Voer zoveel als op de verpakking staat en zorg dat de ratten hun bak dagelijks leeg eten. Te veel voeren leidt ertoe dat de rat kieskeurig gaat eten en niet alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten.
Jonge ratten in de groei hebben dierlijke eiwitten nodig een paar keer per week. Vanaf 3 maanden oud begin je dit wat af te bouwen. Extraatjes als groente mogen ze elke dag, fruit en snoepjes wat minder ivm de suikers.
Tamme ratten moeten dagelijks verzorgd worden. Wanneer je veel voer geeft en ze hebben een waterfles, dan kan het een dag zonder verzorging.
De gemiddelde wateropname per dag bedraagt tussen de 20 en 30 ml. Je kunt water in een waterfles geven of door middel van een waterbakje. Ratten willen een bakje met water wel eens omgooien of spitten het bodembedekking in het waterbakje.
De prijs voor een rat varieert van 3 euro tot 15 euro. Voor een geschikte kooi en toebehoren betaal je minimaal 75 euro. Maandelijks moet je rekenen op 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging. Wanneer het dier ziek wordt kunnen de dierenartskosten wel hoog oplopen.
Je kunt je ratten een bad geven, dat is vooral aangeraden bij oudere ratten die niet meer in goede conditie zijn en zich minder goed kunnen wassen, ze hebben als je ze wast minder kans op huidaandoeningen zoals mijt. Gebruik voor het wassen geen zeep en droog de rat achteraf goed af zodat ze niet ziek worden.
Een rat heeft gemiddeld zo'n 15 tot 25 gram voer per dag nodig, afhankelijk van de rat en het voer. Begin eens door te wegen hoeveel voer je nu geeft. Een andere maar zeer effectieve richtlijn is het volgende: geef voldoende voer voor zo'n 20 uur, dus 20 uur na het vullen van het voerbakje moet het allemaal op zijn.
Doe je hand in de kooi en laat ze rustig snuffelen en naar je toe komen, ga ze niet forceren. Bied ze bijvoorbeeld iets lekkers aan; daardoor zal het al verleiderlijk worden om naar je toe te komen. Probeer ze af en toe een aai over de kop te geven, zodat ze er aan wennen om aangeraakt te worden.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Maar over het algemeen kunnen ratten wel eens naar plas ruiken, maar als het goed is wassen ze zichzelf, en kan het goed de dag erna al minder ruiken! Mijn dames stinken soms, maar over het algemeen ruiken ze lekker!
Ze kunnen zelfs enkele dagen in leven blijven zonder te drinken. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit graanproducten en zoetigheden en ze eten meerdere kleine hoeveelheden voedsel per dag met een totale dagelijkse consumptie van ongeveer 5 gram.
Neem de ratten alleen mee op zachte dagen zonder wind, regen of kou, want ratten worden snel verkouden.
Ratten zijn erg speels en levendig, ze hebben dan ook een groot hok nodig. Let daarbij op het volgende: Gebruik veel speeltjes en verhogingen, zoals takken, trappetjes en zelfs hangmatten. Ratten vinden het erg fijn om in een afgesloten plek te kunnen slapen, een huisje wordt dan ook erg gewaardeerd.
Ratten zijn intelligente dieren die zich snel vervelen. Denk er daarom aan dat ze minimaal een uur per dag aandacht nodig hebben, het liefst meer. Dan hebben we het over aandacht buiten de kooi. Bijvoorbeeld knuffelen bij jou of even lekker loslopen.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Waar spelen ratjes graag mee? Ratten zijn super slim, dus ze genieten van puzzeltjes en speelgoed! Ze verkennen graag stapels van natuurlijke houttakjes en ze knagen graag. Ze hebben ook veel beweging nodig en zijn uitstekende klimmers, die genieten van een sisaltouw of speciale klimrekken.
Kunnen ratten alleen leven? Ratten zijn hele sociale dieren en leven het liefst met meerdere maatjes. Ratten poetsen elkaar en slapen en spelen samen. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat ratten minimaal met zijn tweetjes geplaatst worden.
Als ze piepen, dan doen ze dat bij het stoeien, bij het eten of om elkaar ergens op te wijzen. Krijst een rat? Hij is dan bang of heeft pijn. Een rat krijst echter ook als die ruzie maakt met een soortgenoot of als hij zijn territorium afbakent.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Maar laten we het eens hebben over de voordelen van ratten in onze ecosystemen. Als rasechte omnivoren houden ze van een gevarieerd menu. Dat vinden ze o.a. in ons vuilnis. Alleen al in Parijs zouden ratten naar schatting 800 ton afval per dag verwijderen!
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via (defecte) riolen, putjes en regenpijpen. Met een speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol kun je gaten in gevels en vloeren dichten.
Normaal gesproken doen ratten een taak waarbij ze simpelweg op een hendel moeten drukken, waarop dan iets lekkers volgt. Bij spelen is juist de vrijheid om iets wel of niet te doen belangrijk, zonder opgelegde beperkingen en zonder iets lekkers als beloning.