Als uw bezwaar wordt afgewezen, kunt u bij de rechter in beroep gaan. De ombudsman mag niet op het terrein van de rechter komen. Hij kan dus niets doen.
Als u een bezwaarschrift indient, krijgt u daarna vaak een uitnodiging voor een hoorzitting. De organisatie vraagt u, en eventueel ook andere betrokkenen, om een mondelinge toelichting. Dit heet 'horen'.
Je kunt de gemeente in gebreke stellen. Je stuurt een brief naar de gemeente waarin je meldt dat de beslistermijn overschreden is. Hierin vermeld je dat de overheid nog twee weken heeft om een besluit te nemen. Reageert de overheid niet binnen deze twee weken dan verbeurt de overheid zelf dwangsommen.
Een bezwaar wordt niet-ontvankelijk verklaard, als er procedureel iets niet in orde is. Het gaat daarbij meestal om overschrijding van de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift. Als een bezwaar ontvankelijk is, dan wordt het inhoudelijk behandeld.
Nadat een bezwaarschrift is ingediend neemt het bestuursorgaan een beslissing op bezwaar. Dat moet doorgaans binnen 12 weken na de datum waarop de bezwaartermijn is verstreken. In deze beslissing worden de ingediende bezwaren behandeld en wordt daar een oordeel over gegeven.
Beslistermijn voor bezwaren is vaak 6 weken
In de meeste gevallen is dit 6 weken.
Ook de officier van justitie kan het oneens zijn met een uitspraak van de rechter en in hoger beroep gaan. Als dat gebeurt, ontvangt u hierover bericht. U kunt maar één keer in hoger beroep. Hebt u dat al gedaan, dan kunt u in sommige gevallen nog in cassatie.
Hoe lang duurt de uitspraak in hoger beroep? De termijn voor het doen van uitspraak in hoger beroep (ook wel het wijzen van arrest genoemd) bedraagt 10 weken in reguliere hoger beroepszaken en 6 weken in kort geding (zie artikel 5.6 van het bovenvermelde Procesreglement voor civiele dagvaardingszaken).
U kunt in hoger beroep gaan
Dit kan als alle partijen toestemming hebben gegeven voor alleen een schriftelijke behandeling. U doet dat bij de instantie die in de uitspraak staat vermeld.
Hoelang duurt het? Binnen 2 weken na ontvangst van uw formulier beslist de gemeente over uw aanvraag of bezwaar. Doet de gemeente dit niet dan moet zij u een dwangsom(externe link) betalen voor elke dag na de termijn dat zij niet beslist. In het uiterste geval kunt u ook naar de rechter stappen.
Vanaf dit moment start de zienswijzenprocedure en kan iedereen en/of belanghebbenden reageren op het ontwerpbesluit. Vaak geldt een termijn van 6 weken om te reageren. Nadat de termijn is verstreken behandelt het bestuursorgaan de ingekomen zienswijzen en onderzoeken zij deze.
Een zienswijze is geen bezwaar
Een zienswijze is dus niet hetzelfde als een bezwaar of een klacht en het indienen kan alleen onder bepaalde voorwaarden.
U krijgt de beslissing op uw bezwaar meestal binnen 13 weken.
De kans om in hoger beroep het oordeel van de rechtbank succesvol aan te tasten is vrij hoog: - Percentage bekrachtiging vonnis/beschikking eerste aanleg: 42%. - Percentage vernietiging vonnis/beschikking eerste aanleg: 38% (in handelszaken 29%). - In de overige 20% hoger beroepen is geen arrest gewezen.
Kosten bezwaarprocedure of beroepsprocedure bestuursrecht
Als je zelf de procedure (bijvoorbeeld het bezwaarschrift indienen) doet dan zijn er geen kosten anders dan je eigen tijd en inspanning. Als je een advocaat bestuursrecht inschakelt dan zijn de kosten van de advocaat verschuldigd.
Bij een zaak binnen het bestuursrecht betaalt de partij die de procedure start griffierecht. In civiele zaken bij het gerechtshof betaalt zowel de partij die hoger beroep instelt (eiser of verzoeker) als de partij die zich verdedigt (gedaagde of verweerder die een verweerschrift indient) griffierecht.
Een bezwaar dient u in als het niet eens bent met het indicatiebesluit. Wij beoordelen uw situatie dan opnieuw en nemen een 'beslissing op bezwaar'. Bent u het niet eens met deze 'beslissing op bezwaar', dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank.
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
Als u verliest, betaalt u de kosten van de andere partij. De vergoeding is voor de proceskosten en buitengerechtelijke kosten, zoals kosten voor bewijs. De vergoeding kan lager zijn dan de kosten die echt zijn gemaakt. Bijvoorbeeld als u de advocaat per uur heeft betaald of omdat de rechter niet alle kosten nodig vond.
Tegen een vonnis van de rechtbank gaat u in hoger beroep door: een dagvaarding in hoger beroep (appèldagvaarding) uit te laten reiken aan de andere partij: binnen 3 maanden na een uitspraak in een bodemprocedure, of. binnen 4 weken na een uitspraak in een kort geding.
U legt een zaak eerst voor aan de rechtbank. Als u het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank gaat u naar het gerechtshof.Mocht ook dit verkeerd aflopen, dan is in sommige zaken de Hoge Raad (cassatie) aan de beurt. Uw wederpartij kan natuurlijk ook in hoger beroep.
Hebt u uw bezwaar online ingediend?Dan staat het binnen 1 werkdag in het overzicht.Hebt u uw bezwaar per post naar ons gestuurd?Dan kan het 7 werkdagen duren voordat dit in het overzicht staat.
Beslissing over uw bezwaar
UWV beslist binnen 13 weken over uw bezwaar. Bij een bezwaar om medische redenen is dit 17 weken. Deze termijn begint op het moment dat de bezwaartermijn voorbij is (de tijd die u had voor uw bezwaar). U krijgt de beslissing altijd per brief.
Bezwaar maken houdt volgens de wet in dat een bestuursorgaan de bevoegdheid heeft een al dan niet door haar genomen besluit op verzoek van een belanghebbende opnieuw te beoordelen. Bezwaar maken gebeurt door een bezwaarschrift in te dienen bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen.