Netwerkproviders zijn mobiele providers met een eigen mobiel netwerk. Daar zijn er in Nederland in totaal 3 van: KPN, Odido en Vodafone. Tele2 beschikte over een eigen netwerk, maar gebruikt sinds eind 2020 het netwerk van T-Mobile na een fusie. Vanaf 2023 is T-Mobile verder gegaan onder de nieuwe naam Odido.
Beide providers hebben hun eigen netwerk. Volgens verschillende onderzoeksbureaus is KPN de beste mobiele provider met de beste landelijke dekking. T-Mobile komt echter als beste provider naar voren als we kijken naar de kwaliteit van die verbinding. T-Mobile scoort namelijk hoger op het gebied van consistentie.
T-Mobile Nederland en Tele2 Mobiel gaan vanaf vandaag verder onder de naam Odido. Ben, Simpel en Tele2 Thuis horen ook bij Odido, maar die merknamen blijven bestaan.
De mobiele providers die gebruik maken van het KPN-netwerk zijn Simyo, Budget Mobiel, Ortel Mobile (geen startpakketten meer te koop), Lebara Mobile, ALDI Talk, AH Mobiel, Kruidvat Mobiel, Jumbo Mobiel (geen startpakketten meer te koop) en Lycamobile.
KPN netwerk vooral beter in dataoverdracht
Opvallend is dat KPN vooral haar zege heeft gepakt binnen de categorie 'data'. Hierin zijn de grootste verschillen gemeten met Odido (T-mobile) en Vodafone. De belkwaliteit is bij alle drie de netwerken nagenoeg gelijk.
De mobiele providers die gebruik maken van het KPN-netwerk zijn Simyo, Budget Mobiel, Ortel Mobile (geen startpakketten meer te koop), Lebara Mobile, ALDI Talk, AH Mobiel, Kruidvat Mobiel, Jumbo Mobiel (geen startpakketten meer te koop) en Lycamobile.
T-Mobile gaat zijn internet- en tv-diensten ook via glasvezel aanbieden via het netwerk van Glaspoort, het samenwerkingsverband van KPN en pensioenuitvoerder APG.
In het eerste kwartaal van 2023 beoordeelde de Consumentenbond KPN Glasvezel opnieuw als beste alles-in-1-provider. Ook vorig jaar kwam KPN Glasvezel drie kwartalen als Beste uit de Test.
KPN is een toonaangevende leverancier van telecommunicatie en IT en marktleider in Nederland. Met onze vaste en mobiele netwerken voor telefonie, data en televisie bedienen we klanten in binnen- en buitenland. KPN richt zich op zowel particuliere klanten als zakelijke gebruikers, van klein tot groot.
T-Mobile heet nu Odido.
Mobiele virtuele network operators
In oktober 2007 werd Orange Nederland overgenomen door T-Mobile, de mobiele tak van Deutsche Telekom. Het vertrek van Deutsche Telekom bij Dutchtone was in eerste instantie vreemd.
T-Mobile heeft naast het merk T-Mobile ook Tele2, Ben en Simpel. Apax en Warburg Pincus betalen 5,1 miljard euro voor T-Mobile Nederland.
T-Mobile rekent wel hogere bedragen; via het KPN-netwerk kosten de nieuwe abonnementen respectievelijk 45, 55 en 60 euro per maand. Dat gaat om een meerprijs van 10 en 15 euro ten opzichte van glasvezel via het eigen netwerk van T-Mobile. Overigens zijn de vergelijkbare KPN-abonnementen in de meeste gevallen duurder.
In september 2022 verschijnt een onderzoeksrapport van Opensignal. Daaruit blijkt dat T-Mobile de beste 5G dekking heeft en KPN het snelste 5G netwerk van Nederland. En dat KPN wereldwijd het hoogste scoort op het gebied van de geleverde kwaliteit van het netwerk en de diensten.
De sim only abonnementen van KPN beginnen bij een maandelijkse prijs van €12.50 en kunnen oplopen tot €28.50.
Waarom wordt KPN duurder? De provider KPN geeft aan dat de hoge inflatie de grootste oorzaak is van de prijsverhoging. Daarnaast geeft KPN ook aan dat de prijsverhoging wordt doorgevoerd om te kunnen blijven investeren in de kwaliteit en veiligheid van hun netwerk.
Consumentenbond: KPN en XS4All minste storingen
Uit de meest recente gegevens blijkt dat KPN Glasvezel, XS4ALL Glasvezel, Telfort Glasvezel erg goed scoren als het gaat om “geen storingen met internet”. Ook de wat kleinere providers als Delta en Solcon doen het erg goed en kunnen we aanmerken als betrouwbaar.
Niet langer een staatsbedrijf
Op 1 januari 1989 krijgt de PTT een nieuwe naam: Koninklijke PTT Nederland NV, oftewel KPN.
KPN Netwerk is onderdeel van KPN. KPN Netwerk richt zich op de aanleg en het beheer van hét netwerk van Nederland. KPN verzorgt de abonnementen.
Hoe een betrouwbaar netwerk van KPN begon
Vanaf 1960 is de telefoon voor iedereen toegankelijk en in 1989 werd de PTT de Koninklijke PTT Nederland, oftewel: KPN! We waren staatsbedrijf af en konden op eigen voet verder.
Je toestemming verplicht je nergens toe. Je betaalt pas iets als je een glasvezelabonnement afsluit. Jij bepaalt wanneer je dat doet. En je kiest altijd zelf bij welke provider je een abonnement neemt.
Zodra KPN Glasvezel beschikbaar is op jouw adres, zetten we je abonnement gratis om. Volg de aanleg van KPN Glasvezel in jouw buurt via MijnKPN.
Het Glasvezelnetwerk van T-Mobile is nu over naar Odido. Net zoals T-Mobile blijven we hard werken aan de aanleg van ons eigen netwerk in Nederland. Daarnaast bieden we Glasvezel aan via het netwerk van partners. De aanleg doen we in samenwerking met Open Dutch Fiber.