De kans dat je via WhatsApp gehackt wordt is klein, maar toch lees je regelmatig online dat 'WhatsApp hacked' is. Het is dan goed om toch wat voorzorgsmaatregelen te treffen, want de gevolgen van een hack kunnen groot zijn.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
Wat doen oplichters met mijn gehackte WhatsApp-account? Oplichters kunnen uw WhatsApp-contacten een bericht sturen vanuit uw naam. Vaak vragen ze uw WhatsApp-contacten om geld over te maken, omdat u zogenaamd in een financiële noodsituatie zit. Dit noemen we de vriend-in-noodfraude.
Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
End-to-end versleuteling
Niemand anders kan ze lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp niet.
Ze kunnen zelfs zelfs WhatsApp-accounts kapen of stemgeluid van de bekende afspelen. Oplichting via WhatsApp is een veel voorkomende vorm van online criminaliteit. Het was in 2020 al veel in het nieuws was, maar de Fraudehelpdesk meldde meer dan 8000 gevallen in 2021.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Meekijken met wat je typt
En als je het niet uitspreekt via een telefoongesprek, dan typ je het wel. In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen.
Kan je zien of iemand op je Whatsapp kijkt? Je kunt op geen enkele manier zien wie jouw WhatsApp in de gaten houdt.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Als je vermoedt dat jouw iPhone gehackt is, zijn er een paar dingen die je kunt controleren: De batterij van jouw apparaat gaat sneller leeg dan normaal.Je ervaart pieken in je dataverbruik, terwijl jouw internetgedrag niet is veranderd.
WhatsApp is automatisch al behoorlijk veilig. De app verstuurt chatberichten namelijk via end-to-end-encryptie. Het komt erop neer dat berichten standaard versleuteld worden en alleen jij en de ontvanger de sleutel hebben (en de inhoud dus kunnen zien).
Het is mogelijk om verwijderde WhatsApp-chats terug te halen. Dat concludeert beveiligingsonderzoeker Jonathan Zdziarski na het uitpluizen van zijn iPhone. Ook na het volledig verwijderen van de app is het nog mogelijk chats terug te halen, bijvoorbeeld via iCloud-back-ups.
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
Hacken betekent digitaal inbreken. Dat kan zijn op computers, maar ook websites of (mail)accounts. Hackers kunnen deze dan voor eigen doeleinden te gebruiken. Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben. Oplichters kunnen uit uw naam anderen mailen met een verzoek om geld.
Doe aangifte bij de politie
Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Controleer datalekken.
Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op de hiervoor genoemde sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Hackers willen toegang tot uw gegevens of bestanden. Het liefst gegevens waar zij ook iets mee kunnen zoals bank- of inloggegevens. Met deze gegevens willen zij toegang dat uw data om te kijken of er waardevolle informatie tussen zit of juist toegang tot bankgegevens om geld weg te sluizen.
U kunt controleren of wachtwoorden in uw Google-account zijn vrijgegeven bij een gegevenslek, zwak zijn of worden gebruikt voor meerdere accounts. Vervolgens kunt u onveilige wachtwoorden wijzigen om uw accounts beter te beveiligen. Ga op uw computer naar passwords.google.com.Selecteer Wachtwoorden controleren.
Ze vinden uw nummer op uw social media of Marktplaats. Dan verandert de cybercrimineel zijn telefoonnummer in zijn WhatsApp-profiel naar uw nummer. Vervolgens registreert de crimineel zich als u. Want zodra ze uw nummer hebben gaan ze proberen om uw contacten geld afhandig te maken en/ of uw account te kapen.
Voorkomen is natuurlijk beter dan verhelpen. Mocht je toch op een link geklikt hebben in een vals sms-bericht, dan is het belangrijk om de fraudehelpdesk en politie hierover in te lichten. Als je geld kwijt bent geraakt, of je bankgegevens hebt opgegeven, is het ook verstandig om contact op te nemen met je bank.