Betonmortel gebruiken Vul vervolgens een schone kuip of speciemolen met 2 tot 2,3 liter schoon leidingwater en voeg hier 25 kg betonmortel aan toe. Meng dit geheel voor zo'n 3 minuten tot het moment dat er een homogene plastische betonspecie ontstaan. Een zak van 25 kg mortel levert ongeveer 12 liter betonspecie op.
650 kg metselzand (26 zakken van 25 kg) 1300 kg betongrind (52 zakken van 25 kg) 180 liter water.
Verwerking • Betonmortel per zak van 25 kg met circa 2,3 liter. (ca. 10% m/m) • Schoon leidingwater mengen, totdat een plastische homogene betonspecie ontstaat.
Deze betonmortel is verpakt in plastic zakken en kan daardoor tegen een buitje. Per gestorte kuub (1x1x1 meter=1m³) heb je ongeveer 84 zakken betonmortel nodig. Aan de hand van een voorbeeld leggen wij uit hoeveel zakken betonmortel jij voor je project nodig hebt.
Een zak van 25 kg mortel levert ongeveer 12 liter betonspecie op. Nadat je de betonspecie hebt aangebracht is het belangrijk om dit beton te beschermen tegen ongunstige weersinvloeden, zoals regen, tocht, vorst, zon en uitdroging in het bijzonder.
Voor iedere m3 beton heeft u ongeveer nodig: 325 kg cement (13 zakken van 25 kg) 650 kg metselzand (26 zakken van 25 kg) 1300 kg betongrind (52 zakken van 25 kg)
"Voor klassiek beton heb je per kilo cement ongeveer een halve liter water nodig.
Gebruik geen zeezand. Door de hoge concentratie zout in dit zand wordt het beton minder stevig. Grind. Voor beton maken gebruik je stevige grindsoorten, zoals boerengrind, moraine grind, maasgrid of wit grind.
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Voor 1m3 (1.000 liter) beton heeft het volgende nodig: 325 kg cement – 660 kg betonzand – 1300 kg grind – 160 liter leidingwater. Soorten grind die u kunt gebruiken voor het maken van beton zijn Boerengrind, Moraine grind, Maasgrind en Witte grind. Alle vier de grindsoorten zijn geschikt voor het maken van beton.
Het gewicht van normaal verdicht beton is 2,4 g/cm³. Dit komt per kubieke meter (kuub) neer op 2400 kg/m³. Niet verdicht beton heeft een gewicht van ongeveer 2300 kg/m³.
Betonvloer op zand
Als u een vloer wilt storten op een ondergrond van zand, is het aan te raden om hier eerst een laag isolatiemateriaal aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld EPS, XPS of PIR isolatie zijn. Vervolgens kunt u een minimale dikte betonvloer op isolatie aanhouden van 12 cm.
Het aanbrengen van een vloer van onderwaterbeton gebeurt doorgaans in een met een damwand omsloten bouwkuip met een buis van staal of kunststof die tot op de bodem van een ontgraven put reikt. Hierdoor bereikt het beton de bodem als een solide massa en kan het niet uitspoelen.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Het aanmaakwater in beton heeft een dubbele functie: de hydratatie van het cement en de verwerkbaarheid tijdens de uitvoering. Voor de betonmortel is circa 150 tot 170 liter aanmaakwater per m3 nodig. Het water mag geen stoffen bevatten die invloed uitoefenen op het verhardingsproces van beton.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
Betonmortel is een mengsel van cement, zand en grind waar water aan wordt toegevoegd. Het water reageert met de cement waardoor hard en sterk eindproduct ontstaat.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte.Zonder hydrofuge vanaf 30 cm. Hydrofuge is een kleurloos product die de zuigkracht van poriën sterk verkleint.
Een betonpomp of mixerpomp biedt een handig alternatief om afstanden te overbruggen. Het lossen op een kruiwagen is ook mogelijk, waarbij u er rekening mee moet houden dat in 1 m3 beton 20 kruiwagens gaan. Voldoende kruiwagens en kruiers is bij deze stortwijze zeer belangrijk.
Voor egalisatie- en uitvlakmortels heb je meer water nodig dan voor giet-, konus of ondersabelingsmortels. Voor egalisatiemortel is dit ongeveer 1/4 aan water per kg. Bij uitvlakmortels ligt de verhouding ongeveer op 1/6 aan water per kg. Voor de overige mortels geldt een verhouding van 1/8 tot 1/10 water per kg.
In een kruiwagen, die je zelf naar de stortplaats rijdt. Voor deze optie houd je er wel best rekening mee dat een volle kruiwagen zo'n 60 liter vloeibaar beton bevat en je dus voor 1 m³ beton al snel 16 keer op en neer loopt van de mixer naar de werf. Voorzie dus zeker genoeg helpende handen.
Hoe bereken ik het aantal beton? Om te berekenen hoeveel beton u nodig heeft gebruikt u de volgende formule: lengte x breedte x hoogte = aantal kuub beton. Voorbeeld: een vloer van 4 meter bij 4 meter en 15 centimeter hoog wordt als volgt berekend: 4 x 4 x 0,15 = 2.4 m3.