Bij het trickle filter wordt de filtermedia enkel vochtig gehouden door middel van sprenkelen. Dit zorgt voor enorm veel zuurstof toevoer tijdens het filteren. Ga maar na, water kan slechts 5% zuurstof vasthouden en lucht in de atmosfeer bevat 21% zuurstof.
Als voorfilter raden wij een goed zeefbochtfilter,of een drum (trommelfilter) aan. Deze zijn groot en kunnen het vele vuil van Koi goed verwerken. Als Biologisch filter is een beadfilter een goede oplossing al wordt er momenteel ook vaak met een enkel bewegend bed kamer gewerkt.
Voordelen bewegend bed filter
Het is een vorm van zuurstrijk filteren, alle bacteriën worden constant voorzien van verse zuurstof. Door de beweging die de luchtpomp maakt heb je geen last van ophoping van vuil in het filter.
De Nitto is een krachtige zuigerpomp, ideaal voor gebruik op beluchte bodemdrains, het aansturen van bewegend bed filters en airlift systemen en het spoelen van statisch bed filter. Ook de onderdelen voor de Nitto luchtpomp zijn bij ons te verkrijgen.
De vortex of draaikolkfilter
Het vijverwater komt aan de onderkant binnen en door de ronde wand ontstaat er een voortdurende draaikolk. Deze draaikolk maakt dat de zwaardere vuildelen in het water naar beneden gezogen worden en worden verzameld op de bodem.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Heel veel verschillende soorten vijverfilters. Voor siervijvers zijn er twee veelgebruikte filters, met ieder eigen voordelen en nadelen. In praktijk is een drukfilter makkelijker in gebruik, maar een doorstroomfilter is wat beter geschikt voor grotere vijvers.
Vijverfilter met filtermatten
Zorg ervoor dat de ton hoger wordt geplaatst dan het niveau van het water. Op de bodem van de ton leg je de nodige keien. Daarbovenop leg je filtermatten, bioballetjes en opnieuw een filtermat. Daarop komt een laag keramische buisjes en tot slot nog een laatste filtermat.
Biologisch filter zelf maken
Een biologisch filter bestaat uit niets anders dan een hoeveelheid poreus filtermateriaal (schuimrubber, lavastenen) waarin vuildeeltjes uit de vijver blijven hangen. Hierop gaan vervolgens bacteriën groeien. In een eenvoudige plastic bak kun je daarom ook zelf een filter maken.
Deels ingegraven
Een drukfilter kun je deels ingraven bij de vijver. Een deels ingegraven filter heeft als voordeel dat je deze makkelijker kunt wegwerken bij de vijver. Ook geeft een drukfilter je de mogelijkheid om daarna het water naar een hoger niveau te verplaatsen, bijvoorbeeld voor een beekloop of waterval.
Wanneer moet de vijverpomp schoon worden gemaakt.
Normaliter wanneer de waterkwaliteit prima is en er geen grote vervuilende omstandigheden zijn, zoals eerder benoemd, is een jaarlijkse check prima. Door de vijverpomp goed te onderhouden wordt de levensduur van de pomp behoorlijk verlengd.
Als u de vijverfilter één keer in het jaar schoonmaakt, blijft het filter optimaal werken en kunt u blijven genieten van een gezonde en heldere vijver. Na de herfst is het beste moment om de vijverfilter schoon te maken omdat in deze tijd het meeste vuil in de vijver belandt.
Een meerkamerfilter geleid het vuile water door een aantal kamers waarin filtermateriaal zit. Hierbij wordt het filtermateriaal steeds fijner, waardoor steeds kleiner vuil wordt tegen gehouden. Het filter vangt al het vuil en zal door onderhoud schoon moeten worden gemaakt.
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Filter, vijverpomp en zuurstofpomp
De vijverpomp, filters en een eventuele zuurstofpomp kun je in de winter het best uitgeschakeld laten. Onderin de vijver vormt zich een waterlaag met een stabiele temperatuur, waarin vissen, kikkers, padden, salamanders en waterplanten kunnen overleven.
Een drukfilter is een filter voor je vijver waar het water dat door het filter loopt onder druk blijft staan. Dit heeft als voordeel dat je de uitvoer van een drukfilter kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een waterval of beekloop.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
De gemiddelde levensduur gaat hier namelijk over de tien jaar heen. Pompen ouder dan 15 jaar zijn echt geen uitzondering.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.
U kunt overigens ook een vijverslib verwijderaar huren bij tuincentra of speciale vijvercentra. Met behulp van een vijverstofzuiger kunt u gemakkelijk bladafval maar ook slib uit de vijver verwijderen.
Het is raadzaam om uw vijverfilter één of twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Omdat het najaar de periode is waarin het meeste vuil in de vijver belandt, is het slim om het vijverfilter in elk geval rond het einde van de herfst een keer schoon te maken.
Samenvatting. Samengevat: wanneer je elke week tenminste 20% water ververst (en daarbij een deel van de bodem schoonmaakt met een vuilklok) zal je (vermoedelijk) elke 4-6 weken je filter(s) EN pomp moeten schoonmaken, maar dat kan je heel eenvoudig zelf exact bepalen.