Knipperen is te vergelijken met ademhalen: we doen het continu. We knipperen zo'n 13,500 keer per dag met onze ogen!
Per dag knipper je ongeveer 14.500 keer. Dat is zo'n 900 keer per uur en tien keer per minuut. Je knippert natuurlijk niet zomaar met je ogen. Door het knipperen blijven je ogen nat en schoon.
Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe vaak ze met hun ogen knipperen. Een gezond, goed functionerend oog knippert gemiddeld 10 tot 15 keer per minuut. Dat komt neer op één keer in elke 4 tot 6 seconden.
Mensen knipperen gemiddeld zo'n 14.000 keer per dag met hun ogen. Dat betekent dat we onze ogen dagelijks 23 minuten hebben gesloten. Knipperen doen we om onze ogen tegen uitdroging en stofdeeltjes te beschermen. Onder het bovenste ooglid zit een traanklier.
Wist je dat je gemiddeld iedere 6 sec. met je ogen knippert? Stel je bent 16 uur wakker, dan knipper je al gauw 3.506.325 per jaar!
Knipogen is een kunst en niet iedereen kan het. Zelfs popprinses en mode-icoon Rihanna niet. Dit 'schokkende feit', want ja, wij moesten ook even slikken, werd onthuld door Ben Henry van Buzzfeed UK. Hij maakte er een redelijk hilarisch 'twitter exposé' van.
De oorzaak van te weinig knipperen
Veel mensen knipperen te weinig waardoor zij last krijgen van droge en pijnlijke ogen. De grootste oorzaak van te weinig knipperen is het te lang en te intensief kijken naar beeldschermen, met de computer in het bijzonder.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
Onze ogen groeien met ons hoofd mee. Rond de pubertijd hebben onze ogen vaak de maximale grootte bereikt (ca 24 mm in de aslengte). Als de lengtegroei van het oog te vroeg stopt, word je verziend. Gaat deze te lang door, dan word je bijziend.
Knipperen is een natuurlijke functie van het oog. Om het oog vochtig te houden en te beschermen tegen vuil, wordt het ooglid regelmatig kortdurend gesloten en weer geopend. Het knipperen met het oog gebeurt in een reflex. Een knippering duurt 0,3 à 0,4 seconde.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Correctie van verziendheid met brillenglazen
Een patiënt met glazen van +6 ziet dus op het netvlies een beeld dat ongeveer 12% groter is dan het beeld van een persoon die niet brildragend is. Bij hoge sterktes kan door de glazen vervorming van het beeld optreden.
De oogleden beschermen de ogen tegen uitdroging en infecties. Door met de oogleden te knipperen wordt het oog gereinigd en vochtig gehouden. Daarom zijn de ogen ook tijdens de slaap dicht.
Vermoeide ogen kunnen ontstaan door diverse activiteiten. Enkele van de meest voorkomende zijn te lang werken op de computer, slechte lichtomstandigheden, langdurig autorijden, lezen gedurende lange periodes en andere activiteiten die hoge eisen stellen aan de ogen omdat langere tijd intensief moet worden gefocust.
Draadjes zien met andere klachten
Soms heeft u naast de draadjes, stipjes of spinnetjes ook andere klachten. Zoals lichtflitsen zien, wazig zien of een grotere vlek die niet met uw oog meebeweegt. Neem in dat geval altijd even contact op met uw huisarts.
Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door. Als zich echter verdichtingen of troebelingen in het glasvocht voordoen, kunnen ze een schaduw op het netvlies geven. Dit kan zich voordoen als vlekjes in allerlei vormen, zoals puntjes, cirkels, draden, slierten en spinnenwebben.
De belangrijkste oorzaken zijn vermoeidheid en stress. Mensen die al enige tijd weinig hebben geslapen of flink gestrest zijn, ervaren al heel snel een trilling boven het oog. Maar ook langdurig ingespannen een boek lezen of kijken naar een beeldscherm kunnen zorgen voor trillingen.
Het kan voorkomen dat iemand slaapt met zijn ogen open. De slaper is echter buiten bewustzijn en ziet niets. Doorgaans is de oorzaak dat een zenuwfunctie in het gebied rond het oog niet goed werkt, waardoor de oogleden omhoog glijden.
In deze fase bereidt uw lichaam zich voor om in slaap te vallen. Uw ogen draaien weg en de temperatuur van uw lichaam gaat omlaag.
Oogsnot, slaap, soepogen, korrels, een bezoekje van de zandman, rheum: er zijn veel namen voor dat gele spul in je ooghoeken. Hoe dat daar komt? De schuldige is de plica semilunaris, een kliertje bij je ogen dat gedurende de nacht een dikke traanvloeistof uitscheidt.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Derhalve is 20/20 gelijk aan een visus 1.00 (een 'normaal' gezichtsvermogen). Zou u echter op 20 voet afstand kunnen zien wat mensen met 'normaal' zicht pas op 10 voet afstand kunnen zien, dan is uw zichtvermogen 20/10, ofwel visus 2.00 (200%).
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.