Hoe vaak borstkolf schoonmaken en steriliseren? Het is niet nodig om na elke kolfsessie alles heel grondig schoon te maken en te steriliseren. Als je bijvoorbeeld meerdere keren per dag kolft, voldoet het als je de onderdelen na elk gebruik schoon spoelt onder de kraan (met koud water) en schoonmaakt in een sopje.
Steriliseer alle kolfonderdelen die met melk in contact komen voor het eerste gebruik van de kolf tenzij de onderdelen steriel verpakt zijn. Algemeen: Steriliseer kolfonderdelen die met melk in contact komen elke dag tot je kindje 6 maanden is. Na de leeftijd van 6 maanden volstaat 1 keer per week.
Koken. Plaats de kolfonderdelen in een grote pan en zet ze onder water. Breng de pan met water aan de kook en laat hem minstens vijf minuten doorkoken, terwijl je ervoor zorgt dat alle onderdelen ondergedompeld blijven.
Methode 3: Steriliseren in een pan kokend water
- Vul een grote pan met water. Zorg dat ze volledig ondergedompeld zijn. - Wacht tot het water kookt en laat 10 minuten doorkoken. - Voeg de laatste 3 minuten (niet langer) spenen en andere siliconen onderdelen (slangen, ventielen etc.)
Houd je kolfspullen goed schoon. Dit kun je doen door de kolf de eerste keer uit te koken en hem na ieder gebruik schoon te maken. Allereerst spoel je alle onderdelen af waar melk op kan zitten. Maak het daarna schoon met heet water en wat zeep.
Borstvoeding geven en kolven tijdens werktijd
U heeft tijdens de eerste 9 maanden van uw kind het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven. Dit mag maximaal 1/4e van uw werktijd per dienst in beslag nemen. Uw werkgever moet hiervoor een geschikte, af te sluiten ruimte ter beschikking stellen.
Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max. 0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen. Aan het eind van de dag kun je de verzamelde melk in één keer invriezen of meteen gebruiken. Ontdooide melk mag niet opnieuw ingevroren worden.
Tot voor kort was de algemene regel dat ja flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.
Voor het schoonmaken en steriliseren van n afkolfset haal je alle onderdelen uit elkaar. Met deze producten worden kolf onderdelen, speenjes, fopspenen en bijtspeeltjes makkelijk schoon! Algemeen: alleen onderdelen die met moedermelk in aanraking zijn geweest dienen gesteriliseerd te worden.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Ik raad je aan niet langer dan een half uur totaal te kolven. Je kolft tot de straaltjes melk weer druppeltjes worden. Je kunt dan het beste nog 1 tot 2 minuten doorgaan met kolven, dit is vettere 'achtermelk.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Monteer alle droge, gesteriliseerde onderdelen en bewaar ze op een propere plaats. Doe dit best niet boven of onder een elektrisch toestel dat warmte of waterdamp afgeeft.
Je gaat kolven als je baby niet rechtstreeks aan je borst drinkt, want je melkproductie wordt bepaald door vraag en aanbod. Hoe vaker en hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk je lichaam aan zal maken. Daarom moet je net zo vaak kolven als dat je kindje aan je borst zou drinken als jullie wel samen zouden zijn.
Als je pasgeboren baby afgekolfde melk nodig heeft, maar je wilt hem geen flesje aanbieden tot hij aan borstvoeding gewend is, zou je een baby cup kunnen gebruiken die ontworpen is voor kortdurend voeden. Hieruit kan je baby je afgekolfde melk drinken of oplikken – kijk uit voor morsen!
Het is verstandig om op tijd te beginnen met het opbouwen van de kleine voorraad moedermelk. Als je structureel extra gaat kolven, maak je (te) veel moedermelk aan. Het is vaak voldoende om één keer extra te kolven ergens op de dag. Een goed moment om extra te kolven is bijvoorbeeld na de ochtend voeding.
Voor het eerste gebruik kunt u de tepelhoedjes uitkoken (maximaal 5 minuten).
Fopspenen moeten worden gesteriliseerd voordat ze voor het eerst worden gebruikt. Om een fopspeen te steriliseren, kookt u de fopspeen gedurende 5 minuten in een pan met voldoende water of laat u de fopspeen weken in een mengsel van water en sterilisatievloeistof.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop.
Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen. Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende.
Babyfles schoonmaken
Ideaal: babyflessen mogen gewoon in de vaatwasser. Maar omdat flessen (meestal) van plastic zijn, komen ze niet altijd droog uit de vaatwasser. Een andere ergernis die vaak voorkomt, is dat de speentjes vol water staan na een rondje vaatwasser. Heel schoon is dat restwater natuurlijk niet.
Liever niet vaker opwarmen
Het is het beste om moedermelk maar één keer op te warmen. Heb je de melk opgewarmd en weer koud laten worden? Geef het dan binnen één tot twee uur en uiterlijk bij de volgende voeding.
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast. Voeg geen melk op lichaamstemperatuur toe aan reeds gekoelde melk.
Een voorraad borstvoeding opbouwen kun je doen door te kolven vlak nadat je baby uit de borst heeft gedronken. Meestal heb je in de ochtend de meeste melk, dus is het handig om na de eerste ochtendvoeding na te kolven. Dit kun je ook nog een keer 's middags of 's avonds doen.