Vouw 1 meter satijnkoord dubbel en rijg alle kralen door beide draden satijnkoord. Knoop een lusje aan de luszijde van het speenkoord. Knoop aan de andere zijde de speenclip vast met een stevige knoop: rijg de twee draden satijnkoord eerst door de speenclip en leg vervolgens een knoop.
Voor een speenkoord heb je minimaal een meter satijndraad nodig, maar voor de zekerheid kun je het best 2 meter bestellen. Net als bij een bijtring werkt het het fijnst als je een goed stuk draad overhoudt bij het knopen.
Nota bene: Maak een speenkoord niet langer dan 22 centimeter (gemeten inclusief lus, zonder clip), voor de veiligheid!
De speen maak je vast door het lusje door de ring of opening van de speen te steken en het speenkoord er dan helemaal doorheen te halen. De clip maak je vervolgens vast aan de kleding van je kleintje.
Als je er 's nachts steeds uit moet en het speentje in- en uit de mond van je kleintje doet, leren ze het nooit. Dus pak op zo'n moment het speentje, stop het in het handje van je kind en beweeg zijn of haar hand naar het eigen mondje. Zo leren ze zelf hoe het moet.
De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als. Door het knuffelen komt er een herkenbare geur aan het doekje, wat je baby een rustig en vertrouwd gevoel geeft.
Een speenkoord mag niet langer zijn dan 22 cm, moet minstens 6 mm breed zijn, de clip mag niet breder zijn dan het koord zelf en moet ook gaatjes hebben. De gaatjes zijn belangrijk want als er een dichte clip in de mond van je kind terecht komt, zou je kleintje hierin kunnen stikken.
Mooie houten speenclips. Te gebruiken voor het maken van speenkoorden. Maar ook zeer geschikt te gebruiken om wagenspanners mee te maken. Eigenlijk kan je ze overal voor gebruiken wat maar vast geclipt mag worden!
Het wax koord heeft een diameter van 1mm en is rond van vorm. Als het koord gaat rafelen kun je er een klein stukje afknippen of het uit einde branden met een aansteker. Let hierbij altijd goed op je vingers en zorg dat je brand voorkomt. Dit waxkoord smelt niet als je het brand.
Het maken van houten kralen is een minder complex proces. De makers beginnen met stukken hout die in vierkante blokjes worden gezaagd. Daarna worden ze gevijld en geschuurd om de mooie ronde vorm tot stand te brengen en om te voorkomen dat er nog splinters ontstaan.
* Vouw je touw dubbel en haal 'm door een van de speenclips. Haal de uiteindes van het touw nu door de lus en trek het geheel goed aan. * Pak een grote naald en steek de uiteindes van het touw door de naald. * Knoop het uiteinde van de draad aan de tweede speenclip en steek de draden weer een paar kralen terug.
Siliconen kralen kunt u gebruiken voor het zelf maken van een siliconen speenkoord, bijtring of ander bijtspeelgoed zoals een wagenspanner en meer voor alle leeftijden. De kralen zijn namelijk geschikt voor baby, peuter maar ook voor oudere kinderen met bijtbehoefte.
Als je de veiligheidsregels weet is het eigenlijk heel eenvoudig om een koord samen te stellen. Zonder de clip mag het koord maximaal 22cm lang zijn. Haal daar een aantal centimeters vanaf voor de lus, en dan weet je dat je ongeveer 15cm kralen nodig hebt.
10 kralen van 20 mm of circa 12 kralen van 16 mm. In totaal geeft dat een lengte van ongeveer 20 cm (alle kralen achter elkaar). Vervang je iets voor een vormpje of een andere maat, probeer dit dan aan te houden. Wij gebruiken meestal geen 12 mm voor een bijtring.
De totale lengte van de wagenspanner is ongeveer 50 cm lang. Dit is een gemiddelde lengte. Je kunt deze zelf op maat maken door kralen toe te voegen of weg te laten.
Met de houten clip bevestig je je baby's fopspeen eenvoudig en zonder schade aan zijn of haar kleren. De clip maakt geen gaatjes in je kleren, maar klemt de stof gewoon vast. Met de siliconen lus bevestig je de ketting aan bijna elke fopspeen.
Controleer of de bijtring voldoet aan de Europese normen. Bijtringen en de kralen moeten absoluut BPA vrij zijn, mogen geen weekmakers (ftalaten) of andere giftige (verf)stoffen bevatten zoals PVC en lood. Ook mogen er geen kleine onderdelen, zoals kralen etc.
Gebruik van een speenkoord in de wieg of het bedje wordt afgeraden omdat er verstikkingsgevaar zou zijn. Het gevaar is met name aanwezig bij (te) lange speenkoorden. Kies uit voorzorg daarom ook bij voorkeur voor een relatief kort speenkoord.
Is een speendoekje veilig om te gebruiken? Je kunt een speendoekje veilig gebruiken maar wel bij iets oudere baby's. Pas op dat de stof ademt (probeer er zelf eens door te ademen om te zien of dit het geval is). Kies bij voorkeur voor biologisch katoen dat zonder chemische stoffen is verwerkt.
Een speendoekje is ook een goede optie om de speen minder snel kwijt te raken. Een speendoekje kan ook aan de knop of ring van de fopspeen worden bevestigd. Door iets aan de speen te bevestigen raakt de fopspeen minder snel kwijt. En raakt de speen toch kwijt, dan is hij zo makkelijker terug te vinden.
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
Niet waar: Fopspenen mogen niet langer dan 6 uur per dag worden gebruikt. 7 Daarnaast ontwikkelen de mond en tanden van elk kind zich anders. Het gebruik van een speen voor kinderen ouder dan 24 maanden is een keuze die elke ouder zelf in overleg met een arts of tandarts moet maken.