LONDEN - De Russische hond Laika, het eerste levende wezen dat in een baan om de aarde draaide, leefde veel korter dat de Sovjet-autoriteiten destijds vertelden.
Het Russische straathondje Laika werd op 3 november 1957 de ruimte ingeschoten. Laika was het eerste wezen dat rond de aarde cirkelde. Helaas eindigde het tragisch voor het dier.
Op 3 november 1957 lanceerden de Russen de kunstmaan Spoetnik II. Aan boord bevond zich een hondje genaamd Laika. De viervoeter werd het eerste dier dat levend rond de aarde zou cirkelen.
Laika, een straathond uit Moskou, werd in november 1957 gelanceerd in een flink koekblik van 113 kilo. In die Sputnik 2 kreeg het hondje zuurstof en vloeibaar voedsel, en werd uitgeademd kooldioxidegas weggevangen. Direct na de lancering maakten de Russen bekend dat het dier niet zou terugkeren naar aarde.
Het plan was geweest haar voor die tijd door een vergif in het voedsel te laten sterven maar in oktober 2002 werd bekend dat Laika al na een paar uur in de ruimte was overleden aan oververhitting en stress, voordat de vierde omloop ten einde was.
Europese jagers en verzamelaars waren de eersten die de wolf domesticeerden en stonden dus aan de wieg van de hond zoals we die vandaag de dag kennen. Dat suggereert een nieuw onderzoek. Europeanen zouden de wolf zeker 18.000 jaar geleden al gedomesticeerd hebben.
De Amerikanen importeerde chimpansees uit Afrika en stuurde minstens twee ervan de ruimte in voordat ze een mens lanceerden. Schildpadden die door de Sovjets werden gelanceerd waren de eerste dieren die rond de maan vlogen in september 1968.
Laika is een Oost-Europese naam die voornamelijk voor honden wordt gebruikt, maar af en toe ook als meisjesnaam voorkomt. Het betekent “blaffer”. De Russische hond Laika speelde een grote rol in de ruimtevaart. Zij was het eerst wezen dat levend een omloop om de aarde volbracht.
Pas in 2002 werd bekend dat Laika na ongeveer zeven uur in de ruimte te zijn geweest, overleed aan de gevolgen van stress en oververhitting.
Op 3 november 1957 lanceerde de Sovjet-Unie de Spoetnik-2 met aan boord het hondje Laika. Laika ('blaffer' in het Russisch) draaide als eerste levende wezen rond de aarde en was al die tijd gewichtloos.
trouw, vriendschap, hulp, waakzaamheid. Vriend en steun voor de mens. Of: slaafsheid, onderdanigheid.
Honden stammen af van de wolf. Wolven zijn zeer intelligente roofdieren die jagen in georganiseerde roedels. Ze hebben grote hersenen, een grote schedel en lange, krachtige kaken. De kaken bestaan uit grote tanden en kiezen waarmee ze door botten en vlees kunnen snijden.
Yuri Gagarin was de eerste mens in de ruimte! Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties 'Yuri Night' gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.
De Oostsiberische laika is een ras dat komt uit Rusland. De honden worden gemiddeld 58 cm groot. Het zijn honden die in worden gezet voor de jacht op wild, hierbij kun je denken aan beren, otters, zwijnen en elanden. De oren van de hond worden overeind gedragen, net als bij veel herdershonden.
Als het toestel de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. De Nederlander is dan ook de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.
In totaal gaat het om 12 honden waarvan in 1 in 1957 de naam Laika had. Op 3 november van dat jaar, met de Sputnik 2, werd Laika gelanceerd. Ze heeft een paar uur geleefd tot ze helaas overleed aan stress en warmte.
60 jaar geleden: hondje Laika de ruimte in - RTL NIEUWS - YouTube.
Utonagan. De Utonagan is een voor het eerst gefokt in de jaren'80 van de vorige eeuw en is ontstaan door onder andere een Siberische Husky, een Duitse herder en Alaska-malamute te kruisen. Allemaal honden die veel weg hebben van een wolf, niet gek dat het resultaat dus ook op een wolf lijkt.
Er bestaan meer dan 345 rassen die door de Fédération Cynologique Internationale, of FCI, erkend zijn. De FCI is een wereldwijde organisatie die de registratie van hondenrassen en stambomen bijhoudt. Al deze rassen zijn onderverdeeld in tien rasgroepen.
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
Tibetaanse Mastiff €7.000 tot meer dan een miljoen euro!
Daarnaast kan je ook je status en rijkdom tonen als je een Tibetaanse mastiff hebt. Geen wonder dat de duurste hond ter wereld dus een Tibetaanse mastiff was die werd verkocht voor een duizelingwekkende 1,5 miljoen euro.