Verschoon je baby voor en na een slaapje. Als je kind de hele nacht doorslaapt (7 tot 8 uur achter elkaar), verschoon hem of haar dan voor het naar bed gaan en bij het wakker worden. Zo heeft je baby een schone luier waarin hij of zij meerdere keren kan plassen.
De verloskundige: niet meer 's nachts verschonen maar foppen
Zijn geboortegewicht was hoog en omdat hij nu al aankomt, is een schone luier om de drie uur echt niet meer nodig. Wij kunnen hem het beste voortaan om de vier uur verschonen en hem een wat dikkere luier geven.
Verschoon 's nachts alleen de luiers waar je kindje last van kan hebben. 's Nachts verschonen is een hoop gedoe voor je baby, waardoor het erna in slaap vallen lastiger zal zijn. Houd 's nachts de kamer zo donker mogelijk, ook bij het voeden of verschonen en kies voor zachte lichtbronnen.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.
Baby's worden geboren zonder angst voor het donker. Pas wanneer ze beginnen te fantaseren, zo rond de leeftijd van twee of drie jaar, kunnen kinderen bang worden voor het donker. Zet dus niet bij voorbaat al een nachtlampje aan.
Wanneer kies je voor + maten? De + maten van Pampers® Baby-Dry™ luiers zijn handig als je baby grotere plasjes doet, of voor de nacht. Deze luiers bieden dezelfde luiermaat, maar hebben een groter absorptievermogen.
Nachtluiers zijn tweedelige luiers: de combinatie van een goed absorberende luier en een overbroekje met goede PUL houdt de luier goed waterdicht. Zowel de luier als het overbroekje sluiten af met een elastiek rond de buik en de beentjes, zodat lekken geen kans hebben.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
Wat betekent doorslapen? Doorslapen betekent iets anders voor baby's dan voor jou. Doorgaans bedoelen ouders hiermee dat hun kind slaapt vanaf de laatste avondvoeding tot de eerste ochtendvoeding. Dit komt neer op ongeveer 5 tot 6 uur achter elkaar slapen.
Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Sommige baby's slapen na een paar weken al door, maar bij de meeste baby's duurt dit iets langer. Gemiddeld genomen begint het echte doorslapen pas na ongeveer 3 maanden. Dan hebben we het over een gemiddelde slaapperiode van 6 tot 8 uur.
Reken voor de eerste weken op gemiddeld 8 à 10 luiers per dag. Vervang bij oudere baby's de luier ongeveer om de vier uur. Reken bij oudere baby's op gemiddeld 5 à 7 luiers per dag. Ververs de luier alleszins na elke voeding - zowel overdag als 's nachts.
Aantal natte luiers
Voor baby's wordt meestal als vuistregel aangehouden, dat zes tot acht flink natte katoenen luiers (of 4-6 wegwerpluiers) per etmaal betekent dat de baby voldoende voeding heeft binnengekregen.
Hoe donker de babykamer moet zijn hangt af van het tijdstip waarop je kindje gaat slapen. Overdag hoeft de babykamer niet pikkedonker te zijn. 's Nachts is dit wel wenselijk. Op deze manier leert je kindje het verschil tussen dag en nacht kennen. Maatwerk raamdecoratie is dan ook van groot belang op de babykamer.
Een nachtlampje aan een stekker is ook op zich veilig, maar de wandcontactdoos kan, zonder dat die is beveiligd een gevaar opleveren voor het kind dat op onderzoek uit is. Beveiliging van wandcontactdozen is daarom ook nodig voor kinderen tot ongeveer zeven jaar.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Bij een mama die veel melk heeft, moet de baby vaak zo gulzig drinken dat hij veel lucht hapt. Deze lucht kan op een later moment ongemakken veroorzaken in de darmen. Als de baby de borst niet goed kan leegdrinken, kan hij krampjes krijgen van teveel voormelk.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.