Zitten er filterwatten in jouw aquariumfilter? Dan kun je deze het beste iedere één tot twee weken vervangen. Watten zijn zeer effectief in het filteren van het water, maar zijn moeilijk schoon te spoelen. Gelukkig zijn de filtersponzen relatief goedkoop.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
We bevelen aan om de 2 maanden de JUWEL Carbrax te vervangen. JUWEL Phorax is een uiterst efficiënt filtermedium voor het afbreken van fosfaten in uw aquarium.
Wanneer u tijdelijk uw vijverwater extra filteren is het toepassen van filterwatten goed en uniek. Filterwatten halen grove gedeeltes in uw vijver eenvoudig vast in uw vijverfilter. De filterwatten raken snel verzadigd en dienen daarom gemiddeld 1 keer per maand vervangen te worden.
Filterwatten. Filterwatten vormen een ideaal filtermateriaal om vuil uit het water te filteren. Afhankelijk van de mate van verontreiniging loopt het echter snel vol en vermindert dan de waterdoorstroming van uw filter.
Benodigde hoeveelheid filterbollen
Zandfilterpompen worden standaard geleverd zonder filtermedium, dus zonder filterbollen of glasparels. Dit moet je er dus altijd apart bij bestellen. De hoeveelheid filterbolletjes die je nodig hebt hangt af van de grootte van je zandfilterpomp.
Voor iedere juwel internfilter systeem die lijkt op de afbeelding moeten de wit gekleurde filterwatten iedere week worden verschoond. De witte watten houden het grofste vuil tegen en hierdoor zullen deze het snelst vuil raken.
Voor het schoonmaken van de binnen- en buitenkant van het aquarium hoef je geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. In principe heb je voor de binnenkant voldoende aan een algenschraper, waarna je de algen met een algenschepnet uit het aquarium verwijdert. De buitenkant maak je schoon met een spons en water.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
De richtlijn is om het aquarium filter schoonmaken te beperken tot een keer per maand. Een van de belangrijkste functies van de filter is vuil en afval filteren uit het water. Hierdoor zal het filtermedium op een gegeven moment verstoppen en het water niet meer of slecht gefilterd worden.
Veel algen resulteren in troebel water, een vieze aquariumruit, dode planten, smerige aquariumdecoratie en een lelijk (aan)zicht. Algen is dan ook de grootste de frustratie van elke aquariumhouder. Het helpt ook niet mee dat er verschillende soorten algen zijn, met elk een ander type oplossing.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Het kan dus wel, maar vergt wel wat meer kennis en ervaring lijkt me. Je zult dan zeker goed moeten verversen. Ik kan me voorstellen dat je -vooral bij warmer weer- last kunt krijgen met het zuurstofgehalte in je water door een gebrekkige uitwisseling van zuurstof aan het wateroppervlak door het gemis aan stroming.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.
Hoeveel grind voor een aquarium nodig zijn, kan met de Gravel calculator heel eenvoudig berekend worden. Daarvoor vermenigvuldigd men de maten van het aquarium (lengte = A in cm, breedte = B in cm) met de gewenste hoogte (C in cm) van sera Gravel, de som wordt erna door 1.000 gedeeld.
Aquarium slakken kunnen geen kwaad voor het aquarium. Sterker nog ze zijn juist enorm nuttig omdat ze algen, mulm en organisch afval eten. Slakken horen in je aquarium omdat slakken ook in een natuurlijk ecosysteem horen. Zonder slakken heb je niemand die de plantenresten en het mulm op eten.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
De kool wordt onder druk gebracht en de zuurstof wordt verwijderd. Vervolgens wordt de kool verhit en krijgt het kleine poriën en openingen. Hierna is het actieve kool geworden en deze actieve aquarium filter kool kan met de kleine poriën veel afvalstoffen opvangen.
De beste plaats voor je filter hangt af van het filter dat je gebruikt. Terwijl sommige interne filters volledig onder water moeten worden geplaatst, moet een wandfilter hoger dan het waterniveau worden geplaatst om goed te werken. Na de installatie is het belangrijk om te controleren of je filter wel goed werkt.
1) Backwash
Een backwash keert de waterstroom in de filter om zodat het zand gespoeld wordt. Pomp stoppen. De 6-wegkraan op “Backwash” zetten. Pomp aanzetten en water laten stromen gedurende 2-3 minuten.
Gebruik geen wasmachine. Filterbollen reinigen via backwash van filterpomp of handwas (max. 30°C, zonder zeep of wasmiddel). Wanneer filterbollen vuil of verkleurd blijven, dienen deze vervangen te worden.
Filterglas is wel 10 tot 15 jaar lang te gebruiken. Bovendien filtert het filterglas een stuk beter dan filterzand. Ook het vervangen is gemakkelijker waardoor je minder zorgen hebt over je zandfilter.