Planten die overal tussen tegels en in hoekjes groeien worden vaak als onkruid bestempeld en bestreden. Maar onkruid is de unieke manier van de natuur om de aarde te bedekken, te voeden en te beschermen tegen uitdroging.
Nuttig onkruid
Sommige onkruiden zijn heel nuttig. Dat komt door het herstellend vermogen van de natuur. Dat betekent dat planten het gebrek in de grond niet alleen aantonen maar ook opheffen. Tref je in je tuin veel spurrie (niet eetbaar), dan weet je dat de grond zuur, voedselarm en zanderig is.
Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.
Onkruid maakt de bodem vruchtbaarder
Hiermee maken ze kleine tunneltjes in de grond, die de bodem losser maken. Regenwater krijgt zo de kans om dieper de grond in te gaan en het bodemleven krijgt letterlijk weer zuurstof.
Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Ehrenfried Pfeiffer bespreekt welke soorten onkruid er bestaan, hoe ze groeien, en wat ze ons kunnen vertellen over de vruchtbaarheid van de grond. De strijd tegen het onkruid wordt zowel in theorie als in de praktijk belicht, zodat het in iedere situatie toegepast kan worden.
Regelmatig de grond schoffelen of onkruid uitgraven
Veel onkruid is eenjarig. Dit groeit niet terug als u het uit de grond trekt of weg schoffelt. Meerjarig onkruid moet worden uitgegraven. De wortels van deze soorten zitten dieper in de grond, en deze zijn moeilijk te verwijderen met alleen een schoffel.
Af en toe schoffelen helpt om de bodem los te houden. Daarnaast schoffel je automatisch kleine onkruidjes af welke anders groot worden en uitzaaien. Met schoffelen werk je snel, binnen een kwartiertje kun je al een hele tuin doorwerken. Daarnaast heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Planten moeten eerst aanslaan, wortel gaan maken en dan nog de juiste hoeveelheid vocht en voeding krijgen om te gaan groeien. Onkruid heeft dat allemaal niet nodig… dat is er in de basis vaak al. Het heeft ook geen vocht of voeding nodig.
Wikipedia geeft aan: Een onkruid is een op een bepaalde plaats ongewenste plant. Deze ongewenste planten kunnen wild of verwilderd zijn. In principe gaat het dus om ongewenste planten. Welke planten we als onkruid beschouwen, hangt dus af van de begroeiing van onze tuin.
Op nummer 1 hebben wij de Güde Elektrische Onkruidborstel / Voegenreiniger geselecteerd als beste elektrische onkruidborstel. Met deze onkruidborstel heb jij binnen no time je gehele tuin onkruidvrij. De Güde Elektrische Onkruidborstel / Voegenreiniger is snel, comfortabel in gebruik en milieuvriendelijk.
Er zijn een aantal planten die veel voorkomen als onkruid en ook eetbaar zijn, waaronder, paardenbloem, brandnetel, gehoornde klaverzuring, haagwinde, zevenblad, weegbree, wikke, daslook, hondsdraf en perzikkruid.
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.
Je beschadigt de wortels van gewenste planten
Het zijn vooral de fijne wortels die je raakt bij het schoffelen, zodat de plant geen water meer kan opnemen en het lastig krijgt in droge periodes. Bedekt jouw bodembedekker de bodem niet? Ook dat is vaak een gevolg van te veel schoffelen.
Begin er vroeg in het jaar mee, zodra het eerste blad tevoorschijn komt. Geef de vaste planten in je tuin een voorsprong door in ieder geval tot en met mei het blad om de 10 dagen weg te halen. Daarna volstaat 1 keer per maand wegplukken.
Goed schoffelen doe je met beleid. Dus: voorzichtig sturend de schoffel langs de planten geleiden, en zeker niet te diep in de grond. Het onkruid dat je wilt bestrijden, moet je meer afsnijden dan loswerken. Want onkruid dat afgesneden is, droogt uit.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
De wortels van onkruid zitten niet diep in de grond, maar vaak tussen de tegels van uw terras. Omdat hard steenzout langzaam smelt, wordt het goed gedoseerd afgegeven aan het onkruid.
Eenjarig onkruid
Doordat de grond regelmatig bewerkt wordt heeft het een open structuur. In dit gespreide bedje ontkiemen de zaden snel. Sommige van deze onkruiden groeien zo snel dat ze zich meerdere keren per jaar vermenigvuldigen via zaadproductie.
Onkruid zijn ongewenste (kruidachtige) planten in de tuin. Echter wat voor de één ongewenst is, is voor een ander wel gewenst. In deze Onkruid Top 50 hebben we een overzicht van planten die de gemiddelde tuinder niet in de tuin wilt hebben. De tuinder wilt deze plant graag bestreden en verwijderd hebben.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Er bestaan twee soorten onkruid, namelijk éénjarig onkruid en vast onkruid. Eénjarig onkruid groeit uit zaadjes die snel ontkiemen. Eénjarig onkruid is vrij makkelijk te bestrijden, mits je er op tijd mee begint. Zodra het onkruid groter wordt, vallen er steeds meer zaadjes op de grond.