Voetballen is een echte duursport en daarom ontzettend goed voor je conditie. Er vindt ook veel intervaltrainingen plaats waardoor de intensieve sportmomenten worden afgewisseld met korte rustmomenten. Sporten is in het algemeen is goed om hartaandoeningen te voorkomen, vooral als je drie keer in de week voetbalt.
Denk hierbij aan sporten, zoals: hardlopen, spinning, roeien, mountainbiken en zwemmen. Zelfs met een stevige pas wandelen, verbeter je je uithoudingsvermogen al. Je conditie verbeteren op alle vlakken doe je het beste door een mix aan sporten te beoefenen. Dus een mix van kracht- en cardiotraining.
Intervaltraining is een efficiënte manier om snelheid op te bouwen. Hierbij sprint je korte afstanden, gevolgd door rustperioden. Een voorbeeld hiervan is sprints van 5-10 seconden, gevolgd door 30-60 seconden rust. Dit kan bijvoorbeeld op een baan of op een voetbalveld gedaan worden.
Voor voetballers is explosiviteit van belang in sprints, aanzetten tot een sprint en sprongkracht. Belangrijk is daarbij dus het trainen van de bil- en heupspieren én de benen uiteraard. Heb je bijvoorbeeld twee voetbaltrainingen per week, dan kun je ook nog prima twee dagen in de sportschool spenderen.
Je conditie opbouwen kan dus vrij snel gaan. Meestal merk je na een of twee weken al een groot verschil in hoe je je voelt. En na een paar maanden kan je je echt weer helemaal fit voelen.
Begin met je conditie te verbeteren door gedurende de dag meer te bewegen en je lichaam te laten wennen aan inspanning. Het advies is om iedere week ten minste 150 minuten matig intensief te bewegen, zoals stevig wandelen, of 75 minuten intensief te bewegen zoals hardlopen of intervaltraining.
Hoe lang duurt het voordat je resultaat kunt verwachten? 'In principe gaat het vrij snel. Binnen 2 à 3 weken moet je merken dat je je rondje met meer gemak doet. De conditie van het hart-, spier- en longgebied kan heel snel vooruit gaan, ook bij mensen die niet fit zijn.
Een full body-schema is voor de voetballer aan te raden. Je traint dan je gehele lichaam in één trainingssessie. Met twee tot drie sessies per week, zul je snel sterker worden en het resultaat zien in de spiegel.
De voordelen voor je lichaam
Techniek, strakke spieren en meer kracht: je hele lichaam profiteert van voetballen. Daarbij, hardlopen en tegelijkertijd met je voeten een bal besturen doet wonderen voor je coördinatie! Met het lopen, springen en trappen train je je kuit-, bil- en buikspieren.
Er zijn wedstrijdminuten nodig om weer echt fit te worden
Daarom is het maken van wedstrijdminuten zo belangrijk, maar pas op dat spelers niet te snel al 75-90 minuten moeten voetballen. Het mooiste zou zijn dat er een opbouw inzit. Van 60 minuten naar 75 minuten, met uiteindelijk een hele wedstrijd.
Zo veel kilometer loopt een gemiddelde voetballer
De gemiddelde afstand die een speler in een wedstrijd (zonder verlenging) aflegt is tussen negen en 12 kilometer. Dit is gebaseerd op gemiddelde gegevens van profvoetballers. Bepaalde spelers staan erom bekend dat ze enorm veel meters maken.
En een betere conditie. Want het goede nieuws is: iedereen kan zijn of haar slechte conditie verbeteren, ook al is deze superslecht. Dat gaat bij de een weliswaar sneller dan bij de ander, maar vraagt van iedereen dezelfde drie dingen: geduld, regelmaat en een plan.
Je conditie wordt bepaald door je uithoudingsvermogen in combinatie met andere lichaamskenmerken zoals spierkracht, lenigheid, coördinatie en snelheid. Met een basisconditie kun je wandelen, fietsen of traplopen zonder direct buiten adem te raken.
Acht weken sprinttraining verbetert je spiermassa, spierkracht en maximaal zuurstofverbruik, aldus nieuw onderzoek. De reden dat dit type training veranderingen in spiermassa veroorzaakt, is omdat sprinten de aanmaak van spiervezels op gang brengt, met name de snelle spiervezels.
Denk aan activiteiten zoals hardlopen, fietsen, roeien of aerobics. Krachttraining: Krachttraining is een van de beste manieren om fit te worden. Door het opbouwen van spieren verhoog je je metabolisme en verbeter je je algehele lichaamskracht. Wij raden aan zeker 2x per week krachttraining te doen.
De reden hiervoor is dat voetbal uit meer bestaat dan alleen tegen een balletje trappen. Goed vallen (Judo), korte snelle sprints (Hardlopen) of lenigheid (Turnen) zijn tegenwoordig welkome aanvullingen bij veel betaald voetbal organisaties.
Vier of vijf oefeningen
Wanneer je een paar trainingen hebt geleid en je comfortabel voelt bij het organiseren van deze trainingen, kun je zelf besluiten om naar vier (of vijf) oefeningen per training te gaan.
Het bevordert ook de (voetbal)conditie, want tijdens het fietsen maak je alvast je spieren warm, los en soepel. Eigenlijk dus al een goede warming-up. Het team komt zo fit en vol energie aan bij de vereniging; klaar om meteen op het veld te knallen!