Tip: gebruik een ui tegen verkoudheid. Een ui helpt namelijk om de luchtwegen vrij te maken. Pak een ui, snijd deze door de helft en leg beide helften naast je bed. Aangezien je verkouden bent, heb je van de geur toch geen last.
Ui naast je bed
Halveer een ui, leg hem op je nachtkastje als je gaat slapen en de volgende dag is je neus snotvrij. Feit: zodra je je mes in een ui zet, ontstaat er een gas met de naam – onthoud deze voor Scrabble – 'synpropaanthial-S-oxide'. Zodra dit gas in contact komt met vocht, ontstaat er een bijtend zuur.
Daarnaast zijn ze makkelijk om op voorraad te hebben, ze zijn niet duur, je kunt ze zowel rauw, gebakken, gefruit en gefrituurd eten, ze kunnen de hoofdrol hebben (in bijvoorbeeld uiensoep of een gekarameliseerde uienquiche) maar doen het ook heel goed in een bijrol.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
Niet alleen is ui gezond voor je slijmvliezen; ze zijn ook onmisbaar voor je darmen. Er zitten massa's vezels in en de nodige prebiotica. Uien zijn dus belangrijk voor een goede stoelgang en je weerstand, die voor een groot deel in onze darmen huist.
's Nachts heb je weinig tot geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken van je favoriete Netflix-serie; Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.
Yoghurt. Yoghurt bevat een bacterie genaamd Lactobacillus reuteri en blokkeert de virussen die je lichaam binnendringen en je ziek maken.
Dit zou komen door het feit dat uien een zwavelachtige stof vrijmaken wanneer ze worden doorgesneden, ter bescherming van de plant tegen de agressie die ze ondergaat. Na opensnijden scheidt de ui deze stof nog enkele uren af, wat de lucht zou zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken.
Hoe lang duurt verkoudheid? De ergste verkoudheidsklachten zijn meestal binnen een week over, hoewel het snotteren, hoesten en niezen nog wel een aantal weken kan duren. Een gewone verkoudheid gaat vanzelf weer over, je hoeft hier niet voor naar de huisarts.
De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor zuurstof.
Slaapt u op uw linkerzij, dan stroomt het bloed gemakkelijker naar de zwellichamen van uw linker neusgat. Uw rechterneusgat gaat dan meer open staan. Bij mensen met een scheef neustussenschot kan het voor komen dat het ene neusgat minder ruimte heeft dan het andere en daardoor sneller verstopt.
Knoflook is namelijk een natuurlijke manier om je verstopte neus te openen. Het heeft sterke antibacteriële eigenschappen. Door dagelijks zo'n drie à vier keer op een stukje knoflook te kauwen, zorg je ervoor dat er etherische oliën vrijkomen. En juist dié gaan je verstopte neus openen.
Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op. Rode uien zijn gezonder dan witte uien en de standaard uien met een goudbruin schilletje. Er zitten meer fytonutriënten in rode uien, vooral meer polyfenolen. De rode uien hebben meer voedingswaarde en geneeskracht dan hun witte en goudgele broeders.
Uien zijn een natuurlijk antibioticum: rauwe ui bevat eigenschappen die bacteriën in de mond helpen bestrijden. Zo worden bv. tandgaatjes en bacteriën die het tandvlees aantasten, onschadelijk gemaakt met uien. Gekookte, gebakken of gestoomde ui bevat dit antibacteriële effect veel minder.
Gezonde keuze
De ui is niet alleen de smaakmaker in een gerecht, het is ook een hele gezonde groente. Zo bevat een ui weinig calorieën, maar veel vitamines en antioxidanten. Vanuit het Voedingscentrum wordt geadviseerd om minimaal 250 gram groente per dag te eten.