Smeerkaas is in de 19e eeuw uitgevonden door de Zwitsers. Zij waren de eersten die op het idee kwamen om normale kaas te smelten en op de boterham te smeren. In de beginjaren van de smeerkaas gebruikten kaashandelaren de stukjes kaas die overbleven bij het snijden.
Smeerkaas is een broodbeleg dat is gemaakt van gesmolten kaas. In de 19e eeuw werd in Zwitserland voor het eerst begonnen met het smelten (externe link) van kaas. Als snel deden ze dit over de hele wereld.
Tijdens het verhitten en daardoor het smelten van de kaas zetten deze smeltzouten de kaaseiwitten om in een gedispergeerde vorm. Hierdoor raken het vet en andere bestanddelen homogeen verdeeld, waardoor de kaas smeerbaar blijft. Smeltzouten zijn bijvoorbeeld trinatriumfosfaat (E-nummer E339) en polyfosfaten (E452).
Sietse Orie van het Voedingscentrum weet het. „Kaas in het algemeen levert veel gezonde voedingsstoffen op, maar er zit ook vaak te veel verzadigd vet en te veel zout in. Dat is bij smeerkaas ook het geval. Het is daarom het beste om 10, 20 of 30 Plus kaas te eten en dus ook de magere varianten van de smeerkaas.”
Om te beginnen is het al geen goed idee om brood en crackers te eten als je wilt afvallen. Maar dat is niet het enige, want smeerkaas bevat nauwelijks gezonde voedingsstoffen en zit boordevol chemische toevoegingen.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten. Die magere smeerkaas bevat ook relatief meer kalk en vitamine B12 dan gewone kaas en smeerkaas.
In 1921 wordt in de Jura, in het dorpje Orgelet, La Vache qui rit® geboren. De schepper van deze kaas is niemand minder dan Léon Bel, de uitvinder van de smeltkaas in porties.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Op basis van de producten die in dit artikel zijn genoemd zijn de gezondste keuzes wat betreft smeerkaas voornamelijk 'Milner Slankie smeerkaas naturel 20+' en 'AH Smeerkaas 20+ naturel'. Deze 20+-varianten bevatten minder (verzadigd) vet, relatief weinig suikers en veel eiwit in vergelijking met de andere varianten.
Je kunt alle smeerkaas varianten verwarmen, dus zowel de naturel als de andere smaakjes.
Gezondheid
Kaas past in een gezonde dagelijkse voeding. Er zijn gezondere kazen dan Kiri. Kiri kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als 'niet per se heel erg gezond.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
La vache qui rit is een van oorsprong zachte Franse kaas, maar de kaas wordt tegenwoordig overal ter wereld gemaakt en gegeten. In de meeste landen heeft de kaas dezelfde naam, maar dan in de landstaal. In Nederland en Vlaanderen heeft de kaas de Franse naam.
Toen Léon Bel in 1921 plannen smeedde om zijn industrieel geproduceerde smeltkaas te lanceren, herinnerde hij zich het embleem dat hij zo vaak gezien had en de bijhorende naam. De eerste verpakking werd een rode, ronde blikken doos met een lachende koe op en de gevleugelde woorden LA VACHE QUI RIT – FROMAGE MODERNE.
Wil je snel een heerlijke croque monsieur, hamburger of sandwich maken, maak dan kennis met het gamma Sneetjes: 3 variëteiten lekkere sneetjes die heerlijk smelten (Original, Light en Gouda).
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen kazen, zoals Original Philadelphia, frisse en romige smaak.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Lager vetpercentage
“Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte. In kaas zitten veel verzadigde of 'slechte' vetten die het cholesterolgehalte doen stijgen.
Is kaas gezond? Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12). Daarnaast is het een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium. In kaas zit ook veel zout door het pekelbad tijdens het bereidingsproces.