Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen. Er is sprake van een persoonlijke frequentie.
Ouders van pasgeboren baby's geven vaak aan dat hun baby moeite heeft met poepen. Zolang de ontlasting zacht is en het kind geen andere verschijnselen vertoont is er meestal niets ernstigs aan de hand. Kinderen die borstvoeding krijgen kunnen best 10 dagen achter elkaar geen ontlasting hebben. Dat is normaal.
Een verstopping van de darmen komt bij veel baby's voor en gaat vaak vanzelf over. Door de buik van de baby te masseren of wat meer water toe te voegen, kun je het ongemak al verminderen. Ga in ieder geval niet zelf experimenteren met bijvoorbeeld een thermometer, olie of laxeermiddelen.
Om obstipatie bij baby's te verhelpen moeten de darmen weer in beweging komen. Veel ouders zijn bang voor luie darmen door laxeren, dat is gelukkig een fabel. Darmen stoppen juist met bewegen als ze vol poep zitten. Het beste laxeermiddel is macrogol, dat werkt alleen op de poep en is niet prikkelend op de darmen.
Constipatie bij uitsluitend flesvoeding
HiPP 2 BIO Combiotik® opvolgmelk bevat onder meer belangrijke voedingsvezels (GOS van lactose). Deze voedingsvezels helpen de ontlasting los te maken en dus te verzachten.
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Gebruik alleen koud water rechtstreeks uit de kraan, want lauw of warm water afkomstig uit geisers of boilers kan metalen bevatten. Onderhoud de kraan en de onmiddellijke omgeving ervan zeer goed. Het water moet niet gekookt worden en er mogen geen ontsmettende middelen aan toegevoegd worden.
Bij een mama die veel melk heeft, moet de baby vaak zo gulzig drinken dat hij veel lucht hapt. Deze lucht kan op een later moment ongemakken veroorzaken in de darmen. Als de baby de borst niet goed kan leegdrinken, kan hij krampjes krijgen van teveel voormelk.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter flesvoeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet.
Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plasluiers net zo vol blijven als eerder en je baby goed groeit. De ontlasting blijft bij borstvoeding wel altijd zacht, ook als ze minder vaak poepen.
De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; 2e dag 20 cc per voeding, 3e dag 30 cc etc. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
We spreken van diarree als je kind een verandering van stoelgangpatroon heeft met 3 waterige ontlastingen in de laatste 24 uur. Het normale ontlastingspatroon (frequentie, kleur en vastheid) verschilt heel erg per kind en ook bij eenzelfde kind. Er moet nagegaan worden of het echt om diarree gaat.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Als je baby 's nachts last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Lichaam moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. De darmen zijn nog in ontwikkeling (bij pasgeboren baby's). Je baby krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
Het water van SPA® Reine is zeer mineraalarm water, want het heeft een droogrest van slechts 38 mg/l. Moeders en baby's van alle leeftijden kunnen het dus zonder gevaar drinken. Bovendien ondersteunt SPA® Reine de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Baby's die last hebben van darmkrampjes trekken de beentjes op, zijn onrustig, laten veel scheetjes. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door teveel lucht in het lijfje, wat binnen wordt gehapt door het huilen of met de voeding. Als je baby last heeft van darmkrampjes, dan is hij typisch na de voeding onrustig.
Bij baby's kan verstopping komen doordat ze van borstvoeding naar flesvoeding gaan. Bij oudere kinderen kan het komen door: te weinig vezels eten, te weinig bewegen, te weinig drinken en te druk zijn met spelen. Poeptraining kan helpen bij kinderen die al naar de wc gaan. Soms kunnen medicijnen helpen.