Gemiddeld kun je een T-shirt twee keer dragen. Maar ook hier geldt: afhankelijk van de stof en van hoeveel je zweet kan dat ook na één dag zijn.
Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast.
Deze keer: hoe vaak moet je kleding in de was gooien? Nederlanders wassen hun kleding gemiddeld 10,9 keer per maand, bleek in 2020 uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vrouwen doen het vaker dan mannen, plattelanders vaker dan stedelingen.
Jasjes of vesten, kledingstukken waar je iets onder draagt, hoeven niet zo vaak gewassen te worden. Zolang items je huid niet raken - waar de bacteriën ontstaan - hoef je ze maximaal één keer per twee weken te wassen.
Op zich is 20 graden een prima temperatuur om in een 't shirtje te lopen. De meeste mensen hebben in huis een temperatuur van rond de 20 graden en daar kan het ook. Wel vind ik het buiten erg afhangen van of de zon er ook bij is. Als de zon schijnt voelt het snel warmer aan, maar bij bewolking juist weer kouder.
10 tot 15 graden kan heel aangenaam voelen, zeker als het zonnetje schijnt. Je hebt bij deze temperatuur genoeg aan een tussenjas, zoals een leren jasje of een bomberjack. Draag daaronder bijvoorbeeld een T-shirt met een vest of blazer, of ga voor een blouse of een jurkje met lange mouwen.
Je kunt iedere dag een T-shirt aan, ongeacht de temperatuur, het gaat om de manier waarop je het shirt draagt. Zo kun je er altijd voor kiezen om een T-shirt aan te doen met daaroverheen een vest. Heb je het warm, dan trek je je vest uit. Krijg je het weer koud, dan trek je het weer aan.
T-shirts, sokken, ondergoed, ondershirts, sportkleding en alle andere kledingstukken die zijn doorweekt van het zweet, gooi je na elke keer dragen in de was.
Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende. Dat is goed voor de stof en zo draag je met het wassen van je onderbroeken ook nog iets bij voor het milieu.
Ook daar hebben we antwoord op, 'Hoe vaak je je haar idealiter per week wast? Twee à drie keer per week is een goed gemiddelde.
Mensen hebben gemiddeld 130 kledingstukken. Dat zijn er dus minder dan die zo vaak geciteerde 173 kledingstukken, een aantal dat pas opduikt in de samenvatting van het rapport.
Een goeie regel om te bepalen hoeveel kleding je meeneemt op vakantie is door het aantal dagen van je vakantie door 3 te delen.
Mannen geven volgens het onderzoek gemiddeld 73 euro uit aan kleding per maand en – je verwacht het niet – vrouwen maar 66 euro. Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger.
Gemiddeld kun je een overhemd twee tot drie keer dragen voor het te moeten wassen. Over het algemeen zullen er dan vet- en transpiratievlekken op het shirt zichtbaar worden. U kunt het overhemd dragen totdat de vlekken te zien en/of te ruiken zijn en het overhemd er dof uitziet.
Hoe vaak moet je een spijkerbroek wél wassen? Na vier tot vijf keer dragen mag-ie in de wasmand. Het is trouwens ook niet nodig om een nieuwe aangeschafte spijkerbroek eerst in de was te doen voordat je 'm draagt. Voordat de broek in de winkel ligt, is hij namelijk al eens gewassen door de fabrikant.
Hoe vaak wordt kleding gedragen? Gemiddeld worden kleren slechts zeven keer gedragen voordat ze worden weggegooid. En alsof dat niet al erg genoeg is, bedenk dan dat we ook nog eens 60% meer kleren kopen dan in het jaar 2000.
Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt. Ook microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen raadt aan om elke dag een verse onderbroek uit de kast te halen.
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen: je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek. Mocht je nog benieuwd zijn hoeveel mannen niet elke dag een schone onderbroek dragen (of naar meer van dat soort euhm, opmerkelijke weetjes), raden we je zeker aan even de boxers.nl blog over ondergoedfeitjes te lezen.
Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij het verouderen. Wat je tegen allergieën, eczeem en aandoeningen beschermt. Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen."
Katoenen t-shirts was je op 40 graden wassen.
Zorg altijd dat je kleding van gelijke kleuren bij elkaar doet, zodat witte kleding echt wit blijft. Shirts van een synthetisch materiaal, bijvoorbeeld polyester, kunnen beter op 30 graden gewassen worden.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Met 11 en 12 graden is een lange jeans wel zo lekker, maar je kunt ook prima een jurkje of rokje combineren met een dikke panty. In deze kleding ben je natuurlijk wel lekker vrouwelijk en helemaal stijlvol. Op je rokje of broek daar je natuurlijk een sweater, trui of een topje met een vest.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen. Vaak is de pasvorm iets uitgerekt, zijn er plooien in gekomen of zit er een vlek in (oeps). Door hem te wassen zit hij de volgende keer weer perfect.
20+ graden
Dit zijn temperaturen voor een korte broek en t-shirt of singlet. Zorg voor goed ademende kleding, zodat je lichaam de warmte kwijt kan. Een petje of zonneklep houdt je hoofd koel. Vergeet ook je zonnebril niet als de zon fel schijnt, daardoor hoef je niet met je ogen te knijpen tijdens het lopen.