Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
Maar baby's kunnen alle groenten uitproberen, ook nitraatrijke groente zoals andijvie, rode bieten, bleekselderij of spinazie. Onderzoek laat zien dat bij het eten van nitraatrijke groente de risico's voor de gezondheid verwaarloosbaar klein zijn. Je kunt dus lekker met verschillende soorten groente variëren.
Spinazie is een nitraatrijke groente. Daarom kun je het beter niet vaker dan 2 keer per week eten.
In spinazie zitten schadelijke stoffen
De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Wat is het verschil tussen gewone spinazie en babyspinazie? Babyspinazie is een jonge spinazie met kleinere blaadjes dan de gewone bladspinazie. Bovendien is babyspinazie wat milder en zachter van smaak. Daarom kun je ze lekker vers en rauw eten in bijvoorbeeld een salade.
Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op. Vanaf 8 maanden mag dit 100 tot 150 gram zijn.
Als je heel veel oxaalzuur binnenkrijgt is dat, net als nitriet, niet zo gezond.Dan kun je diarree krijgen. Of nierstenen. Niet iedere dag spinazie dus.
Sommige groenten kan je beter niet te vaak opwarmen. Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten een hoge concentratie nitraat en dat kan omgezet worden in nitriet.
Rauwe groenten zijn wat lastiger te verteren voor je lichaam dan gare groenten, dus houd daar rekening mee. Licht verteerbare groenten zijn onder andere asperges, wortel, venkel en groene bladgroenten zoals spinazie en rucola.
Hoe langer de spinazie lauwwarm blijft in plaats van door en door heet, hoe langer bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Het Voedingscentrum raadt aan om eenmaal bereide spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren.
Van nature bevat spinazie een vrij hoog gehalte aan twee stoffen die bij overmatig gebruik niet goed voor de gezondheid zijn. Dit zijn oxaalzuur en nitraat. De meeste planten bevatten als zout een kleine hoeveelheid oxaalzuur, maar spinazie spant de kroon. In grote hoeveelheden veroorzaakt het braken en diarree.
Er zijn geen limieten voor het eten van nitraatrijke groente. Je kunt dus best elke dag wat spinazie nemen.
Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
Kijk goed waar jouw baby zelf behoefte aan heeft. Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta.
Hoeveel gram groente voor een baby van 8 maanden? Voldoende groente eten is voor je baby belangrijk, maar jullie zijn nog steeds in de opstartfase. Aanbevolen wordt om je baby (uiteindelijk) 100 gram groenten te laten eten. Dit kan bij de avondmaaltijd, maar je kunt als tussendoortje ook een groentehapje geven.
Zorg dat je verse gemaakt hapjes na de bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaard. Niet langer dan twee dagen. Invriezen mag ook. Hier kun je nog wat meer lezen over de nitraatadviezen.
Voedingstoffen in spinazie
Spinazie staat net als andere groenten in de Schijf van Vijf en past binnen een gezond eetpatroon. Geadviseerd wordt om 250 gram groenten per dag te eten. Dit zijn de voedingswaarden van 100 gram rauwe spinazie: Energie: 26 kcal.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Hoe vaak geef ik mijn baby hetzelfde hapje? Je begint met losse en zachte smaken en die geef je een aantal, bijvoorbeeld 3 dagen, achter elkaar. Bijvoorbeeld 3 dagen pompoen, 3 dagen bloemkool, 3 dagen worteltjes en daarna op die manier fruithapjes. Zo leert je baby de smaken beter herkennen en waarderen.
11 – 12 uur: lunch. Een fijngeprakt groentepapje, bijvoorbeeld van worteltjes, broccoli of bloemkool, of een Olvarit 4+ groentemaaltijd, steeds aangevuld door borst- of flesvoeding.
Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 á 2 keer per dag 3 tot 4 kleine lepeltjes. Prak het hapje fijn met een vork en geef het direct na een borst- of flesvoeding of tussen twee voedingen door. Je kind is dan ontspannen en heeft geen enorme honger meer.