Het is een bol- tot peervormige vrucht. Meestal heeft de guave een groene of gele schil. Het vruchtvlees varieert van wit tot roze en donkerrood. De smaak van de vrucht is zoetzuur met een geheel eigen aroma.
Lekker in de yoghurt. De schil is niet eetbaar, maar de vrucht schilt gemakkelijk. Guave is ook lekker in een fruitsalade, bij ijs, vleeswaren of als zoet accent bij kaas.
De guave is rijk aan vitamine C. Daarnaast zitten er fytonutriënten in de guave die antibacteriële werkingen hebben. Een guave helpt hierdoor goed tegen verkoudheid en hoest. De bacteriën in de keel worden verminderd door het eten van guave.
Jumbo Guave Fruitpulp Kant & Klaar 100g bestellen? - — Jumbo Supermarkten.
Guave = De guave is een vrucht met een doorsnede van 5 tot 8 cm. De dunne, eetbare schil is wit, geel of rood afhankelijk van het ras. Het aromatische vruchtvlees heeft een friszure smaak. De kleine pitjes zijn ook eetbaar.
Guacamole kan zowel uitgesproken worden als gwaka-mole en waka-mole. Net hoe zacht je de g wilt hebben. Van kwakkemol krijgen wij kippenvel.
Waarvoor is de guave vooral bekend? Om zijn geneeskrachtige werking! Deze vrucht bevat namelijk 340% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan vitamine C. Naast vitamine C bevat deze vrucht ook een hoge concentratie aan vitamine A en foliumzuur of B11.
Papaja's hebben een zoete smaak die doet denken aan meloen. Je kunt de vrucht natuurlijk verwerken in een lekkere (en gezonde) fruitsalade, maar je kunt hem ook gebruiken in chutney, ijs, jam, taart of compote. Of gebruik de vrucht in yoghurt of kwark.
Guave tegen diarree
Guave blad wordt al eeuwenlang gebruikt als remedie tegen diarree, maar het bevordert ook een gezonde en efficiënte spijsvertering door de productie van spijsverteringsenzymen te stimuleren, waardoor gasvorming, een opgeblazen gevoel en indigestie worden verminderd.
De smaak van de vrucht is zoetzuur met een geheel eigen aroma. De kleine pitjes zijn eetbaar, maar worden vaak verwijderd. Ze zitten in een geleiachtige massa binnen het vruchtvlees. Een guave komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika.
De zwarte pitjes van de papaja kun je beter niet eten. Ze bevatten carpaïne. Als je teveel papaja pitjes eet kan dit stofje je hartslag vertragen. Je hart schijnt uiteindelijk zelfs zo langzaam te gaan kloppen dat je in coma kunt raken.
Hoe gebruik je papaya? Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Waarom is de papaja goed voor je gezondheid:
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur. Naast vitamines bevat fruit mineralen als magnesium en kalium.
Het woord hummus ('kikkererwtenpuree') kan uitgesproken worden als [hoemoes], met twee keer de [oe] van moes, en als [humus], met twee keer de [u] van mus. De [oe] van [hoemoes] komt van het Arabisch, de taal waaraan het woord is ontleend. [Humus] is de vernederlandste uitspraak.
Avocado. Is gek genoeg door sommige mensen omgedoopt tot advocado. Maar je zegt het dus gewoon zoals je het schrijft. Aaa-voo-caa-doo.
Ghee: Wel: ghie (met de 'g' van 'garçon') Niet: gie (met de 'g' van Guido)
Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadjes. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees makkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap, dit maakt de smaak van de papaja nog uitgesproken.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Het bevat het papaïne enzym, dat dode huidcellen verwijdert en de aanmaak van nieuwe huid stimuleert. Papaja zit bovendien ook vol met vitaminen zoals B en C en bètacaroteen. De antioxidanten exfoliëren de huid door dode huidcellen te verwijderen. Daarnaast heeft papaja ook een desinfecterende werking!
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Een rijpe papaja kun je nog tot drie dagen bewaren bij een temperatuur van 5 tot 12 graden. De koelkast is dus het meest geschikt. Groene vruchten kun je langer bewaren, want deze worden pas rijp als de kleur in geel veranderd. Groenen papaja's kun je soms nog weken bewaren.