Belangrijk om rekening mee te houden omtrent de daglichtberekening. Indien je een woning vergroting zoals een opbouw of een ander object gaat bouwen dan gelden er regels voor daglichttoetreding. De overheid stelt dat je 10% van de verblijfsgebied aan raamoppervlak dient te hebben.
Voor een verblijfsruimte in een woning geldt de eis dat de equivalente daglichtoppervlakte minimaal 0,5 m2 moet bedragen. Wanneer een verblijfsgebied van een woning 30 m2 bedraagt, dan moet een equivalente daglichtoppervlakte aanwezig zijn van minimaal 3 m2.
Ventilatie en daglicht is in principe verplicht in de slaapkamer ed., maar slimme huisjesmelkers kunnen de regels anders uitleggen. Het gedeelte van een woning dat toegankelijk is van buitenaf, de toegankelijkheidsector, bevat geen toiletruimte, keuken of slaapkamer.
Daarbij wordt onder equivalente daglichtoppervlakte verstaan de daglichtopening, voorzover hoger gelegen dan 60 cm boven de vloer, die met de in die norm aangegeven reductiefactoren wordt vermenigvuldigd.
Vermoeidheid. Zwakheid. Letsel oplopen bij een duwtje of stootje. Pijn aan gewrichten en spieren ook bij geen overbelasting.
Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten!
Volgens het Bouwbesluit (artikel 3.75) heeft een verblijfsgebied een volgens NEN 2057 bepaalde equivalente daglichtoppervlakte in m² waarvan de getalswaarde niet kleiner is dan 10 % van de vloeroppervlakte in m² van dat verblijfsgebied, in geval van een woonfunctie.
Bepaal de hoeveelheid daglicht: Dit kan worden berekend door het percentage van het raamoppervlak te vermenigvuldigen met de totale hoeveelheid daglicht die op het raam valt. Laten we aannemen dat de totale hoeveelheid daglicht op het raam 1000 lux is. Dus 1,33% x 1000 = 13,3 lux.
Eén van die eisen is dat er in bepaalde ruimtes voldoende daglicht moet zijn. Het gaat hierbij voornamelijk om verblijfsruimtes, waarvan jij in het gebouw gebruik maakt. Denk hierbij aan ruimtes als de woonkamer, de slaapkamer of bijvoorbeeld de keuken.
Hoeveel daglicht heb je nodig? Voor een optimaal humeur en energielevel kun je er vanuit gaan dat je dagelijks licht met een lichtsterkte van 10.000 lux nodig hebt, maar vaak kom je hier niet aan. Op een zonnige dag in de zomer kan de lichtintensiteit oplopen tot wel 100.000 lux.
Daglicht neemt in ons leven een belangrijke plaats in: onze biologische klok wordt beïnvloed door licht en het zorgt ervoor dat we energiek en fris zijn. Licht in huis en veel frisse lucht heeft een goed effect op je gezondheid. Als je voldoende daglicht krijgt, heeft dit een positieve invloed op je humeur.
Dat zijn ruimte waar je langere tijd kan verblijven. Op verblijfsgebied gelden eisen die niet gelden op niet verblijfsruimte. Hierbij kun je denken aan daglicht(ramen) ventilatie eisen of de eis voor te openen ramen. Bij ruimtes zoals berging of een badkamer gelden deze eisen dus niet of in mindere mate.
Zorg ervoor dat je iedere dag minimaal één uur buiten bent. Gebruik bijvoorbeeld je middagpauze hiervoor, één uur daglicht komt namelijk overeen met 2,5 uur kunstlicht. Ga zo dicht mogelijk bij een (dak)raam zitten. Profiteer in het weekend of tijdens de vakantie extra van de momenten dat de zon schijnt.
Via een Solatube wordt daglicht middels een reflecterende buis getransporteerd naar een donkere ruimte in huis of kantoor. Deze daglichtbuis eindigt in huis als plafond- of wandlamp die gevoed wordt door natuurlijk licht van buiten. Dit noemen we indirect licht.
Minimaal 55% van het gebruiksoppervlakte van een gebruiksfunctie moet aangemerkt worden als verblijfsgebied. Een woonfunctie met een gebruiksoppervlakte van bijvoorbeeld 120 m2 moet minimaal 120 x 0,55 = 66 m2 verblijfsgebied zijn.
Wat houdt de krijtstreepmethode in? De krijtstreepmethode betekent dat een verblijfsgebied of verblijfsruimte fictief kleiner wordt gemaakt zodat er makkelijker aan de Bouwbesluiteisen voldaan kan worden.
verblijfsruimte. Afgekort: VR. Volgens het Bouwbesluit 2012 is een verblijfsruimte een in een verblijfsgebied gelegen ruimte voor het verblijven van personen. Andere soorten ruimten zijn bijvoorbeeld: toiletruimte, badruimte, technische ruimte, verkeersruimte en buitenruimte.
Jaarlijks schijnt de zon, volgens de KNMI, gemiddeld tussen de 1500 en de 1550 uur (min: 1400 uur & max: 1700 uur). Een jaar telt 8760 uren. Er valt gemiddeld 2,5 kWh per m2 aan energie (0,5 kWh per m2 in december en 4,5 kWh per m2 in juli/augustus).
Op het noordelijk halfrond staat de zon dan iets minder dan 12 uur per etmaal aan de hemel in het gebied ten zuiden van de Kreeftskeerkring, en binnen de Noordpoolcirkel komt de zon dan helemaal niet boven de horizon uit. Op elk van beide halfronden is de dagduur in de winter korter naarmate de breedtegraad groter is.
De zomerzonnewende, ook wel midzomer genoemd, is met 16 uur, 16 minuten en 47 seconden zonlicht, de langste dag op het noordelijke halfrond. Tijdens een schrikkeljaar valt deze dag op 20 Juni, anders bijna altijd op 21 Juni.
Gemiddeld is zonneschijn 'slechts' voor 40% verantwoordelijk voor de opgewekte energie. Dat percentage toont echter wel aan, wetende dat de zon 19% van de tijd schijnt, dat zonneschijn duidelijk een positief effect heeft op de opbrengst van zonnepanelen.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
In ons land is meestal sprake van zonkracht 3 of hoger in de maanden maart tot en met september. Dat is dan ook de periode dat je de meeste vitamine D opdoet.