Je hamstrings lopen van je heupen naar de achterkant van je bovenbenen tot aan je knieën. Ze zijn van belang voor fietsers, omdat ze actief zijn bij het buigen van je heup en knieën tijdens de trappende beweging die je maakt op het het pedaal en tijdens de “pull up”.
Pijn van een hamstringblessure verminderen
Zeker bij een acute hamstringblessure is het verstandig om zo snel mogelijk na het trauma de spier te koelen en het been hoog te leggen. Probeer de eerste dagen rustig te blijven bewegen om de spier te doorbloeden, maar vermijdt explosieve en krachtige bewegingen.
Bij het verrekken van de hamstring is het van belang voldoende rust te nemen. Over het algemeen zijn de klachten binnen 2 tot 8 dagen volledig verdwenen. Na de eerste 1 à 2 dagen is het van groot belang om rustig te blijven bewegen, waarbij explosieve en verende bewegingen absoluut vermeden moeten te worden.
Ga op de vloer liggen met je hielen bovenop een fitness bal. Til je bekken op, zodat je lichaam een rechte lijn vormt van hoofd tot hielen, en adem uit. Gebruik dan je hamstrings om de hielen met de bal richting je billen te bewegen (foto). Doe drie sets van 8 tot 10 herhalingen.
Heel behoedzaam wandelen is in geval van een scheuring of een verrekking van de hamstrings geboden, om plotselinge rek of aanspannen van de spier te voorkomen. Je moet uiteraard bedacht zijn op een andere oorzaak van de klachten.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren.
Bij een goede begeleiding kun je binnen 6 - 8 weken van je blessure herstellen. Bij een verrekking hoog in de hamstring duurt het herstel langer, gemiddeld 12 - 16 weken. In ernstige gevallen kan het zijn dat er een echo of een MRI gemaakt wordt.
Ga liggen op je rug. Vervolgens pak je je geblesseerde been met beide handen beet. Strek nu je knie totdat je een milde rek op je geblesseerde hamstring voelt. Doe deze oefening twee keer per dag voor drie series van 12 herhalingen.
Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint. Je voelt dan plots een hevige pijn midden in je hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding kan je hamstring ook verrekken.
Zorg altijd voor een goede warming-up voorafgaan aan de activiteit; Gebruik de foamroll om pijnlijke/stijve plekken zelf te masseren; Rek de hamstring in meerdere richtingen en doe dit liefst een aantal malen keren per dag; Versterk je bilspieren.
De klachten van een hamstringblessure
Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn in je bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. Je kunt je been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Ook het rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk.
Een blessure aan de hamstring wordt veelal gekenmerkt door een plotselinge, felle pijn in je bovenbeen. Meestal is het pijn in de achterkant van het bovenbeen of pijn in de knieholte. Buigen van je been gaat moeilijk en zelfs langzaam lopen, waarbij de spieren licht worden belast, kan al erg veel pijn doen.
Wanneer u geblesseerd bent aan de hamstring, kan tape naast een brace zorgen voor extra bescherming en compressie aan de hamstring. Door de tape op de hamstring te brengen, zal de extra compressie voor een betere bloedsomloop in de hamstring zorgen. Een hamstringblessure dient u volgens de juiste instructies te tapen.
Het op rek brengen en kracht leveren van de hamstrings is vaak provocerend. De symptomen van een zweepslag van de hamstring op een rijtje: Acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Kracht leveren met behulp van de hamstring is pijnlijk (buigen van de knie)
Belangrijke kanttekening: houd vol. Rek niet sporadisch als je weer eens last hebt van je rug, knieën of hamstrings. Houd het rekken structureel vol en voorkom de pijntjes, in plaats van ze te bestrijden.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
In de meeste gevallen wordt de bil pijn veroorzaakt door een te hoge spanning van de bilspieren en heupspieren. De gespannen spieren kunnen spierknopen (triggerpoints) bevatten die uitstraling naar de rug of helemaal tot in het onderbeen geven.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
Om de blessure te voorkomen, zijn een paar dingen belangrijk: Zorg voor een goede warming-up voorafgaand aan training en wedstrijd; Bouw de warming-up op van licht joggen naar sport specifieke bewegingen; Mocht je weten dat je verkorte hamstrings hebt, probeer dagelijks goed te rekken.
Ga stukjes wandelen en fietsen. De voorste bovenbeenspier wordt dan vanzelf weer net zo sterk als hij was. Als u wat langer minder kunt bewegen, kunt u oefeningen doen om de bovenbeenspier te versterken. Het is niet zeker of de knie er echt sneller door geneest.
Dagelijks een halfuur zwemmen of fietsen verbetert de doorbloeding van de hamstrings en bevordert genezing. Rek dagelijks de hamstrings (een geschikte oefening vind je hier).
Bij een verrekking duurt de revalidatie ongeveer drie tot vier weken. Bij een spierscheur duurt het ongeveer twee tot drie maanden voordat de spier weer belastbaar genoeg is om alles in de training te doen.
Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat koelen een positief effect heeft op herstel bij een blessure. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat ijs juist averechts werkt op zowel het herstel als de sportprestatie bij blessures!