Toezichthouder: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit Belgische Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om alle Kinder chocola uit een Ferrero-fabriek in België niet te eten. Het snoepgoed kan een salmonella-besmetting veroorzaken.
NVWA adviseert nog steeds geen chocolade uit fabriek te eten
Vanwege de uitbraak zijn inmiddels alle producten, waaronder Kinder Surprise-eieren, Kinder Suprise Maxi en Kinder Schoko-bons, uit de schappen gehaald.
Voedingswaakhond: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen te eten, omdat de chocolade mogelijk salmonella kan bevatten.
In België waarschuwde de voedsel- en warenautoriteit FAVV consumenten gisteren al om de chocola van Ferrero niet te eten. In Groot-Brittannië zijn zeker 63 salmonellagevallen gemeld die gelinkt worden aan de chocoladeproducten. De producten die uit de schappen zijn gehaald: Kinder Surprise (alle verpakkingen)
De eerste besmettingen met de bacterie, in het Verenigd Koninkrijk, blijken al te dateren van 21 december vorig jaar. In diezelfde maand trof de fabrikant salmonella aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, meldt ECDC.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.
Bij Ferrero staan kwaliteit, voedingsveiligheid en de zorg aan onze consumenten centraal. Indien u de producten heeft gekocht die deel uitmaken van de terugroepactie (Kinder Surprise, Schoko-Bons, Mini Eggs, Mix Peluche, Happy Moments), kunt u de consumentendienst van Ferrero contacteren.
Het gaat om deze producten:
Kinder Surprise 20 gram en 3 x 20 gram met een vervaldatum (THT) tussen 20/04/22 en 3/10/22. Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 20/04/22 en 21/08/22. Schokobons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 18/08/22. Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) van 21/08/22.
Ferrero Rocher 2e update producten. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1). Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen.
De vakbonden hekelen ook een achteruitgang van de arbeidsvoorwaarden. Zo'n drie maanden geleden lag de productie ook al eens een aantal dagen stil. Dat kwam toen niet door stakende werknemers, maar doordat er een probleem was met de kwaliteit van Nutella-chocopasta en Kinder Bueno-chocoladerepen.
De chocolade van Kinder, bekend van de kleine reepjes en suprise-eieren, bevat stoffen die 'waarschijnlijk kankerverwekkend' zijn. Dat concludeert de Duitse voedingswaakhond Foodwatch.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
Ferrero benadrukt dat het in Nederland geen klachten van consumenten heeft ontvangen en dat geen van de producten die het op de markt heeft gebracht positief is getest op salmonella.
In cacao kunnen zo microbiologische organismen groeien, waaronder pathogene micro-organismen, oftewel ziekteverwekkers. Een bekende ziekteverwekker die in cacao kan voorkomen is salmonella.
Veiligheidswaarschuwing: melksporen in pure chocolade Ferrero. De chocolade van Grand Ferrero Rocher Dark bevat mogelijk sporen van melk en kan daardoor potentieel gevaarlijk zijn voor mensen met een melkallergie. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Voor alle duidelijkheid: met producten als Kinder Bueno of Kinder Melkschijfje is tot nader order niets mis. Die producten worden namelijk in een andere fabriek gemaakt.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.
De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.
Pure chocolade bevat het meeste cacao. Wil je de meest gezonde soort chocolade eten, eet dan pure chocolade. Maar ook pure chocolade hoeft niet gezond te zijn. Bij het verwerken zullen veel flavonoïden weer uit de chocolade verdwijnen, dus ook het bereidingsproces van pure chocolade is belangrijk.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.