Te veel zonnenGa niet vaker dan 50 keer per jaar onder de zonnebank. Bij lichtere huidtypes is dit aantal nog lager.
Tussen iedere zonsessie moet minimaal 48 uur zitten. Als je dus op dinsdag onder de zonnebank bent geweest, mag je donderdag weer zonnen. Je mag dus nooit 2 dagen achter elkaar onder de zonnebank en wij houden dit voor onze klanten in de gaten. Kan ik gelijk na het zonnen douchen?
'Je hoeft niet maandenlang te zonnebanken om huidkanker te krijgen. Eén keer goed verbranden is voldoende. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jonge mensen melanomen ontwikkelen, en dat daar vaak een periode van zonnebanken aan vooraf is gegaan.
8 – 10 sessies op de zonnebank is normaliter genoeg voor een mooie bruine kleur. Wanneer u langere tijd niet in de zon bent geweest is het essentieel dat u start met de aanbevolen tijd en dosering.
Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd.
Een mooie bruine kleur dient u rustig op te bouwen. Bij Solar Zonnestudio adviseren wij 3 weken uit te trekken voor een kuur, 2 á 3 keer per week langs te komen en de zonnebanksessie per keer met een minuut of 3 op te bouwen. Ga ervan uit dat u een keer of 10 komt zonnen in 3 weken.
Het is dan toch wel beter om niet direct nadat je de zonnebank hebt gebruikt te gaan douchen. Dit komt doordat deze producten langer in moeten werken. Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten.
Ja.Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.
Bouw het zonnen op
Van een keer onder de zonnebank gaan word je niet direct bruin. Ga daarom zeker in het begin iedere week een keer onder de zonnebank. Begin met sessies van 10 tot 15 minuten en bouw dit geleidelijk op.
Zonnebankgebruik. Zonnebanken leveren een hoge dosis uv-straling in een korte tijd. Dit is een extra risico op het verbanden van de huid en het krijgen van huidkanker. Ga niet onder de zonnebank voor de aanmaak van vitamine D.
De bruine kleur die je krijgt van het zonnen onder de zonnebank ontstaat immers in de huid, en niet op de huid. Het is daarom onmogelijk om je bruine kleurtje er af te schrobben onder de douche. Integendeel zelfs, indien je een douche na de zonnebank neemt, dan komt de bruine kleur zelfs nog meer tot zijn recht.
Het zorgt voor een sterke weerstand, maar ook voor gezonde botten, tanden en spieren. Dan ben je 2 dagen op je favoriete vakantiebestemming en dan is het weer zo ver. Verbrand! Als je goed je kleurtje opbouwt onder de zonnebank voordat je op vakantie gaat is dat verbranden verleden tijd.
Je versterkt jouw natuurlijke beschermingsfactor door regelmatig onder de zonnebank te gaan, waardoor je minder snel in natuurlijk zonlicht verbrandt. De zonnebank is in te stellen op sterkte en tijd, op die manier loop je weinig risico 'te lang in de zon' te hebben gezeten/gelegen en zo verbrandt je dus ook niet!
Ga niet meer dan 1 keer per dag onder de zonnebank. Maak hierbij geen onderscheid tussen binnen en buiten zonnen, uw huid doet dat ook niet. Houdt bij een normaal zongedrag in de natuurlijke zon een maximaal aantal sessies op de zonnebank aan van ongeveer 50 maal per jaar.
Hoe vaak per week mag je op de zonnebank? Ga niet vaker dan 3 keer per week en niet vaker dan 40 korte sessies per jaar. Overdrijven is echt niet goed. Hou er ook rekening mee dat zonnebaden in de echte zon net zo goed meetelt.
Verantwoord zonnen onder de zonnebank is 40x per jaar (800min = 1600min Buitenzon (BZ). Dat houdt in dat wanneer je het hele jaar door (wat onwaarschijnlijk is) echt om de 9 dagen gaat zonnebanken je totaal voor ongeveer 1600min BZ = 26,5 uur = ongeveer 3,5dag "buiten zonlicht" hebt opgedaan.
Verzorging van je huid
Nadat je klaar bent in de zonnestudio is het echter nog niet klaar. Het is belangrijk je huid na iedere zonsessie goed te verzorgen. Wij raden het aan om nadat je klaar bent in de zonnestudio, een lauwwarme douche of bad te nemen.
Van één bezoekje, ga je niet opeens langdurig bruiner worden. Daarom raden wij je in het begin aan om voor een wekelijkse beurt onder de zonnebank te kiezen. Op die manier zal de bruine kleur dieper doordringen in je huid. Als beginner doe je er goed aan de duur van je sessie te beperken tot 10-15 minuten.
Teveel UV-A straling
Alleen is de dosis UV-A straling bij de zonnebank een stuk hoger dan in de zon. Natuurlijk heb je bij de zonnebank verschillende sterktes, maar het kan wel oplopen tot 10 tot 15 keer de hoeveelheid die je buiten zou krijgen. En je kunt natuurlijk wel raden dat dit niet heel goed is voor je huid.
De UV-straling van zonnebanklampen beschadigt namelijk de huid. Daarbij geldt wel dat UVB-straling net wat minder slecht is dan UVA-straling. Als je echt per se toch een zonnebank wilt, kijk dan goed naar wat voor soorten er zoal zijn – en maak er met mate gebruik van.
We kunnen er kort over zijn. Inmiddels weten we namelijk dat te veel zon niet goed is voor een acne gevoelige huid. Ook regelmatig onder de zonnebank kan acne verergeren.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid.