Je betaalt alleen je verplichte (en het eventueel het vrijwillige) eigen risico. Het verplicht eigen risico bedraagt 385 euro in 2021. Zonder verwijzing van een arts ontvang je vanuit de basisverzekering geen vergoeding voor bloedonderzoek. Een preventief bloedonderzoek betaal je dus zelf.
De kosten voor bloedprikken verschillen enorm. Een klein onderzoek dat je bloed maar 2 of 3 stoffen test, kost misschien enkele tientjes. Maar een HIV-onderzoek kan wel honderden euro's kosten. Afhankelijk van hoeveel eigen risico je nog over hebt in je basisverzekering, moet je (een deel van) het bedrag zelf betalen.
Het is ook mogelijk om bloed te prikken op eigen initiatief. Dit kun je zelf doen met thuistesten of laten doen bij commerciële gezondheidscentra. Je kunt dit doen om te kijken of er iets aan de hand is met je lichaam, nog voordat je klachten hebt. Dit wordt een preventieve bloedtest genoemd.
Het is inderdaad zo dat laboratoriumonderzoek voor bijvoorbeeld bloed, weefsel, urine of ontlasting, aangevraagd door een huisarts of een specialist, onder het eigen risico van de basisverzekering valt.
De basisverzekering is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De basisverzekering dekt vooral curatieve zorg. Dat is zorg gericht op de genezing en behandeling van acute en chronische lichamelijke aandoeningen. Ook dekt de basisverzekering geestelijke gezondheidszorg.
Veranderingen basispakket zorgverzekering in 2022
In 2022 zijn er 2 kleine wijzigingen in het basispakket. Ook worden een aantal behandelingen om te herstellen van corona tijdelijk vergoed. De hoogte van het eigen risico blijft € 385. De eigen bijdrage voor geneesmiddelen blijft maximaal € 250.
Hoe vaak moet je het laten doen? Er wordt algemeen aangenomen dat je geen check-ups moet doen voor je 50e. Bij personen tussen 50 en 65 jaar met een laag gezondheidsrisico is een check-up met nieuwe risicobepaling zinvol na 3 à 4 jaar.
Bij Labplusarts kun je gemakkelijk en snel terecht voor preventief bloedonderzoek zonder verwijzing. Bij ons is er geen wachttijd en kun je zelf online bepalen welke onderzoeken je wilt laten doen. Na het onderzoek heb je vaak binnen 24 uur al de eerste uitslagen in jouw online portal.
Het jaarlijkse onderzoek op het laboratorium is om te kijken hoe het met jouw nieren, schildklier en vetten gaat. Verder kijken wij naar gerelateerde (auto-immuun)ziektes zoals schildklierproblemen, coeliakie. Afwijkingen (complicaties) zijn in principe goed te behandelen.
De meest voorkomende bloedonderzoeken zijn om te zien of er ontstekingen zijn (BSE of bezinking), om vast te stellen of er een ontsteking is en hoe hoog de ontstekingswaarde in het bloed is (CRP), een Hb-test om een algemene indruk van je gezondheid te krijgen en om te bepalen of er sprake is van bloedarmoede, een ...
Met een gezondheidstest laat u zich testen als u geen klachten of verhoogd risico op ziekte heeft. Sommige testen kunt u zelf kopen of laten doen bij een kliniek. Sommige testen kunt u van de overheid krijgen. De testen hebben voor- en nadelen.
Het bloedonderzoek voor vermoeidheid kijkt naar de suikerhuishouding, ontstekingen, vitaminen en mineralen, ijzergehaltes, maar ook virussen zoals het Epstein Barr virus (ziekte van Pfeifer) en het Cytomegalovirus.
Bij een compleet bloedonderzoek worden in het bloedmonster gemiddelde grootte, vorm en aantal gemeten van de rode bloedcellen (erytrocyten) en de witte bloedcellen (leukocyten) en het aantal bloedplaatjes (trombocyten) wordt geteld. De gemeten waarden worden vergeleken met normaalwaarden.
We gebruiken een bloedtest om aan te tonen of je Corona hebt gehad. Hiervoor worden er een paar druppels bloed afgenomen door onze arts/verpleegkundige. In het laboratorium onderzoeken we of je IgG antistoffen hebt aangemaakt tegen SARS-CoV-2. Zo kunnen we zien of je het virus al hebt gehad.
Door middel van een uitgebreid laboratoriumonderzoek kunnen de functies gemeten worden van belangrijke organen zoals je nieren, hart, schildklier, lever, alvleesklier etc. Deze functies kunnen niet door middel van een MRI scan of CT scan worden gemeten.
Voor ieder stofje wat wordt onderzocht, betaal je doorgaans tussen de 1 en 3 euro. Daarnaast betaal je kosten voor het aanvragen van het onderzoek. Zodoende kan een algemeen laboratoriumonderzoek (in 2021) al snel 80 euro kosten, terwijl de rekening van een HIV-bloedtest kan oplopen tot enkele honderden euro's.
Nuchter is belangrijk omdat in sommige gevallen eten en drinken de samenstelling van uw bloed veranderen en daarmee bepalingen kunnen beïnvloeden. Als u twijfelt of u nuchter moet zijn voor de bloedafname, neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.
De CRP-test is een van de meest aangevraagde onderzoeken van het bloed. Het gehalte CRP geeft een aanwijzing over de aanwezigheid van een ontstekingsproces of infectie in het lichaam. De CRP test is een algemene bepaling, deze test toont niet specifiek een ziekte of aandoening aan.
Meestal is de uitslag van het bloedonderzoek of ander afgenomen materiaal aan het einde van de dag bekend. Houd er rekening mee dat sommige uitslagen een week in beslag kunnen nemen. De uitslag wordt digitaal naar de zorgverlener gestuurd.
Een aanvullende verzekering is een verzekering voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Bijvoorbeeld voor brillen of lenzen. Of voor meer fysiotherapie dan het basispakket vergoedt. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.
De meeste zorg die het ziekenhuis verleent, valt onder de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dit. Uw zorgverzekeraar moet dan wel een contract hebben met het ziekenhuis waar u zorg afneemt. Het ziekenhuis dient de rekening rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar.