De oogst wordt gespreid in een wekelijks of 14-dagenritme. Een geoogste rij peterselie kan teruggroeien als de andere rijen vervolgens worden geoogst. De oogstperiode voor wortelpeterselie is iets beperkter. U laat ze het hele jaar door rustig groeien.
Peterselie is een buitenbeentje, het is een tweejarige plant. De peterselie plant levert in zijn eerste jaar heerlijke groene bladeren, het tweede jaar zijn de bladeren niet meer zo lekker produceert de plant mooie bloemetjes die bijen aantrekken. Het tweede jaar kun je als bonus ook nog de wortel oogsten.
Peterselie kan overwinteren, maar is afhankelijk van hoe streng de winter is en of het in pot of volle grond wordt gezet.
Wat je kan doen is de wortels van de plant inkorten en de plant weer terugplaatsen in de pot. Of de peterselie verpotten in een grotere pot. Je geeft de plant ruimte om verder te groeien.
Peterselie houdt niet van de zon, het blad wordt dan snel geel en ze groeit niet goed, maar ze schiet wel snel door. Peterselie houdt van een koele grond, voldoende vocht en een plekje in halfschaduw of lichte schaduw. Laat de planten ook niet uitdrogen.
Peterselie oogsten en snoeien
Peterselie oogst je het beste door het steeltje met het blad behoorlijk diep af te knippen. Niet de hele plant in één terugknippen. Laat een plukje staan, dan vindt er weer hergroei plaats. Na ongeveer 4 weken is de plant weer redelijk vol met blad.
Peterselie oogsten is eenvoudig. Voor individuele bladeren, pluk ze met uw vinger aan de basis. Voor grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld als u peterselie wilt invriezen, wordt een schaar gebruikt. Men snijdt niet te diep om de volgende scheuten in het hart te houden.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Daarnaast is het ook goed om te weten dat een peterselie plant over het algemeen twee jaar mee gaat. Het eerste jaar groeit de plant uit tot een mooie plant met eetbare bladeren, maar het tweede jaar groeit de plant uit tot een plant met bloemen. Vanaf dat moment kun je de peterselie niet meer gebruiken in de keuken.
Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's, chinchilla's, gerbils, hamsters, muizen en ratjes. Degoes mogen in kleine hoeveelheden peterselie eten.
Gekochte kruidenplantjes zoals basilicum, munt, koriander en peterselie zijn lastig om opnieuw te laten groeien, maar met de juiste aandacht lukt het je wel. Je kunt zelf stekjes maken van kruidenplantjes, knip hiervoor de bovenste 2 cm van het verse plantje af en haal alle blaadjes (op de bovenste twee na) eraf.
Eigenlijk zou je elke dag wat peterselie kunnen eten, omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen. Als je een flinke bos koopt kun je elke dag wat fijnhakken voor over je salade, door je groene smoothie, over groente gestrooid, als pesto of door je soep.
Buiten kun je peterselie kweken in een kas, in de volle grond, in een pot of in een mini-kweekbak. Het is mogelijk om al vroeg te starten met zaaien. De ideale periode is vanaf half februari (wel onder glas) tot en met eind mei.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Peterselie snijden
Pluk de peterselie zo dat je alleen maar de blaadjes meeneemt of verwijder de steeltjes waar geen blad zit (dat gaat wat sneller). Leg de peterselie op een snijplank bij elkaar op een hoopje neer. Nu druk je met je ene hand alle peterselie naar beneden.
De eigenschappen van de essentiële olie van peterselie worden omschreven als chemobeschermend omdat ze bepaalde stoffen (zoals de giftige stoffen die vrij komen bij sigarettenrook) kan neutraliseren. Myristicine en apigenine hebben ook een gunstig effect op de lever.
Kruiden en specerijen
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
Peterselie zit bomval vitamines, bevordert je immuunsysteem, is een uitstekende antioxidant en een perfect middel om vrije radicalen tegen te gaan. Je kan peterselie daarom gebruiken om je huid te voeden, littekens minder zichtbaar te maken en de aanmaak van collageen te stimuleren.
Sla: peterselie, selderij. Tomaten: aardappels, komkommer, venkel. Uien: asperges, bonen, stambonen, erwten, koolsoorten. Wortels: bieten.
Het bekende kruid
Het albekende peterselie, bij de kenners ook wel bekend als petroselinum crispum, is een tweejarige en winterharde kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie, oftewel de apiaceae.
Bemesten: rond de winterperiode een beetje stalmest of compost. Standplaats: schaduwachtige plek en bodemvochtigheid. Bedek de bodem met mulch (houtsnippers, compost, stro)