We kauwen tussen de 800 en 1.400 keer per dag. Hoewel het vanzelf gaat, is het een belangrijke activiteit.
Meer dan twintig keer kauwen op een stuk fruit is aardig veel, waarschijnlijk heb je dan een behoorlijk prutje in je mond. Twintig keer kauwen op een hazelnoot is een ander verhaal. In zoiets hards moet je flink je tanden zetten! Het advies ligt ergens tussen de twintig en veertig keer kauwen per hap.
20 tot 30 keer is een veel gehoord antwoord op deze vraag, maar meestal komt het erop neer dat je kauwt totdat de hap 'goed' voelt om door te slikken. Door goed te kauwen maak je veel speeksel aan en worden voedingsstoffen makkelijker opgenomen en afgebroken.
Hoe meer moeite je kaakspieren doen, hoe sterker de verzadigingsprikkel wordt. Daar komt nog bij dat je langer aan het eten bent als je elke hap 30 keer kauwt. Daarmee voorkom je dat je te veel eet voordat je maag een seintje aan je hersenen geeft dat je vol zit.
Als je goed kauwt, kunnen de enzymen in je speeksel alvast een deel van de spijsvertering op zich nemen wat spijsverteringsproblemen voorkomt. Door lang te kauwen is je eten namelijk al voor het grootste deel verteerd als het in je maag terechtkomt en worden je darmen ontlast.
Tips voor goed kauwen:
Tijd – Ga rustig aan tafel zitten en neem de tijd voor elke maaltijd. Kauwbewegingen – Tel eens hoe vaak je kauwt en probeer het aantal kauwbewegingen te verhogen. Neem kleinere happen. Ook vloeibare voeding kun je kauwen om het te vermengen met speeksel.
Kauwen is een beweging van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak, tot stand gebracht door de kauwspieren en dienend om voedsel met de tanden te grijpen en tussen de kiezen fijn te malen.
Door te snel eten, krijg je te grote stukken voeding binnen, omdat je niet voldoende tijd neemt om op het eten te kauwen. Deze grote stukken zijn voor je lichaam veel moeilijker te verteren. Je kunt hierdoor belangrijke voedingsstoffen mislopen, omdat ze niet door je lichaam worden opgenomen.
Als je kauwt, kauw dan juist aan de kant waar het kaakgewricht pijn doet. Dit is belangrijk omdat er anders teveel 'schuine belasting' komt te staan op de kant van het gewricht waar je klachten hebt.
Gemiddeld neemt men 29 minuten voor het avondeten, 21 minuten voor de lunch, 15 minuten voor het ontbijt en 9 minuten voor het eten van iets tussendoor. 23% van de ondervraagden geeft aan meer tijd aan het avondeten te besteden dan 5 jaar geleden. De avondmaaltijd wordt gemiddeld 5,5 keer per week zelf bereid.
Minder opgeblazen gevoel
Kramp en winderigheid zijn het voorspelbare gevolg. Naast die lucht komen er ook nog eens grotere brokken eten mee als je niet goed kauwt. In je darmen kost het bacteriën veel meer moeite om die stukken te verteren. Ook dat zorgt weer voor extra gasvorming, met alle gevolgen van dien.
Bijzonder effectief zijn bijvoorbeeld de geluidstoestellen met angstkreten, knalapparaten, Hawk Eyes en roofvogelgelijkende vliegers. Ook met een kunststof nepkraai kun je kauwen verjagen. Let wel, zorg er altijd voor dat de kunststof nepkraaien op hun kop hangen. Zo lijken de vogels dood.
Kauwen zijn alleseters: van insecten, slakken, wormen, knoppen, zaden, bessen tot patatresten en kadavers. Wordt vooral op de grond gezocht.
Door het kauwen ontstaat meer speeksel en worden de enzymen beter gemengd met het voedsel. Meer speeksel zorgt voor meer enzymen waardoor het voedsel in de mond beter afgebroken wordt. Na het slikken gaat de brok voedsel (bolus) via de slokdarm naar de maag. De maag zorgt voor de verdere vertering.
Dit duurt ongeveer vier tot acht uur. De darmwand brengt de voedingsstoffen daarna in ons bloed, zodat het in de rest van ons lichaam terecht komt. Als de voedingsstoffen uit het eten gehaald zijn, gaat alles wat over is in de dikke darm. De dikke darm haalt het vocht uit het eten.
Uit onderzoek blijkt dat het kauwen van kauwgom een verbetering geeft van de hersenactiviteit. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de doorbloeding van die delen in de hersenen die te maken hebben met geheugen en aandacht. Kauwen kun je zien als lopen.
Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren veel mensen een knak in hun kaak. Het is dan ook belangrijk dat u snel actie onderneemt om van deze klacht af te komen.
Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Het kan zijn dat u uw kauwspieren verkeerd gebruikt of misschien knarsetand u 's nachts. Het kan ook zijn dat u veel klemt met de kaken, zonder dat u zich daarvan bewust bent. Eén van de meest voorkomende oorzaken is dat u uzelf mondgewoonten heeft aangeleerd.
Voordelen van langzaam eten:
Als je twee keer zo vaak kauwt als normaal, eet je de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft (mogelijk tot 15% minder). Het is beter voor de spijsvertering: enzymen in je mond gaan aan het werk. Je voelt je meer verzadigd na het eten. Je hebt langer de tijd om te genieten.
Als je op kauwgom kauwt, produceert je mond meer speeksel, waardoor sommige van de zuren die zich in je mond vormen wanneer je voedsel afbreekt, worden geneutraliseerd of weggespoeld. Als je na je maaltijd op kauwgom kauwt, kan dit je tanden beschermen en bijdragen aan een goede mondgezondheid.
Teveel kauwen kan leiden tot heel wat kaakproblemen. Overmatig gebruik heeft een laxerend effect. Kauwgom maskeert je slechte adem, maar lost het zeker niet op. Overmatig kauwen kan leiden tot het prikkelbaredarmsyndroom (buikklachten, afwijkende stoelgang,...).
Van veel kauwgom eten, krijg je obstipatie.
Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect. Neem je af en toe een kauwgompje, dan merk je daar waarschijnlijk niets van. Heb je gevoelige darmen of verbruik je hele pakjes kauwgom, dan ontstaat er mogelijk diarree.
Kauwen voor minder kilo's
Door snel te eten zit je maag in een korte tijd vol, maar voel je je niet verzadigd. Een verzadigd gevoel krijg je namelijk pas als de eerste voedingsstoffen door de darmwand worden opgenomen. Pas dan krijgen je hersenen een seintje dat je genoeg hebt gegeten.