Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Bloemenperken hebben meestal genoeg aan 2 keer per week bewaterd te worden. Je kan dus beter enkele keren grondig gieten/sproeien, dan dagelijks enkel oppervlakkig te bewateren. Zo ben je zeker dat het water de wortels bereikt. Planten die in potten staan, kan je tijdens warme periodes wel best dagelijks gieten.
Als een plant geen of weinig blad heeft, is water geven minder hard nodig. Geef altijd in de ochtend- of avonduren water om bladverbranding door de zon te voorkomen en de bodem en planten de tijd te geven het water op te nemen. Geef beter eenmaal of tweemaal per week veel water.
Maar het is vaak beter om twee keer per week flink water te geven, want pas dan krijgen je planten voldoende.” Wanneer je iedere dag een beetje water geeft, krijgt de onderkant van de wortels vaak te weinig water. Twee keer per week een uur sproeien is beter dan iedere dag een beetje.
Op een warme dag is het slim om de planten heel vroeg in de ochtend water te geven, zo kan de plant de dag goed vol water en fris beginnen. De regel in de zomer in de moestuin, als het erg warm is, is om de 2 dagen veel water geven in plaats van elke dag een beetje.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Dan pakken de planten zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben en kun jij onbezorgd op vakantie. Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje. Hoe vaak geef je planten nou eigenlijk water?
Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
Kraanwater is alleen niet de beste optie voor je kamerplanten, omdat hier kalk en magnesium in zit. Hoewel wij het prima kunnen drinken, kunnen deze stofjes er vooral bij grotere hoeveelheden voor zorgen dat je witte plekken in de bladeren en witte aanslag op de potgrond krijgt.
Iedere bloem zal veel langer overleven in kou dan in tropische temperaturen. Is het buiten rond de 10 graden?Dan kunnen bijvoorbeeld chrysanten met het grootste gemak een hele dag zonder water. Vallen daarentegen de mussen van het dak, dan overleeft precies dezelfde bloem nog geen uur.
Hoewel te weinig water natuurlijk ook niet goed is, kan een plant ook behoorlijk ongelukkig worden van te veel water. Bij teveel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten en kan de plant zichzelf niet meer voorzien van water en voedingsstoffen.
Te veel water is de voornaamste reden waarom jouw planten dood gaan. Dit komt zelfs vaker voor dan te weinig water. Het is altijd een must om goed te kijken hoeveel water jouw plant nodig heeft.
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken.Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
's Ochtends of 's avonds water geven? Je krijgt meestal het advies om je planten buiten 's avonds water te geven. 's Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt. Heb je nou slakken in je tuin, dan kun je beter 's ochtends water geven.
Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven. Het is sowieso beter om ze 1 keer per week een flinke scheut te geven dan elke dag een beetje.
Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk. Als je het aan je plant geeft, gaat het in ieder geval niet verloren door de gootsteen!
Kraanwater of regenwater
Deze zuur minnende planten kunnen echt niet tegen kraanwater: blauwe bessen, Hortensia, Rododendron, Camelia.
Regenbrenger is een waterbassin in het Bestuursgebouw waaruit medewerkers gemakkelijk en snel regenwater tappen voor de planten op hun kantoor. Regenwater is erg geschikt voor planten, omdat het minder mineralen en kalk bevat dan kraanwater.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Het is een moerasplant, dus zorg ervoor dat de potgrond goed vochtig blijft. Als je te weinig water geeft, gaan de bladeren slap hangen. Het leuke van de Lepelplant, je kunt nooit te veel water geven! In de natuur (Amazone) staat de plant namelijk enkele periodes per jaar helemaal onder water, cool he?!
Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten. Die fijne worteltjes zitten aan het uiteinde van de hoofdwortels en zorgen voor de opname van voeding en vocht.
Vallen er blaadjes van de plant af en is de potgrond helemaal uitgedroogd? Dan kunt u het beste de plant met binnenpot 15 minuten in een emmer water zetten.Vervolgens zet u de plant weer terug in de huidige pot.Daarna kunt u als extra de plant lichtjes besproeien met een plantenspuit.
Vul een fles met lange hals met water, draai het dopje dicht en maak kleine gaatjes in het dopje. Plaats de fles vervolgens omgekeerd in de bloempot, zodat het deksel zich dichtbij de plantenwortels bevindt. Je plant zal de hoeveelheid water opnemen die ze nodig heeft terwijl je op vakantie bent.
Het tijdstip van je plant water geven, maakt ook nog uit. Over het algemeen wordt namelijk aangeraden dat je het beste in de ochtend kan gieten.
Als je langer dan een (lang) weekend weggaat, overleven je planten het niet op één scheut water voor je vertrekt. Ze hebben dan wat vaker water nodig. Dit kun je makkelijk zelf regelen. Natuurlijk kun je een druppelsysteem kopen of een knutselwerkje maken, zoals een fles met gaten erin of met een panty over de opening.