1. HONINGRAMEN AFNEMEN. In onze streken gaat de imker gewoonlijk tweemaal per jaar oogsten. De eerste maal op het einde van de lentedracht, eind mei, en een tweede maal na de zomerdracht, begin augustus, als de zomer over zijn hoogtepunt is.
Heel belangrijk tegen zwermen is dat de bijen onder het broed steeds ruimte hebben om verder uit te bouwen en dat er hoogstens een volle honingbak bovenop staat. Dus zo gauw de bovenste bak vol verzegelde honing is dit afnemen, vooral in de zwermmaanden april t/m juni. Dit is de methode in zijn eenvoudigste vorm.
Hoeveel honing? Als je uitgaat van een honingkamer formaat spaarkast dan komt uit een volledig gesloten raam op 1,2 à 1,3 kilo honing. 1 dm2 oppervlakte gevuld aan beide kanten brengt ongeveer 0,31 kilo op.
Niet roeren net voordat de honing in de pot moet. Dit vanwege de lucht die in de honing kan komen. Wacht dan ongeveer 8 uur met afvullen. Als je met de roerstaaf geulen door de honing trekt die langzaam dichtslibben, is het tijd om de potten af te vullen.
De rest van de schone maar nog natte ramen gaat terug in de bakken en worden vervolgens gestapeld in een koude schuur. Plaats ze niet in een verwarmde berging of een verwarmde garage. Sluit van boven en beneden de stapel hermetisch af. Gebruik indien gewenst ijsazijn in een lege HK bovenop de stapel.
De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden. De honing loopt via de wanden van de honingslinger naar beneden. Daar wordt de honing tot twee keer aan toe gezeefd.
In elke natuurlijke niet verwarmde honing treft men gisten aan. Gewoonlijk ontwikkelen de gisten zich niet.
Wat is het verschil tussen vaste en vloeibare honing? Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer.
Wil je cremehoning maken, dan moet je na 3 dagen het schuim van de honing afnemen en daarna dagelijks 2 keer roeren tot er na 1 of 2 weken een marmerachtige verkleuring optreedt. De honing wordt dan dikker en de potten kunnen afgevuld worden.
Het aanvangssalaris van een Bijenhouders en zijderupstelers bedraag meestal tussen de € 1.263 en € 2.113 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.484 en € 2.496 per maand bij een werkweek van 38 uur.
U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
Een uitstekende gemiddelde opbrengst
Het bijenvolk mag geen schade ondervinden van het oogsten van de honing. Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar.
Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Oorspronkelijk waren honingbijen in het wild levende insecten, ver van bijenkasten en imkers. Tegenwoordig worden honingbijen veelal alleen nog beschouwd als pure landbouwdieren. Er wordt beweerd dat ze niet kunnen overleven zonder tussenkomst van mensen/imkers. Dit klopt niet.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je pot is zeker niet om zeep: je kan de honing makkelijk weer vloeibaar maken door hem op te warmen in een pannetje – heel zachtjes, au bain-marie. Je mag er dan wel van uitgaan dat de smaak niet meer zal zijn wat ze geweest is.
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.
Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
1. HONINGRAMEN AFNEMEN. In onze streken gaat de imker gewoonlijk tweemaal per jaar oogsten. De eerste maal op het einde van de lentedracht, eind mei, en een tweede maal na de zomerdracht, begin augustus, als de zomer over zijn hoogtepunt is.
Raathoning is de honing zoals de bijen deze maken. Ze krijgen van ons geen begin, maar ze bouwen de raten van bijenwas puur natuur. Daar brengen ze dan de honing in. Wanneer de honing rijp is verzegelen de bijen de cellen met een wasdekseltje.