Kies een stevige houtsoort als je een boekenkast gaat maken, zoals platen van betonplex of multiplex met een hardhouten fineerlaag.
Multiplex platen zijn ideaal voor boekenkasten omdat ze zo veelzijdig en sterk zijn. Bovendien kun je deze houtsoort in vele varianten bestellen in onze webshop. Multiplex platen hebben een natuurlijke uitstraling, net als massief hout. Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer.
MDF. MDF is gemakkelijk te bewerken materiaal en zeer geschikt voor het maken van meubels en kasten. MDF is geperst hout, vervaardigd uit houtstof en lijm. Eenvoudig zaag en frees je MDF-platen, waarbij het verstandig is om bij boren de schroefgaten voor te boren om splijten te voorkomen.
Over het algemeen worden MDF-platen met een dikte tussen 12 mm en 18 mm het meest gebruikt voor kasten, zoals keukenkasten, boekenkasten en kledingkasten. Dikkere platen van 18 mm tot 25 mm kunnen worden gebruikt voor meer robuuste constructies of als extra ondersteuning nodig is.
Aan de andere kant is MDF gemaakt van houtvezels die met hars zijn samengeperst, waardoor het een homogeen en dicht materiaal is. Stevigheid en duurzaamheid: Vanwege de gelaagde constructie is multiplex over het algemeen sterker en duurzamer dan MDF. Het is beter bestand tegen buigen, kromtrekken en splijten.
Het meest gebruikte materiaal voor kastplanken is spaanplaat. Dit is vaak versterkt doordat het voorzien is van fineer of kunststof aan beide zijden.
Hieronder een aantal opties welke veel worden gebruikt bij het bouwen van kasten: Berken multiplex (hoogwaardige B/BB kwaliteit), geschikt voor blanke toepassing, zichtwerk.Populieren multiplex.Iets minder fijn opgebouwd, wel erg licht van gewicht.
Eikenhout is geschikt voor kasten, tafels, ledikanten en stoelpoten. Notenhout is een massieve houtsoort uit Noord-Amerika en staat bekend om zijn sterkte. Deze houtsoort is van nature donker en daardoor kan notenhout alleen afgewerkt worden met een soft touch lak of een olie.
Hardhouten multiplex en garantie multiplex zijn watervast verlijmd. Deze bestaan uit meerdere lagen hardhout en zijn verlijmd met hoogwaardige lijm. Hierdoor heeft vocht geen kans om binnen te dringen.
In huis kun je vaak prima eiken, vuren- of grenenhout gebruiken.Voor buiten is – afhankelijk van de toepassing - Europees hardhout, gemodificeerd hout of een zachtere houtsoort goed. Hardhout uit Europa is voor het milieu een betere keuze dan tropisch hardhout en kies sowieso altijd voor hout uit duurzaam beheerd bos.
Omdat douglas in de afgelopen jaar een populaire houtsoort is om een tuinhuis of terrasoverkapping van te bouwen, willen wij het verschil tussen deze twee houtsoorten even benadrukken. Hardhout is het sterkste hout dat er is, daarover lijdt geen enkele twijfel.
Je kunt de eigen kast op maat snel eenvoudig samenstellen. Een schuifdeuren kast zelf maken is bijvoorbeeld een populaire optie. Je kunt deze kast helemaal stijlen zoals je het wenst. Zo kun je ook zelf de kastenwand maken.
Voor boeken kun je het best een afstand van de legplankjes van 20 tot 40 cm nemen, voor cd's een afstand van 15 tot 20 cm.
30 cm schapdiepte is de ideale boekenkastmaat: hier passen ook de grote boeken goed in een ook ordners hebben hun plaats. Omdat mijn perfecte boekenkast ook een opbergkast is voor andere spullen kies ik waar het mogelijk is liever voor 40 cm diep. Dan past een fles wijn liggend in de kast ook nog precies.
Je bent toch bekend met het fenomeen dat houten meubels kraken? Dit heeft te maken met het vermogen van het hout om vocht uit de lucht op te nemen en weer af te geven als het droog is. Hierdoor vervormt het hout en ontstaat er een krakend geluid.
Vuren. Vuren is de meest gebruikte naaldhoutsoort in ons land en wordt vooral toegepast in de bouw. Vuren wordt vaak constructief toegepast.
Teak trekt het minste krom. Er wordt wel eens gezegd dat Zweeds rabat kromtrekken verminderd. Zweeds rabat is een potdekselplank met een groef en messing.
Nadelen: absorberend
De gelaagde eigenschap van multiplex is dus naast een voordeel, ook direct een nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat het hout sneller vatbaar is voor waterschade als het wordt blootgesteld aan lekken. Dit maakt het hout dus minder geschikt voor vochtige ruimten zoals bijvoorbeeld de badkamer.
Tegenwoordig bestaan er aluplex of ook wel alustabiel platen genoemd. Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen.
Dikte bepaalt toepassing
Voor vloeren en wanden wordt een dikte van 18 of 21 mm gebruikt. Voor plafonds is een dikte van 12 mm gebruikelijk. Multiplex van 40 mm wordt gebruikt voor deurplaten en meubels. Naast multiplex zijn er andere constructieplaten zoals MDF, underlayment, spaanplaat en OSB.
Een ander kwaliteitskenmerk bij meubels is de dikte van het plaatmateriaal waarvan de kast is gemaakt. Zo moeten legplanken minimaal 19 millimeter dik zijn. Dan hebben ze genoeg stabiliteit en hangen ze niet door bij hoge belasting.
Multiplex platen zijn ideaal voor legplanken. Dit is namelijk een zeer veelzijdig, maar ook erg sterk materiaal. Je bestelt deze houtsoort in vele varianten in onze webshop. Multiplex platen hebben een natuurlijke uitstraling, net als massief hout.
De meest voordelige houtsoorten zijn vuren en grenen. Maar is goedkoop uiteindelijk geen duurkoop? Zeker niet! Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u speciaal onder druk geïmpregneerde vuren en grenen planken en rabatdelen, uitermate geschikt voor onder andere schuttingen en de betimmering van tuinhuisjes!