Spieren hebben hersteltijd nodig. Wanneer je twee dagen achter elkaar de zelfde spiergroepen traint zit je het herstel van je spieren in de weg. Ook is het minder erg als je een keer een training over moet slaan omdat je dan sowieso je gehele lichaam die week al belast hebt.
Bij krachttraining en HIIT is het het best als je drie keer per week sport en ongeveer twee dagen rust houdt tijdens de trainingen om je spieren goed te laten herstellen. Voor cardio geldt dit minder. Hier worden je spieren over het algemeen minder zwaar belast en hebben ze dus ook minder rust nodig.
Gemiddeld genomen heeft een spiergroep 24-72 uur nodig om te herstellen. Als je net begint met krachttraining is het veilig om minimaal 2 dagen rust te nemen voordat je dezelfde spier weer zwaar belast.
In de praktijk. Vooralsnog is er te weinig onderzoek gedaan om met een gerust hart structureel 3 dagen achter elkaar dezelfde spiergroep te trainen. Het is echter geen probleem om incidenteel, bijvoorbeeld op vrijdag, zaterdag en zondag, dezelfde spiergroepen onder handen te nemen.
“Onderzoekers als Erik Scherder geven aan dat we elke dag minstens 30 minuten matig intensief moeten bewegen om gezond te blijven. Geen zorgen, dit betekent niet dat je elke dag of zelfs meerdere keren per dag naar de gym moet. Alle vormen van bewegen tellen mee om je lichaam in opperbeste conditie te houden.
Minimaal één rustdag. Of je nu een beginner, halfgevorderde of gevorderde bent: in alle gevallen is het belangrijk dat je wekelijks minimaal één rustdag houdt om je lichaam helemaal te laten herstellen. Elke dag krachttraining doen kan dus niet, maar je zou wel zes dagen per week aan krachttraining kunnen doen.
Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten. Het is belangrijk dat je lichaam tenminste 1 rustdag per week krijgt.
Wat de rust betreft die een spier nodig heeft kunnen we concluderen dat 24 uur de richtlijn is voor cardiovasculaire activiteiten en 48 uur voor gewichtstraining. Je moet daarbij dus je schema op een manier inrichten waarbij elke spier de ruimte krijgt om te herstellen.
Trainen met spierpijn is niet slecht. Het kan vanwege de pijn wel wat vervelend aanvoelen. De kleine beschadigingen in de spieren kunnen geen kwaad tijdens het trainen. Je loopt echter wel het risico dat je door de pijn niet goed kan bewegen.
De meeste sporters geloven er nog in “No pain, No Gain“, maar eigenlijk is het net andersom. Te hard trainen heeft namelijk een averechts effect! Overtraining kan leiden tot slechtere sportieve prestaties, gewichtstoename en je helemaal niet fitter doen voelen.
Voor de meeste mensen is het ideaal om na elke optimale training de spier na 72 uur weer te trainen. Train je de spier te snel, dus binnen 48 uur, dan ligt overtraining op de loer. Train je de spier pas na 5 dagen, dus na 96 uur, dan zal vooruitgang beperkt blijven.
Begin je met krachttraining, dan heb je 2 tot 3 dagen rust nodig na een flinke sessie in de sportschool. Heb je al langer ervaring met krachttraining, dan heb je genoeg aan 1 tot 2 dagen rust na je training.
De subjectieve ervaringen van een sporter zijn een goede leidraad om (beginnende) overtraining vast te stellen. De sporter voelt zich niet helemaal fit, heeft minder zin in trainen en ook in allerlei dagelijkse activiteiten, voelt zich moe en kan vaak minder goed inslapen.
Hoe vaak per week krachttraining is genoeg voor spiergroei? 'Voor het beste resultaat train je elke spiergroep twee keer per week,' volgens onderzoek in Sports Medicine.
Een krachttraining sessie hoort kort te zijn en zeker niet langer te duren dan ongeveer 90 minuten. Liefst zelfs maar rond de 45 a 60 minuten. Want hoe langer je traint, des te meer spierafbrekend cortisol in je bloed circuleert en des te meer hersteltijd je lichaam nodig heeft.
Met krachttrainingen zal je het vlugst resultaat zien; binnen de 1 tot 2 weken. Voeg daar cardiovasculaire oefeningen aan toe om ook je energieniveau en uithoudingsvermogen op te krikken. Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout.
Je lichaam begint de dag na je fysieke inspanning direct met herstellen.Na 48 uur is dit herstelproces op zijn hoogtepunt en de spierpijn dus het heftigst. Daarna zal de pijn langzaam minder worden en na vijf tot zeven dagen volkomen verdwenen zijn.
Spierpijn na sporten wijst erop dat de spieren overbelast zijn door een zware inspanning. Ze zijn licht beschadigd en dit veroorzaakt een stijf, pijnlijk gevoel. Niets om je zorgen over te maken, want het lichaam herstelt zich vanzelf. Doorgaans houden de klachten twee tot drie dagen aan, waarna ze spontaan verdwijnen.
Conclusie. Wetenschappelijk gezien is een frequentie per spiergroep van twee tot drie keer het meest optimaal als het aankomt op hypertrofie. Wanneer het kan, zijn de meeste mensen dan ook gebaat om hun trainingsvolume over twee tot drie trainingen per spiergroep te verspreiden.
Je spieren moeten herstellen
Rustdagen zorgen ervoor dat je lichaam herstelt van de workout van de dag ervoor. Tijdens het sporten ontstaan er namelijk kleine scheurtjes in je spieren. Door een dag rustiger aan te doen, vult het lichaam deze scheurtjes op waardoor je spieren groeien. Zo word je sterker en fitter!
Je moet minstens drie dagen per week met gewichten trainen. Het onderzoek zegt dat op zijn minst minimaal twee dagen per week training nodig is om spiergroei te stimuleren. Hoe je je trainingen structureert en hoeveel dagen je aan krachttraining besteedt, hangt af van je huidige fitnessniveau.
Voor een strak lichaam is 3-4 maal krachttraining per week ideaal. Indien de kwaliteit van je trainingen goed is, zal je hier een mooi resultaat mee kunnen behalen.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten (2,5 uur) per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen)
Sporten op een lege maag zorgt er niet voor dat je meer lichaamsvet verbrand t.o.v. niet nuchter sporten. Wanneer nuchter cardio doen beter uitkomt, dan is het een goede strategie om op lange termijn vet te verliezen. Wanneer de duur te lang is en de inspanning hoog, dan is er een verhoogd risico op spierverlies.