Onze beste pastapan is de haute cuisine geworden. De pastapan is gemaakt van RVS en heeft een extra dikke bodem. Geschikt voor alle traditionele warmtebronnen inclusief inductie. Na het koken kan zowel de pan als het glazen deksel zonder zorgen de wasmachine in.
Een goede braadpan
Als derde: de braadpan. "Dit is een mooie pan om eten langzaam te laten garen. Een stoofpot bijvoorbeeld, maar bijvoorbeeld ook een pastasaus of een curry. De pan warmt langzaam op.
Hoe gebruik je een pastapan? Een pastapan bestaat uit twee delen, de pan en de inzet. De inzet is een soort van vergiet waar je de pasta mee kunt afgieten. Zodra de pasta gaar is til je de inzet uit de pan, laat je het water terug de pan in stromen en de pasta is klaar om bij de saus te doen.
1 liter water per 100 gram pasta
De hoeveelheid water in een pastapan hangt af van de hoeveelheid pasta je moet koken. Daarom is het handig om een bepaalde vuistregel te hanteren waar je altijd op terug kunt vallen. Daarom adviseren we je om per 100 gram ongekookte pasta, 1 liter water te gebruiken.
Soeppan of pastapan. Een pastapan wordt een pastaiola genoemd in Italië, waar de pan oorspronkelijk vandaan komt. De meeste pastapannen hebben een uitneembare inzet of vergiet, er zijn varianten waar de inzet vast zit in de pan en kan kantelen.
Het zout in het water brengt je pasta namelijk op smaak. Dat kan écht het verschil maken tussen een flauw en een heerlijk pastagerecht. Je brengt niet enkel de pasta zélf op smaak, je doet dat bovendien al helemaal in het begin van het kookproces.
Dit smelt allemaal samen met de pasta tot een heerlijke zachtheid en de smaak wordt vele malen rijker. Het water helpt om ieder stukje pasta te bedekken in saus terwijl het zetmeel ervoor zorgt dat de saus goed aan de pasta hecht. Kook zoals een Italiaanse mamma kookt en niet meer weggooien voortaan!
Simpel gezegd: gebruik minimaal 1 liter voor elke 100 gram pasta. Pasta neemt water op tijdens het gaar worden. Tijdens het pasta koken kan pasta twee keer z'n eigen gewicht aan water opzuigen. Dit is eigenlijk de belangrijkste reden om veel water te gebruiken.
De hapjespan (wat een gek woord, eigenlijk) lijkt op de koekenpan, maar heeft een hogere rand. Deze is daarom perfect voor dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto, en andere gerechten die lang moeten sudderen (zoals stoofvlees). Let bij deze pan op een dikkere bodem en koop er ook een (glazen!) deksel bij.
Bij kookwinkel Oldenhof vindt u pannen in alle soorten en maten, geschikt voor diverse bereidingen en ingrediënten. In ons assortiment bestaat een ruime keuze uit materialen, merken en prijsklassen. Maak kennis met merken als Mauviel, Le Creuset, Fissler en Demeyere.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Sauspannen van RVS zijn duurzaam en erg betaalbaar maar zijn minder warmtegeleidend dan pannen van bijvoorbeeld koper. Ook handig is dat ze meestal gewoon in de vaatwasser kunnen. Een koperen sauspan is eigenlijk het beste materiaal voor het maken van saus wegens de optimale warmtegeleiding.
Jeroen gebruikt het liefste keramische pannen met een natuurlijke (gezandstraalde) coating.
Olie is hydrofoob en mixt niet met water maar blijft erop drijven. De olie die je toevoegt aan het pastawater voorkomt daarom níet dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken. Wel geeft het een zacht aroma af. Bij het afgieten zal er wel wat olijfolie aan de pasta blijven kleven - en plakt de pasta minder.
Hoe weet je of de pasta klaar is? Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Als de pasta te lang doorgekookt is, kan ie sponzig en een beetje slijmerig aanvoelen. Maskeer dat door juist niet (zoals gewoonlijk wél lekker is) met wat pastawater elke sliert of elk stukje een 'jasje' van vocht en saus te geven, want dat jasje heeft ie al en het is niet de goede.
De kooktijd verkorten door zout toe te voegen
Het is wetenschappelijk bewezen dat water sneller kookt als het gezouten is. Het kookpunt van water ligt in die gevallen net een paar graden lager dan wanneer er niet aan zout toevoegen tijdens koken gedaan wordt.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Olijfolie vormt een glad laagje om de pasta
Ja want de pasta plakt na het afgieten niet echt meer aan elkaar.
Tijdens het koken gaat pasta namelijk een klein beetje stuk. Daardoor lekt er zetmeel in het water. Dat zorgt ervoor dat de pasta aan elkaar gaat kleven. Als je ruim water gebruikt is er voldoende vocht om het zetmeel in op te lossen en heb je dit probleem niet.
Je gebruikt een kleine pan
De tweede reden waarom je veel meer water dan pasta moet gebruiken, is omdat je wilt dat het water na de toevoeging van pasta niet te veel afkoelt en snel weer kookt. Als je te weinig water gebruikt, zal je pasta enkele minuten in heet, niet kokend water zitten en wordt daardoor plakkerig.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Je kunt de spaghetti het beste breken voordat je ze gaat koken. De spaghetti slierten zijn hier nog ongekookt en daarom zijn ze nog stijf. Het breken gaat simpel gezegd gewoon makkelijker als de spaghetti stijf is.