Hoelang strooizout (of pekel) blijft liggen, hangt af van een aantal factoren. Wanneer er veel beweging op de weg is zal het strooizout automatisch verwaaien naar bermen en grassen langs de wegen. Het verkeer zorgt er daarnaast voor dat het strooizout zich beter gaat mengen met het water waardoor het beter oplost.
Schade aan planten en dieren door strooizout
De bast van bomen langs wegen word aangetast door direct contact met het strooizout, waardoor bomen gevoelig worden voor schimmels en andere aantastingen. Knoppen kunnen ook afsterven doordat het zout vocht onttrekt waardoor de knop uitdroogt.
Door zout te strooien houdt Rijkswaterstaat onze wegen begaanbaar bij vorst, ijzel en sneeuw. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. De weg wordt minder snel glad en ontdooit sneeuw of ijzel. Dat is een feit.
Strooi gelijkmatig
Een handvol zout (circa 20gram) per vierkante meter is vaak voldoende. Zorg er wel voor dat u het gelijkmatig verdeelt! Indien u een groot terrein ijsvrij wil houden, is het natuurlijk onbegonnen werk om dit met de hand te doen. In dat geval gebruikt u best een strooiwagentje.
Veruit de meeste planten kunnen slecht tegen zout, gaan door de passerende strooiwagens slechter groeien en sommige sterven af. Schaffers: ,,Als zout op het blad landt verdort het, verschroeit als het ware. Zout onttrekt namelijk vocht.
Strooizout is op zich geen buitengewoon gevaarlijk product. Maar voorzichtigheid is toch geboden, want strooizout kan, bij langdurig huidcontact en bij oogcontact irritatie veroorzaken. Bij inname van strooizout kunnen symptomen optreden naargelang de ingenomen hoeveelheid.
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Onkruid kan niet tegen een overdosis zout. Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken. Strooizout is redelijk goedkoop en per seizoen zal je zo'n 3 tot 4 zakken nodig hebben.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
De wortels van onkruid zitten niet diep in de grond, maar vaak tussen de tegels van uw terras. Omdat hard steenzout langzaam smelt, wordt het goed gedoseerd afgegeven aan het onkruid.
Strooizout is gewoon keukenzout (NaCl) maar wel minder zuiver. Vroeger werd het zout vaak roze gekleurd om het te onderscheiden van consumptiezout. Aan wegenzout is een anti-klontermiddel toegevoegd. Zout is hygroscopisch (trekt vocht aan) waardoor het gaat klonteren.
Dit seizoen is er tot nu toe bijna 12 miljoen kilogram zout gestrooid. Vorig jaar was dit iets meer dan 56 miljoen en dit is allebei weinig vergeleken met het tienjarig gemiddelde van 90 miljoen kilogram per jaar. Het hoogterecord staat op de winter van 2009-2010 toen 191 miljoen kilo gestrooid is (figuur 1).
Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren. Men hoopte op die wijze een ernstige ziekte af te wenden.
Rijkswaterstaat heeft 200 miljoen kilo strooizout op voorraad. Het meeste zout is dit jaar afkomstig uit Duitsland, waar steenzout gewonnen wordt in zoutmijnen. Het strooizout ligt opgeslagen in vijf centrale zoutloodsen.
Waar er precies gestrooid wordt, kun je zien op de website van Rijkswaterstaat. De website vertelt je precies waar de strooiwagens live rijden, of gereden hebben. Handig als je onderweg moet en het glad is. Ishetglad.nl werkt momenteel ook aan een live kaart waar je kunt zien waar gestrooid is.
Planten groeien slecht op een zoute bodem. 'Zout maakt het moeilijk voor planten om water uit de bodem op te nemen. Daarnaast is natrium, dat in zout zit, zelfs giftig', aldus Pierik. 'We ontdekten dat een plant bij een snufje zout in de bodem niet meer uit de schaduw kan groeien, maar er ook niet aan doodgaat.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Richt de sproeier op het onkruid dat je wilt doden met azijn. Bedek de bladeren met azijn, maar spuit ook azijn in de buurt van de wortels. Je hoeft het onkruid niet kletsnat te maken, maar spuit een gelijkmatige hoeveelheid azijn op het onkruid. Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid.
Het steenzout smelt door zijn hardheid langzaam en heeft daardoor een langdurige werking. Door deze gedoseerde afgifte ontstaat de constant ziltige omgeving. Gewoon keukenzout lost veel te snel op en zakt snel weg in de grond.
Regelmatig de grond schoffelen of onkruid uitgraven
Veel onkruid is eenjarig. Dit groeit niet terug als u het uit de grond trekt of weg schoffelt. Meerjarig onkruid moet worden uitgegraven. De wortels van deze soorten zitten dieper in de grond, en deze zijn moeilijk te verwijderen met alleen een schoffel.
Dit strooizout kan irritaties veroorzaken aan de pootjes van je kat. Maak als je kat buiten is geweest de pootjes schoon door ze bijvoorbeeld af te nemen met een vochtige doek zodat je kat niet teveel strooizout binnen krijgt. Ook antivries is schadelijk voor een kat.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Onkruid tussen tegels voorkomen
Leg eerst een worteldoek neer, zodat onkruid van onderaf niet tussen je tegels door kan komen. Vul de voegen van je terras met voegselzand of brekerzand. Dit bevat geen voedingsstoffen voor eventuele aangewaaide zaadjes. Veeg je terras regelmatig!