico bij spoedeisende hulp
Voor een bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost geldt geen eigen risico. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis wel. Het is dus verstandig om voor medische hulp eerst naar de huisarts of de huisartsenpost te gaan.
De basisverzekering dekt de kosten van de huisarts en dus ook van de huisartsenpost. Bent u verzekerd, dan gaat de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Bent u niet verzekerd, dan betaalt u de kosten van het consult of recept direct op de huisartsenpost.
Pijn is vervelend, maar meestal niet gevaarlijk. Heeft u veel pijn of maakt u zich zorgen, bel uw huisarts. Bewegen is meestal goed. Ook bij pijn.