Een strakke randafwerking krijg je, wanneer je rondom de vijver grote rechthoekige stenen legt.Door deze stenen een klein stukje over de vijver te laten steken, onttrek je het folie aan het gezicht. Deze stenen randafwerking wordt vaak gekozen.
Werk je een vijverrand af met afdekplaten, dan zal deze nog jarenlang mooi blijven. Onderhoudsvriendelijkheid: Afdekplaten zorgen ervoor dat de constructie onderhoudsvriendelijker wordt. Dit komt doordat muurblokken minder snel vies worden en daardoor gemakkelijker schoon te maken zijn.
Voor een grote vijver kan het nodig zijn verschillende stukken aan elkaar te bevestigen met een speciale vijverfolie lijm of door ze te lassen. Voor deze laatste methode verwarm je de randen met behulp van een heteluchtpistool en drukt ze stevig op elkaar met een roller.
Als je de vijver helemaal strak wilt inrichten maak je alleen gebruik van zuurstofrijke onderwaterplanten en eventueel een mooie waterlelie zodat je het authentieke spiegeleffect behoudt. Doordat je niet de andere soorten waterplanten gebruikt, heb je het dubbele aantal aan zuurstofplanten nodig.
Volle beton stenen van 20x30 zijn perfect. De muren 20 cm dik is voldoende. Om zeker te zijn kan je de muur tussen vijver en filter ook 30 cm maken dan gebeurt er helemaal niks meer. Zorg wel dat de specie van goede kwaliteit is ( goed gemengd ) en de stenen niet te droog.
De prijzen van het metselen van muren worden meestal per m2 berekend. Zo rekenen de meeste metselaars vaak per 1000 stenen een gemiddelde prijs van 300 euro, exclusief het aanbrengen van de voegen, inclusief het cement.
De vochtigheid van de metselbaksteen op het moment van verwerken verdient aandacht. Het gebruik van te droge of te natte stenen kan een slechte verwerk- baarheid en/of tot een slechte hechting van de metselmortel leiden.
De aanleg van een niet-overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad, zonnepanelen…) kan vrijgesteld zijn van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed in zij- en achtertuin.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben.
PVC-vijverfolie varieert van 0,5 tot 1,5 mm. Voor kleinere vijvers adviseren we een minimale dikte van 0,8 mm. Voor grotere constructies, zoals zwemvijvers, is een dikte van 1,5 mm PVC-folie aanbevolen.
Onderdoek wordt, zoals de naam al doet vermoeden, onder de vijverfolie gelegd. Door de ondergrond af te dekken met onderdoek kun je voorkomen dat bijvoorbeeld wortels of stenen van onderaf jouw vijverfolie beschadigen. Dit doek is van uitstekende kwaliteit en heeft een gewicht van maar liefst 200 gram/m2.
Het verschil zit hem namelijk in de flexibiliteit van het verwerken en de levensduur. PVC vijverfolie gaat 10 à 15 jaar mee en is daardoor ideaal voor een korte termijn oplossing (bijvoorbeeld voor het geval men niet van plan is om tientallen jaren een vijver te hebben).
Een begroeiingsmat is ideaal. Hierin vinden oeverplanten houvast, ook bij een steile vijverwand , deze kan eenvoudig aan de rand worden opgehangen. Je kunt moerasplanten ook plaatsen in drijvende en schakelbare planteneilanden, ideaal op plekken waar de vijver te diep is. Een pomp verstoort het waterleven.
Vijverbenodigdheden.nl | Nu € 1,95 per m2.
Het mooie aan vijveronderhoud is, dat wanneer je het bij houdt, het helemaal niet veel werk is. Wanneer je de juiste producten gebruikt, is het onderhouden van je vijver een fluitje van een cent. Denk bijvoorbeeld aan de handige duo pond tool van Velda.
Als je de vijveraarde in plantmanden afdekt met grind, gaan de vissen niet woelen in de aarde en kunnen de vijverplanten ongestoord groeien. Voor moerasbodems geldt dit ook. Een met grind afgedekte bodem geeft prachtig de contouren van de vijver weer en een duidelijk zicht op de vissen.
U graaft een geul van ca.15 cm diep rond de hele vijver en legt hier de vijverfolie doorheen.U snijdt dan de vijverfolie op de juiste lengte af en gooit de geul daarna weer met zand dicht. U bent dan in principe klaar om de rand van de vijver verder aan te kleden en te camoufleren.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden.
Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.
Als je besluit om ook vissen te houden in je vijver zul je rekening moeten houden met de afmetingen van de vijver. Een vijver moet minimaal 80 cm diep zijn voor de vissen om te kunnen overwinteren. Ook is het verstandig de omtrek van de vijver af te stemmen op de vissen die je wilt gaan houden.
Een vijver in de volle zon zal eerder last krijgen van extreme algengroei. Het meest ideaal is om een vijver zodanig aan te leggen dat hij half in de schaduw ligt. Bij een bestaande vijver die in de volle zon ligt, zit er niets anders op dan voor meer schaduw te zorgen.
Weer en wind kunnen uw muur snel laten verweren, zeker als er vocht in uw muur kan trekken. En dat kan helaas, want zowel bakstenen als metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Het materiaal heeft poriën waar water in kan trekken. Het effect is dat de stenen en het metselwerk vocht en vuil opzuigen.
Het voegen van metselwerk zorgt ervoor dat het metselwerk een hogere weerstand krijgt en stabieler is. De voegen zorgen er bovendien voor dat het regenwater beter afgevoerd wordt en het vocht niet in de stenen trekt. Tip: wacht na het metselen minstens twee weken met het voegen van het metselwerk.
metsel niet boven ooghoogte, met uitzondering van binnenmuren onder de verdiepingsvloer. metsel maximaal 1/3 van de tijd bij een volledige metselslag tussen enkel- en kniehoogte en tussen schouder- en ooghoogte (20 tot 50 cm en 150 tot 170 cm). werk maximaal 4 uur per dag met de romp meer dan 20° gebogen.