Homofoon is de benaming voor woorden of zinnen die hetzelfde klinken, maar toch een andere betekenis hebben. Een paar voorbeelden zijn: licht/ligt, bereiden/berijden en rat/rad.
Een woord dat met een ander woord wel de klankvorm gemeenschappelijk heeft, maar er naar spelling, etymologische oorsprong, grammaticale categorie en/of betekenis van verschilt. Bijv. 'hard' en 'hart', 'paard' en 'paart' of 'eis' en 'ijs'. In de poëzie worden homofonen soms gebruikt in het gelijk rijm.
Homofone woorden zijn woorden waarvan de uitspraak gelijk is, terwijl de spelling verschillend is. Homografe woorden zijn woorden waarvan de spelling gelijk is en de uitspraak verschilt. Homografen worden ook wel homogrammen genoemd.
Homofoon is de benaming voor twee of meer woorden, zinsdelen of hele zinnen in een taal die zijn opgebouwd uit dezelfde klanken, maar verschillende betekenissen hebben. Uit de context moet de juiste betekenis worden afgeleid.
Twee woorden zijn elkaars homoniemen als ze op dezelfde manier worden uitgesproken en geschreven, maar verschillende betekenissen hebben.
Een tautologie is een combinatie van woorden die hetzelfde betekenen. Vaak gaat het om synoniemen die elkaar kunnen vervangen, waardoor je iets dubbelop zegt. Een tautologie kan een stijlfiguur of stijlfout zijn, afhankelijk van de inburgering of verstening van de gebruikte combinatie.
p>Een signaalwoord is een woord of woordgroep waarmee een bepaald verband wordt aangegeven tussen verschillende alinea's of zinnen. Door signaalwoorden kun je als lezer 'signaleren' dat er in de tekst sprake is van bijvoorbeeld een tegenstelling, een chronologisch verband of een oorzaak en gevolg.
Een anagram of letterkeer is een woord of zin, gevormd uit de letters van een ander woord of een andere zin maar in een andere volgorde. Het maken van anagrammen is een geliefd woordspel.
Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap.
Bij homonymie klinken dus twee verschillende woorden toevallig hetzelfde. Bij polysemie wordt hetzelfde woord in een andere situatie gebruikt, omdat de betekenis daar ook van toepassing is.
In woordenboeken wordt er een onderscheid gemaakt tussen homonymie en polysemie door homoniemen als apart lemma in het woordenboek weer te geven en de verschillende betekenissen van een polyseem woord binnen één lemma te noteren. Een voorbeeld van polysemie is het woord tak. (1) Sasha raapte een tak van de grond.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien, maar een verschillende betekenis hebben.Homofonen zijn woorden die hetzelfde klinken, maar anders worden geschreven.
Polyfonie: meerstemmigheid, waarbij alle stemmen een zelfstandige melodische betekenis hebben. Homofonie: meerstemmigheid, waarbij één van de stemmen de melodie voert, terwijl de andere een begeleidende, opvullende functie hebben.
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Een alliteratie is een vorm van rijm waarbij dezelfde beginletter een aantal keer achter elkaar wordt herhaald. Alliteratie wordt soms ook beginrijm, letterrijm of stafrijm genoemd en kan worden gebruikt als stijlfiguur, bijvoorbeeld in poëzie.
Hoe noem je een woord dat je van voor naar achter en van achter naar voor kunt lezen, zoals parterretrap? Dat zijn palindromen of keerwoorden. Enkele palindromen zijn: lepel, klotetolk, madam, meetsysteem, nepparterretrappen, parterreserretrap, Reinier en stormrots.
Het langste palindroom dat in het Nederlandse Guinness Book of Records heeft gestaan was 'koortsmeetsysteemstrook'. Dit woord telt 23 letters.
Palindroom en ambigram zijn spiegel- en omdraai-effecten. Met palindroom wordt meestal een woord, zin, letter- of cijferreeks bedoeld, die achterstevoren gelezen hetzelfde is. Het woord 'lepel' en de voornaam 'Reinier' zijn voorbeelden. Liefhebbers van woordspelletjes hebben ook allerlei omkeerbare zinnen bedacht.
Een synoniem noemen we ook wel evenwoord. Evenwoord is dus een synoniem van het woord synoniem!
Bijwoord. (tijdrekening) morgen: de eerstvolgende dag na vandaag.
Een witte schimmel is een voorbeeld van een pleonasme. Maar er zijn nog meer vormen van dubbelopuitdrukkingen in het Nederlands. Namelijk: de onjuiste herhaling, de tautologie, het pleonasme, de contaminatie en de dubbele ontkenning.
Een palindroom is een woord dat hetzelfde blijft als je het andersom leest.
Een pleonasme is een uitdrukking waarin één begrip dubbel wordt uitgedrukt.