Laat uw kindje minstens drie keer per dag even op de buik spelen. In de eerste weken beginnen met een paar minuten en geleidelijk opbouwen naar een uur per dag op de leeftijd van drie maanden. Zorg dat de armpjes naar voren gericht zijn, dan kan hij beter het hoofd optillen en naar beide kanten kijken.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Onderzoek wijst uit dat je baby's niet kan verwennen tot ze zes maanden oud zijn, dat wil zeggen dat baby's tot die leeftijd nog geen verbanden kunnen leggen (mama pakt me als ik huil).
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Tegenstanders zeggen dat je baby door te veel vasthouden door anderen teveel indrukken opdoet, voorstanders geven aan dat baby's veel slapen en er nauwelijks iets van merken. Volg vooral je gevoel. Wil je het liever niet, houdt de baby dan lekker in je armen of leg deze in een wiegje naast je bed.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Hoe herken je huidhonger? Je baby of kind heeft huidhonger wanneer hij of zij erg onrustig is en/of ontroostbaar huilt en alleen het dicht bij jou zijn in combinatie met huidcontact helpt.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Baby's die niet zelfstandig in slaap kunnen vallen, gaan vaak direct huilen zodra je ze neerlegt om te gaan slapen. Wanneer je gaat oefenen met zelfstandig in slaap vallen, kan dit met tranen gepaard gaan.
Je baby zachtjes masseren of aaien is een uitstekende manier om hem een gevoel van geborgenheid en rust te geven. Het stimuleert de receptoren in de hersens die hem kalmeren. Lange, zachte aaien werken het best. Aai je baby over zijn wangetjes, rug, benen of buik.
Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Overproductie of overvoeden? Soms kan het gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Meestal ontstaat deze situatie doordat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn geraakt.
Aan het gezicht kun je aflezen hoe hij zich voelt, en aan lichaamstaal kun je het merken. Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt.
Het Angelman syndroom is een genetische aandoening waarbij er een stoornis ontstaat in hersenontwikkeling. Dit leidt tot een ontwikkelingsachterstand, afwijkende motoriek en taalontwikkeling en slaap- en gedragsproblemen. Ook hebben kinderen meestal epilepsie.
Wat is Kidd
Kidd staat voor Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie en kenmerkt zich over het algemeen door chronische hoofdpijn, concentratieproblemen en de kinderen worden “stuntelkampioenen”. KIDD kan blijven bestaan tot op hoge leeftijd.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Houd er rekening mee dat het gemiddeld 2 weken duurt om je baby via deze methode zelf in slaap te laten vallen. Maar als je de technieken consequent toepast, kan je al wel na 3 tot 5 dagen enige progressie zien.
Jeugdverpleegkundige Ria Blom stelt: 'hoe meer rust en voorspelbaarheid overdag (regelmaat) hoe rustiger je baby slaapt'. Haar bestseller 'Regelmaat en inbakeren' gaat over het invoeren van een duidelijk ritme én de inbakerdoek. Alleen geschikt dus voor de allerkleinsten!
Als ze ouder worden leren baby's vanzelf om zonder hulp in slaap te vallen. Probeer de 5-minutenregel: leg je kind in bed, als die gaat huilen wacht je 5 minuten voordat je teruggaat. Ga dan rustig naar binnen, geef de speen of aai je baby even, en ga dan weer weg. Doe dit net zo lang totdat je baby in slaap valt.
Een baby kan redelijk scherp zien op een afstand van 20 cm. Dit betekent dat de baby jullie gezichten kan zien als je hem dicht bij je hebt. Als de baby aan de borst ligt kan hij mama's gezicht prima zien. Mensen en dingen die verder zijn dan 20 cm kan hij niet goed zien omdat hij nog niet goed kan scherp stellen.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.