De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer.
U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen. Dit moet direct na de voeding gebeuren door met een wattenstokje of een doekje rondom de anus te masseren en daardoor de poep en plasreflex te stimuleren. Het kitten gaat dan direct poepen en plassen.
Hoe vaak een kat poept is afhankelijk van zijn dieet. Eet uw kat kwalitatief goede voeding, zoals Smølke, dan poept een kat ongeveer eens per dag/twee dagen. Katten die veel blikvoeding krijgen zullen vaker poepen, zo ook katten die voornamelijk brokjes eten die bestaan uit plantaardige materialen.
Het is goed om dagelijks even in de kattenbak te kijken. Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken.
Geef ze 5 tot 6 keer per dag voeding in een schotel waar de kittens samen uit kunnen eten. Vanaf een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de kittens volledig over op vaste voeding en kunnen ze gespeend worden. Het aantal voedingen kan dan naar 4 keer per dag tot 3 maanden leeftijd.
Het voordeel van de voedingsmethode waarbij je meerdere voedingen per dag aanbiedt is dat een kitten zich niet snel zal overeten.
De kittens moeten regelmatig (elke 2-3 uur) gecontroleerd worden of ze de tepel kunnen vinden en of ze genoeg drinken. Als dit niet het geval is kunt u ze helpen door ze aan de tepel te leggen.
Een gezond kitten heeft de volgende kenmerken:
Schone heldere ogen zonder uitvloeiing. Uitvloeiing van de ogen kan een teken van niesziekte zijn. Schone, roze oren zonder een spoortje aangekoekte bruine oorsmeer.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
De dierenarts zal meestal een pijnstiller in combinatie met laxeermiddelen voorschrijven zodat de ontlasting zacht wordt en makkelijke zijn weg naar buiten kan vinden. Daarnaast kan hij ervoor kiezen de dikke darm te spoelen (onder narcose uiteraard).
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol. Rondom het wisselen merk je dat kittens vaak meer uit hun bekje ruiken dan normaal.
De organen van dit stelsel beslaan ongeveer 3% van het totale lichaamsgewicht van je kat en ze verteert haar voedsel in ongeveer 12 tot 24 uur. Bij mensen beslaan de organen zo'n 11% van het totale lichaamsgewicht en kan het verteren wel tot vijf dagen duren! Mensen kunnen daarom beter gevarieerd eten dan katten.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Droge voeding (brokjes)
Tussen de 40 tot 90 gram per dag is (afhankelijk van zijn leeftijd) voldoende voor de groei van uw kitten. Droogvoeding is zodoende relatief goedkoper dan blikvoeding.
Een hangende buik en ribben die je door een dikke vetlaag niet of nauwelijks kunt voelen, zijn zichtbare tekenen van overgewicht. Zijn de ribben van je kat daarentegen scherp afgetekend en is er weinig vetweefsel tussen huid en botten, dan is je kat te licht.
Kat miauwt op de kattenbak
Wanneer uw kat veel miauwt op de kattenbak zou hij wel eens pijn kunnen hebben met plassen. Dit zou kunnen komen door een blaasontsteking, nierstenen of een zogenaamde plug.
Waarom je nieuwe kitten heel veel miauwt
Kittens miauwen dus omdat ze contact willen maken en houden met de moederpoes waarvan ze voor zorg en voedsel afhankelijk zijn. Ook wanneer een kitten wil eten, het koud heeft of bang is, zal het miauwen.
Houd bij een kitten ongeveer 25 tot 50 gram eten per kilogram lichaamsgewicht per dag aan. Dit betekent dat een kitten van 1 kilogram ongeveer 100 gram voer krijgt. Dit is wel voor elke kat en elk ras anders. Het is goed om bij de fokker na te vragen hoeveel jouw kitten ongeveer nodig zal hebben.
Nog beter is KVV ofwel kompleet vers voer van bijv. Smuldier of Carnibest. Daar gaan ze gegarandeerd minder van stinken en krijgen een mooiere vacht.
Normaal gesproken stimuleert het moederdier het kitten te plassen en poepen door het perianale gebied te likken. Op een 2-3 weken leeftijd zal het kitten zonder stimulatie ontlasten. Probeer zo snel mogelijk aan te leren dat een kitten plast en poept buiten hun nestgebied.
Kittens kunnen niet rillen van de kou. In de 1ste week heeft een kitten een temperatuur van ongeveer 36,5 graden (rectaal). Onder de 36 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
Zorg voor een schone kattenbak
Verschoon de kattenbak regelmatig. Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.