Voor elke periode waarin u werkt, krijgt u een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst. De werkgever betaalt loon over de uren die u werkt. Bij 3 opeenvolgende contracten ontstaat een vast dienstverband. Ook krijgt u een vast contract als u langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten heeft gehad.
Met een 0 urencontract heb je in principe geen recht op een vast aantal uren werk. De uitzondering hierop is als je minstens drie maanden in dienst bent en regelmatig wordt opgeroepen om te werken. Dan kun je recht hebben op een vast aantal uren. Hiervoor kun je een beroep doen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang.
Als u een nulurencontract heeft, heeft u recht op doorbetaalde vakantie-uren. U heeft per jaar recht op 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Dit recht geldt voor alle werknemers. Met een nulurencontract heeft u geen vast aantal werkuren per week.
De wettelijke regels vanaf 1 januari 2020 zijn: U mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt u dus 3 tijdelijke contracten afspreken. Dit geldt voor de tijdelijke contracten die op of na 1 januari 2020 eindigen.
In uw cao kunnen andere afspraken staan over: het aantal tijdelijke contracten dat uw werkgever u mag geven (maximaal 6 contracten) de periode waarin uw werkgever u tijdelijke contracten mag geven (maximaal 4 jaar)
Per 1 juli 2023 vervalt de wachttijd van acht weken in de pensioenregeling van StiPP. Dat betekent dat uitzendkrachten van 21 jaar en ouder vanaf hun eerste werkdag starten met de opbouw van hun pensioen in de basisregeling. Na 52 gewerkte weken gaat de uitzendkracht pensioen opbouwen in de plusregeling.
Je werkgever heeft het recht om maximaal 3 opeenvolgende tijdelijke contracten aan te bieden. Als er meer dan 6 maanden tussen de tijdelijke contracten zit, begint de telling opnieuw.
Ketenbepaling: maximaal 3 tijdelijke contracten
Allereerst heb je te maken met de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Deze wet zegt iets over het aantal tijdelijke contracten dat iemand mag krijgen in een periode van maximaal 36 maanden. Na drie opeenvolgende contracten heeft iemand recht op een vast contract.
Afhankelijk van de reden moet de werkgever tussentijds toestemming vragen bij het UWV of de kantonrechter. Vanaf 1 januari 2015 geldt dat je bij een tijdelijk contract van 6 maanden of langer moet 'aanzeggen' dat het contract niet wordt verlengd, of wel dat kan natuurlijk ook.
Naast de invoering van het basiscontract zijn er ook plannen om de ketenregeling weer aan te passen. Nu moet je na 3 tijdelijke contracten 6 maanden wachten tot je weer een nieuw tijdelijk contract mag aanbieden.
WAB en nulurencontract
Deze staan in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Namelijk: Je oproepkracht is alleen verplicht te komen werken als je hem minimaal vier dagen van tevoren oproept. Doe je dat niet, dan heeft hij het recht het werk te weigeren.
Belangrijkste conclusies. Een 0 uren contract wordt vooral gebruikt in de horeca en retail. Een 0 uren overeenkomst is erg handig om een tijdelijk personeelstekort op te vangen of extra mensen in te schakelen tijdens drukke periodes. Er zijn wel een aantal regels verbonden aan een 0 uren contract.
Ontslag en opzegtermijn 0 uren contract
Je mag een werknemer met een 0 uren contract niet zomaar ontslaan door hem simpelweg niet meer op te roepen. Heb je met de werknemer een einddatum van het 0 uren contract afgesproken, dan eindigt het contract van rechtswege op die datum.
Een oproepkracht is een werknemer die komt werken als de werkgever hem oproept. U kunt met een oproepkracht verschillende soorten overeenkomsten sluiten. Het nulurencontract is er daar slechts één van.
Een oproepovereenkomst kan zowel voor bepaalde tijd als voor onbepaalde tijd worden afgesloten.
Omnius heeft 87 advocaten gespecialiseerd in arbeidsrecht.
Loopt een contract voor bepaalde tijd af en wordt deze niet verlengd, dan eindigt het dienstverband.Dit heet ontslag van rechtswege.
Werkgevers willen niet meer zo snel aan een werknemer vastzitten voor een lange periode. Daarom huren zij liever tijdelijke arbeidskrachten in. Dit doen zij via het uitzendbureau of via zelfstandigen; de zogeheten zzp'ers. Ondanks aanpassingen in de wet blijft het tegenwoordig lastig om aan een vast contract te komen.
Ja, als je ontslagen wordt of als je contract voor bepaalde tijd niet wordt verlengd heb je als werknemer in principe recht op een transitievergoeding.
Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken.
Met videoWerknemers die voor de derde keer een tijdelijk contract hebben gekregen, moeten daarna in vaste dienst worden genomen. Gebeurt dat niet, dan mag het bedrijf hun pas vijf jaar later weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden.
U heeft mogelijk eerder recht op een vast contract. Na een halfjaar mag het uitzendbureau maximaal 3 contracten geven.De tijd tussen de verschillende contracten mag niet meer dan 6 maanden zijn.
Ketenregeling 2023. Heb je 3 of meer tijdelijke contracten gehad in 3 jaar tijd? Dan heb je recht op een vast contract. Dit is bepaald in de ketenregeling, die sinds januari 2020 geldt.
Komt u na de einddatum gewoon werken?Dan is dat een stilzwijgende verlenging.De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd, met een maximum van een jaar. Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding.
Meestal is het zo dat een bedrijf een uitzendkracht na 1040 gewerkte uren (half jaar fulltime) mag overnemen zonder dat het een vergoeding aan het uitzendbureau hoeft te betalen. Het is dus zaak om de inleenovereenkomst en de leveringsvoorwaarden van het uitzendbureau goed door te nemen voordat u knopen doorhakt.
geen wachttijd voor pensioen
Dat betekent dat uitzendkrachten vanaf hun eerste werkdag starten met de opbouw van hun pensioen in de basisregeling. Na 52 gewerkte weken gaat de uitzendkracht pensioen opbouwen in de plusregeling. Vanaf 1 januari 2024 is de toetredingsleeftijd verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar.