Het eiland ligt vlak bij de evenaar en dus is dit het hele jaar constant. Het weer op Bonaire bestaat uit 8 zonuren per dag, wat betekent dat er per dag dus 4 uur bewolking is. Een hele dag bewolking komt echter weinig voor en dit gebeurt vooral in september.
De beste reistijd voor Bonaire is tussen februari en juni, want dan zijn er nauwelijks dagen met neerslag. In de maanden oktober tot en met december valt ongeveer de helft van de totaal gemeten neerslag per jaar (gemiddeld 500 millimeter).
De temperatuurverschillen zijn laag op jaarbasis, er is weinig neerslag en veel zon. De luchtvochtigheid is met 76% vrij hoog, maar door de immer aanwezige passaatwinden is het aangenaam. Soms staat er op het koraaleiland geen wind, op die dagen is het dan ook bloedheet. Het is Bonaire bijna altijd mooi weer.
Bonaire heeft een fantastisch vriendelijk klimaat. Het regent weinig, jaarlijks maximaal 60 centimeter. De constante oostelijke passaatwind van circa 25 Km/h zorgt voor permanente verkoeling. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar door circa 31 graden.
Tips voor het vinden van goedkope vliegtickets naar Bonaire
Het hoogseizoen is in januari, november en december. De goedkoopste maand om te vliegen naar naar Bonaire is september.
Bonaire is een relatief veilig eiland en de criminaliteit is laag, zeker als je het vergelijkt met de andere eilanden in de Caribische archipel. De sociale controle onder de bevolking op het eiland is hoog. Toch is ook het dievengilde op het duikeiland actief. Je moet dus ook op Bonaire goed op je spulletjes letten.
De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.
Ticketprijzen verschillen enorm per seizoen. Tijdens onze vakantiemaanden is het een stuk duurder vliegen naar Bonaire. Je betaalt dan zomaar €850 voor een retourtje Bonaire. Buiten de vakantiemaanden zakt de prijs richting de €450 voor een retour.
Klimaat Bonaire in de wintermaanden
De dagelijkse temperaturen zitten tussen de 27 en 29 graden, maar over het algemeen is het zo'n 30 graden. De maanden januari tot en met maart kennen de koelste temperaturen met minimaal 25 graden.
Daarmee heeft Bonaire meteen de eer het warmste klimaat van Nederland te hebben. Bonaire heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geiger classificatie). De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar met maximum temperaturen rond de 30-32 graden die overdag al vrij snel gehaald worden.
Met een gemiddelde windsnelheid die varieert van 6 tot 9 m/s is de wind op veel plekken op het eiland duidelijk voelbaar. gelukkig maar, want op dagen dat de wind grotendeels wegvalt voelt het ineens veel warmer aan op Bonaire. De meeste wind staat er rond de maanden juni en juli.
Het weer en klimaat op Bonaire is tropisch omdat het heet en droog is maar toch relatief vochtig, de constante hoge temperaturen zorgen voor het echte tropen gevoel. De temperatuur is in de koudste maanden, januari en februari het 'koelst' met gemiddeld 29 graden overdag en 25 graden gedurende de nacht.
Vliegtijd naar Bonaire
Tijdens een vlucht Amsterdam Bonaire (AMS - BON) overbrug je in circa 10 uur een afstand van 7.800 kilometer. Je vertrekt vanaf Schiphol en landt op de internationale luchthaven Flamingo Airport, slechts een paar kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kralendijk.
Luchthaven Bonaire
Bonaire heeft één vliegveld, Bonaire International Airport (IATA-code BON) ook wel Flamingo Airport genoemd.
Wat is het weer van Bonaire in april? Gemiddeld is het maximaal 27°C in april in Bonaire en minimaal rond de 27°C. De zeetemperatuur ligt rond de 28°C. Er valt in april op 11 dagen neerslag met een totaal van 20 mm en is deze maand 19 dagen droog in Bonaire.
Op Bonaire komt geen malaria voor, maar wel dengue (knokkelkoorts), een virusziekte die wordt overgebracht door muggen (denguemug ofwel gele koortsmug (Aedes aegypti, Stegomyia aegypti) en de Aziatische tijgermug) en waartegen (nog) geen vaccin bestaat.
Wil je op vakantie naar de ABC-eilanden, dan vinden wij Bonaire het mooiste eiland van de Nederlandse Antillen: de natuur is er mooi, er hangt een rustige, gemoedelijk sfeer en er zijn veel waterrecreatie- en duikmogelijkheden.
Op het moment dat de zon opkomt staan we klaar tussen de vuurtoren en de zendmast in het zuiden van het eiland.
Het prijsniveau op Bonaire ligt iets hoger dan in Nederland als je kijkt naar uit eten, het kopen van kleding en de prijzen in de supermarkten. Dat komt vooral omdat veel producten geïmporteerd moeten worden, wat de prijs opdrijft. Goedkoper dan in Nederland is benzine omdat daar minder belasting op zit in Bonaire.
Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten.
De kosten van levensonderhoud op Bonaire zijn gemiddeld hoger dan in Nederland, omdat het een eiland is en dus bijna alles geïmporteerd moet worden. Huur is gemiddeld dan weer wel lager dan in Nederland. Als Nederlander mag je 180 dagen op Bonaire verblijven.
Eigen voedselproductie
Niet alles is mogelijk, maar watermeloen, spinazie, tomaat (buiten de warme tijd), papaya, pompoen, kruiden, sla, okra, het kan allemaal op Bonaire worden verbouwd.
Als u voor langer dan 6 maanden naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba gaat, heeft u een Verklaring Toelating van Rechtswege nodig. In deze verklaring moet u aantonen dat u een plek heeft om te wonen en genoeg geld om van te leven. Ook heeft u een bewijs van goed gedrag over de afgelopen 5 jaar nodig.
Op 1 januari 2017 telde de bevolking van Bonaire 19,2 duizend inwoners. Daarvan waren ruim 7 duizend geboren Bonairianen. De overige 12 duizend kwamen overal vandaan, 2,8 duizend waren Europese Nederlanders. Dit blijkt uit bevolkingsgegevens over Caribisch Nederland van het CBS.