Ongeoorloofd verzuim Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
Wanneer een leerling regelmatig verzuimt, meldt de leerkracht dit bij de directeur. Deze schakelt vervolgens de leerplichtambtenaar in. Deze stelt een onderzoek in en zoekt naar een oplossing. Als uw kind ziek is, hoeft het niet naar school.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet.
U kunt alleen vrijstelling aanvragen als: uw kind door geestelijke of lichamelijke klachten niet naar school kan. uw kind in het buitenland onderwijs krijgt, maar wel bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staat. u met uw kind een rondtrekkend bestaan leidt als kermisexploitant of circusmedewerker.
Ben je buiten de schoolvakantie op vakantie gegaan, maar heb je je eerder altijd netjes aan de leerplichtwet gehouden? Dan kun je rekenen op een boete voor het schoolverzuim van ongeveer 100 Euro per dag dat je je kind van school houdt.
Als er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken zitten, tellen deze als 1 ziekteperiode. Dit is onder andere van belang om te bepalen tot wanneer de periode van 2 jaar loondoorbetaling loopt. Bijvoorbeeld: u bent 10 weken ziek. Na werkhervatting wordt u binnen 4 weken opnieuw ziek.
Gedurende de eerste 12 maanden dat de medewerker ziek is, krijgt hij 100% van zijn salaris doorbetaald. Daarna krijgt de medewerker 70% van zijn salaris tot het einde van zijn dienstverband.
Leerlingen op de middelbare school, in een voltijdse of een deeltijdse opleiding, of in het buitengewoon secundaire onderwijs, mogen niet meer dan 29 halve dagen in een schooljaar ongewettigd afwezig zijn. Een afwezigheid kan gewettigd worden met een doktersbriefje.
Leerlingen lager onderwijs mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Als het verzuim lang duurt, moet de school dit melden bij de leerplichtambtenaar of de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Langdurig verzuim betekent dat een leerling meer dan zestien uur verzuimt binnen vier opeenvolgende lesweken, zonder geldige reden. Basisscholen melden verzuim bij de leerplichtambtenaar.
Bij relatief verzuim is een leerling ongeoorloofd afwezig. Spijbelen rond de vakantieperiode heet luxeverzuim, spijbelen vanwege problemen thuis of sociaal-emotionele situaties wordt signaalverzuim genoemd. De school meldt veelvuldig verzuim bij de gemeente.
Ga naar altijdziek.nl voor de symptomen. Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn. Het afweersysteem van jonge kinderen leert de infectieverwekkers te bestrijden.
Vrijstelling voor een aantal uren onderwijs voor kinderen van 5 jaar. Als uw kind 5 jaar wordt moet het naar school. Soms is een volledige schoolweek nog te veel voor een kind. Uw kind mag dan 5 uur in de week thuisblijven.
De Leerplichtwet is streng.Uitgangspunt is dat alle lessen in het rooster worden gevolgd.Slechts bij hoge uitzondering is geoorloofd verzuim of verlof mogelijk. Aanvraagformulieren voor verlof zijn via de school van uw kind verkrijgbaar en hier te downloaden.
Het kan zijn dat de omgeving zich ernstige zorgen maakt over een kind. Bijvoorbeeld de huisarts, een leraar van school of de buren. Zij kunnen Jeugdzorg inschakelen. Jeugdzorg kan dan een verzoek tot gedwongen hulp indienen bij de Voogdijraad.
"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Sinds kort is het niet meer nodig om een medisch attest (het zogenaamde 'doktersbriefje') binnen te brengen als je één dag ziek bent. Dit geldt voor maximaal drie keer per jaar.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Zoals in de intro genoemd, spreken we van frequent verzuim als iemand zich 3 keer per 12 maanden ziekmeldt (of vaker). Gemiddeld melden medewerkers zich 1x per jaar ziek.
Vorige week keurde het parlement de wet goed die werknemers toelaat om drie keer per jaar één dag ziek te zijn zonder medisch attest voor te leggen. Die werknemers moeten hun werkgever wel nog steeds onmiddellijk informeren over hun ziekte.
De leerplichtambtenaar van de gemeente waar je kind woont.Die kan meekijken met mogelijkheden voor onderwijs en/of een (tijdelijke) vrijstelling van de leerplicht toekennen. Soms heeft gemeente ook andere medewerkers die ouders helpen, zoals bijvoorbeeld een gemeentelijke ombudsman.
Is je kind onwettig afwezig, dan neemt de school en het CLB contact op met je om een oplossing te zoeken. Een sanctie door het Openbare Ministerie is mogelijk als het gaat om problematische opvoedingssituaties. Ieder kind heeft immers het fundamenteel recht op onderwijs.
Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.