Vliegen vergroot de kans op veneuze trombose ongeveer 3 keer. De kans op trombose is onge- veer 1 per 4.500 passagiers gedurende 8 weken na een vlucht van meer dan 4 uur. 2. Dit risico wordt aanzienlijk groter wanneer men langer vliegt of verscheidene vluchten achter elkaar maakt.
Ja, mits uw INR-waarde stabiel is. Ook langere vluchten (meer dan 5 uur) zijn dan toegestaan. Soms is wel een extra INR-controle nodig, als uw waarde te laag is dan kan het zijn dat we extra maatregelen nemen.
Bij een trombose raakt een bloedvat in het lichaam verstopt door een bloedstolsel. Dit is gevaarlijk omdat het bloeddoorstroming belemmert of blokkeert. Langer dan vier uur stilzitten in een vliegtuig, auto, trein of boot ver- hoogt de kans op trombose, zoals een trombosebeen of een longembo- lie.
Als u op reis gaat per vliegtuig, trein, bus of auto en vele uren in een stilzittende positie zit, is het aan te raden om compressiekousen te dragen. Compressiekousen bevorderen de terugstroom van het bloed in de benen naar het hart en verminderen de kans op het risico op DVT tijdens lange reizen in kleine ruimtes.
Zeker in combinatie met langdurig zitten in een vliegtuigstoel neemt het risico op een trombose dan toe. Het risico op trombose door vliegen is ongeveer 3 keer groter dan op de grond. Dit is gelukkig nog steeds een klein risico: trombose treft normaal gesproken per jaar 2 op de 1000 mensen.
Herkennen van trombose
Trombosebeen of trombose arm: plotselinge zwelling van het been of arm, de huid is rood- of blauwachtig (en heel soms juist wit) en glanzend; het been of arm kan zwaar aanvoelen of er kan sprake zijn van een krampachtige of stekende pijn.
Het lichaam lost normaal zelf de stolsels op en zal dit ook doen in het geval van een trombose of een longembolie. Het probleem is dat de aanwezigheid van een trombose of longembolie juist ook leidt tot uitbreiding van deze trombose of longembolie.
In principe hebben opgezette voeten en dikke enkels een simpele oorzaak: te weinig lichaamsbeweging. Ergens is dit geen grote verrassing want tijdens een lange vlucht of autorit zit je tenslotte voor een lange periode in dezelfde houding. Dit heeft een nadelig effect op je bloedsomloop.
Wat is er al bekend? Matige alcoholconsumptie is geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten2, waaronder een lager risico op de vorming van bloedstolsels in slagaderen3. Er is minder onderzoek naar de relatie tussen alcoholconsumptie en veneuze trombo-embolie.
Veel passagiers krijgen tijdens de vlucht last van dikke, opgezette voeten en enkels. Deze opzetting wordt veroorzaakt door het ophopen van vocht door een verminderde doorbloeding van de benen en voeten. Hierdoor neemt ook het risico op de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten toe.
Een trombose arm ontstaat als een bloedstolsel een bloedvat in het arm afsluit. Het is belangrijk om bij klachten meteen de huisarts te bellen. Een trombose arm kan namelijk leiden tot een (levensgevaarlijke) longembolie. Soms krijgt iemand een armtrombose zonder duidelijke symptomen, maar vaak ook wel.
Wat is reizigerstrombose? Reizigerstrombose is een vorm van trombose die is ontstaan als gevolg van langdurig stilzitten tijdens een reis. Het komt vooral voor na een lange vliegreis, maar het kan ook optreden na een lange auto-, bus-, of treinrit. Trombose houdt in dat er een bloedstolsel ontstaat in een bloedvat.
Door alcohol duurt het langer voordat uw bloed stolt. Samen met de bloedverdunner duurt het nog langer. U kunt dus beter niet te veel alcohol drinken. Drink maximaal 1 glas alcohol per dag en niet iedere dag.
Een gezond voedingspatroon met veel vezels, groente en fruit, vis en weinig rood vlees, geraffineerde graanproducten en fastfood kan de kans op het ontwikkelen van een trombose in de aders of slagaders verkleinen. Noot 1.
Wandel om de 2 uur om even je benen te strekken tijdens een lange bus- of /-vliegreis. Ook kun je strekoefeningen doen om de bloedsomloop te stimuleren. Stop met roken. Door roken klontert je bloed sneller, dus als je de kans op trombose wilt verminderen is het beter om te stoppen met roken.
Als het bloed langzamer stroomt door lang stilzitten of -liggen, is de kans groter dat er een stolsel ontstaat. Als de samenstelling van het bloed verandert, bijvoorbeeld door ziekte, zwangerschap, of gebruik van een anticonceptiepil, dan kan er eerder een stolsel ontstaan.
Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose.
Trombose in de aders van de benen komt het meeste voor. In de arm komt het minder vaak voor. Een trombosebeen voelt warm aan, is roodpaars van kleur en de huid is strak en glanzend. Lopen is pijnlijk.
Vaak voelt u iets op de plek van de blokkade. Bij een bloedpropje in uw voet of been voelt u kramp, tintelingen of uw been gaat opzwellen.
Reiskousen, of vliegtuigsokken, zijn steunkousen speciaal ontwikkeld voor mensen die een lange bus-, auto- of vliegreis voor de boeg hebben. Deze reizen zorgen voor een slechte houding en beperking van bewegingsvrijheid van de benen met alle gevolgen van dien.
De compressiekousen van SolvaCare zijn sinds vandaag verkrijgbaar bij alle grote filialen van Kruidvat in Nederland en België en kosten slechts € 9,95 per paar.
Door het dragen van vliegtuigsokken met compressie tijdens een lange vlucht of autoreis, krijg je minder last van dikke voeten en enkels en het gevoel van onrustige benen wat veel mensen ervaren tijdens een lange reis.