Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Haal voor het wassen de kussensloop en kussenbeschermer van het kussen. Gebruik een zacht wolwasmiddel dat geschikt is voor de fijne was en zet de wasmachine aan op 60 graden. Kies voor een wasprogramma met spoelstand zodat je zeker weet dat al het wasmiddel uit het kussen is gespoeld.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
Waarom gele vlekken? De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt.
Voeg een dopje wasmiddel, 3/4 dopje baking soda en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat je kussen daarna buiten drogen en voilà, de gele vlekken zijn weg! Je hoofdkussen wit krijgen is dus gemakkelijker dan je denkt! Een kussen schoonmaken kan eenvoudig met de wasmachine en bovenstaande huismiddelen.
Kijk daarvoor eerst goed naar het waslabel dat aan je kussen hangt. Maar voor de meeste kussens geldt hetzelfde: een voorzichtig programma op 60°C met een dopje wasmiddel en eventueel een beetje wasverzachter. Sommige vlekken kunnen echter iets hardnekkiger zijn, en zullen na een wasprogramma nog niet verdwenen zijn.
Hét wasvoorschrift voor zijde: Wees voorzichtig
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
De meeste mensen hebben gewoon 1 slaapkussen op hun bed liggen. Slaap je met z'n tweeën? Dan liggen er natuurlijk 2 kussens. Slaapkussens zijn er vaak in 3 verschillende maten: standaard, kingsize en queensize.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Donzen en synthetische kussens kun je gewoon in de wasmachine wassen. Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op 60 graden.
Kijk elke 30 minuten in de droger of de kussens goed en gelijkmatig drogen. Eenmaal uit de droger voelt je hoofdkussen weer aan als nieuw! Tip: om jouw hoofdkussen nog langer fris en schoon te houden adviseren wij om een beschermende molton kussensloop of kussenbeschermer te gebruiken.
Stel het strijkijzer zo heet mogelijk in voor de stof. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijk over het materiaal glijdt en je zult zien hoe de vouwen binnen enkele minuten verdwijnen. Strijk vochtig.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Kussens gevuld met dons of met veren kun je vaak wel zelf wassen. Het is ontzettend lastig om deze kussens goed droog te krijgen (ze kunnen gaan stinken). Kussens gevuld met veren en/of dons moeten dus door en door gedroogd worden in de droger.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Krijgt je nek 's nachts niet de ondersteuning die het verdient, dan kan dat leiden tot nekklachten. Daarnaast kan het je nachtrust verstoren en zorgen voor een gebrek aan diepe slaap. Gebrek aan goede ondersteuning kan ook worden veroorzaakt door geen of een niet bij jou passend kussen.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
LET OP! Gebruik alleen vlekken verwijderaar zonder bleek. Bleek is een te aggresieve stof om gebruikt te worden op satijn, het maakt de stof kapot en verwijdert de kleur. Als je de vlek er acht niet uit kan krijgen maar je de jurk nog niet op wilt geven kun je probern om bleek te gebruiken.
Gebruik geen alkaline-houdend wasmiddel bij het wassen van zijde. De zijdevezel wordt hierdoor aangetast. Een goed wasmiddel is van het merk Ecover voor zijde (en wol).
Een andere manier om je kussens weer wit te krijgen, is door ze te wassen in een mengsel van een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, een driekwart kopje gevuld met schoonmaaksoda, een half kopje witte azijn, een normale dosis wasmiddel en drie kopjes heet water.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Je witte lakens worden geel door ouderdom en langdurig gebruik. Zweet, lichaamsolie, lotion en andere huidverzorgingsproducten hechten zich aan de vezels van de stof en veroorzaken een gelige tint. En deze dingen krijg je niet schoon met het gewone wasmiddel.