De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega's.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
De gemiddelde verzuimduur per werknemer bedroeg ruim 6 dagen. De gemiddelde verzuimduur was met 8,5 dagen in 2014 het hoogst onder werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten. Werknemers in de industrie volgden op de voet, met gemiddeld 8,4 ziektedagen per jaar.
Regelmatig onevenredig hoog ziekteverzuim
Wanneer een werknemer regelmatig ziek is bestaat de mogelijkheid dat een werkgever deze werknemer wil ontslaan. Hiervoor is meer vereist dan dat de werknemer zich vaak ziek meldt. De mate van het ziekteverzuim moet regelmatig en onevenredig hoog te zijn.
Wat is frequent verzuim? Er is sprake van frequent verzuim als een werknemer zich drie keer of vaker ziek meldt binnen een jaar. In sommige gevallen is frequent ziekteverzuim zelfs een geldige reden voor ontslag.
Net als bij langdurige arbeidsongeschiktheid geldt voor de werkgever een opzegverbod bij regelmatig ziekteverzuim. Ziekte mag eigenlijk nooit een reden zijn voor ontslag.
Patiënten met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen en deze infecties zijn soms moeilijker te genezen. Ook is er een risico dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we auto-immuunziekten.
Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland was in november 2021 met 5,1% historisch hoog. Bij bedrijven in het mkb (tot 250 medewerkers) ligt dit percentage, met gemiddeld 4,7%, zoals gebruikelijk lager dan bij grote bedrijven.
Ziekteperiodes optellen
Als er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken zitten, tellen deze als 1 ziekteperiode. Dit is onder andere van belang om te bepalen tot wanneer de periode van 2 jaar loondoorbetaling loopt. Bijvoorbeeld: u bent 10 weken ziek. Na werkhervatting wordt u binnen 4 weken opnieuw ziek.
Het aantal ziektedagen dat aangemerkt mag worden als vakantiedagen is beperkt tot deze bovenwettelijke vakantiedagen. Wanneer u 40 uur per week werkt en per jaar recht heeft op 25 vakantiedagen dan heeft u dus 5 bovenwettelijke vakantiedagen en mogen alleen deze 5 vakantiedagen worden verrekend met ziektedagen.
Werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek
Gemiddeld meldden werknemers zich in dat jaar één keer ziek. De gemiddelde verzuimduur per werknemer bedroeg ruim 6 dagen.
Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.
Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Belangrijk om te weten is dat je werkgever niet kan én mag bepalen of je wel of niet ziek bent. En of je dus (weer) moet komen werken. Jouw werkgever is namelijk geen arts.
De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Betermelding. U blijft ziek gemeld, tot u beter wordt gemeld. U bent beter als u weer 100% uw eigen werk kunt doen.
Hier moet je wel antwoord op geven: - Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent.
Kort verzuim gaat om een ziekmelding korter dan 13 weken. Dat is al best een tijd natuurlijk. Vaak is er dan wel meer aan de hand dan een griepje. Lang verzuim is verzuim met een duur van meer dan 13 weken.
Middellang verzuim duurt langer dan een week, maar korter dan zes weken. Voorbeelden hiervan zijn rugklachten of andere klachten aan het bewegingsapparaat. Als er sprake is van middellang verzuim, is het goed om contact op te nemen met uw zieke medewerkers.
Zorg voor voldoende slaap
Ook voldoende slapen doet uw gezondheid goed. Het lijkt de kans op een verkoudheid en ook griep te verkleinen. Het blijkt dat mensen die minder dan zeven uur slapen, sneller ziek worden dan mensen die een nachtrust hebben van meer dan acht uur.
Ons afweersysteem houdt de bacteriën prima onder controle, totdat stress-hormonen de afweer onderdrukken – en daarvoor is hard bewijs. Stress kan dus een duw richting ziekte geven. En dan niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar bijvoorbeeld ook de oogziekte serosa.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Hoewel dit ook te maken kan hebben met chronische stress of laaggradige ontsteking, gaat het bij een verminderde weerstand vaak gepaard met regelmatig terugkerende ziektebeelden of infecties.
Je werkgever mag geen medische informatie van je vragen. Ook niet of je bij de huisarts bent geweest. Je werkgever mag wel vragen of je adequate behandeling hebt gezocht. En ook mag je werkgever vragen of de ziekte een gevolg is van een arbeidsongeval.