Het tonen van affectie gebeurt meestal door zachte aanrakingen, zoals duwtjes. Deze signalen worden ook gebruikt bij een Horsemanship training.
Het grootste teken van genegenheid dat een paard je kan geven is zijn vertrouwen. Dat merk je aan zijn ontspannen en kalme houding. Het paard zal zijn welzijn, dit gevoel van veiligheid, uitdrukken door u in vrijheid te volgen, met het hoofd naar beneden en de oren ontspannen.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen. Wendt je paard zijn hoofd af, gooit hij het geïrriteerd in de nek of legt hij zijn oren plat?
Wat is paardentherapie? Paarden reageren voornamelijk op wat mensen om hun heen doen. Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen.
' Ze weten dit precies zonder een woord gewisseld te hebben. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat paarden menselijk gedrag en emoties goed kunnen aanvoelen en spiegelen. Dit maakt de dieren uitermate geschikt om in te zetten tijdens individuele of teamleerprocessen.
Maar waarom dan die traan in Sprundel? Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden.
In de begroeting wordt door het paard het haar en de oren van de mens besnuffeld. Ook onze adem is interessant, omdat een paard daar iemand aan kan herkennen. Een paard let verder op onze spierspanning, hartslag, stem en geur. De begroeting is het moment waarop bepaald wordt of er genegenheid of afkeer is.
Emoties zoals ongeduld, frustratie en agressie kan het paard op geen enkele manier plaatsen. Het maakt hem verward en onzeker, waardoor hij wantrouwig of angstig kan worden ten opzichte van de mens, een handeling en/of een plaats.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.
Paarden kunnen gapen uit vermoeidheid, maar ook om andere redenen. Als je pony echt kan genieten van poetsen, dan heb je misschien weleens gemerkt dat bij ontspanning ook knipperen met de ogen, langzaam kauwen en gapen hoort. Maar gapen is niet altijd een goed teken. Gapen kan ook een teken zijn van verwerking.
De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Paarden zijn hiërarchisch ingestelde kuddedieren; ze hebben gezelschap van soortgenoten en een duidelijke leider nodig. Onderling - en ook naar mensen toe - tonen ze allerlei vormen van communicatie. Paarden staan ook bekend om hun innige vriendschapsbanden.
Het paard schrikt vaak van dingen die de ruiter helemaal niet heeft gezien. Na het schrikken is hard wegrennen de meest natuurlijke reactie. Door de bouw van het oog is het overlappingsgebied van beide ogen is veel kleiner dan dat van de mens, waardoor het paard nauwelijks diepte kan zien.
Het kusje geven is een leuk trucje,en ook snel aan te leren. Deze manier van kusje geven is dat jou paard met zijn snuit tegen jou aan gaat, en zijn lip op beurt. Aanleren: [ LET OP ] Bij het aanleren is het belangrijk dat je paard niet hapering is.
Paarden verstaan ons mensen niet, maar begrijpen ons zeer zeker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De dieren zijn in staat om subtiele oog- en lichaamsbewegingen op te vangen en te 'vertalen'. Helaas houdt het daar dan ook wel met op: echt communiceren lijkt onmogelijk.
De meeste mensen denken dat een paard lacht, als hij/zij zijn bovenlip krult en zijn tanden ontbloot; het lijkt op een brede grijns. Eigenlijk lachen paarden niet, het is een reactie die te maken heeft met de geuren. Het paard registreert alleen de geuren die via de lucht naar zijn klieren stromen.
Het paard communiceert via minimale lichaamssignalen, is in zijn communicatie eerlijk en begrijpt geen dubbele boodschappen. Het paard accepteert iedereen zoals hij is, motiveert in contact maar stelt ook duidelijk grenzen.
Een paard sturen
De teugels laten de handen van de ruiter met het bit in de paardenmond communiceren. Bij bitloze optomingen geeft dit verbintenis met de neus. Op deze manier kan de ruiter extra hulpen geven, naast de communicatie met de benen. Deze hulpen dienen altijd zacht uitgevoerd te worden.
Een hele goeie plek, is de plek vlak achter de schoft, daar waar het zadel zou liggen. Het is de plek waar paarden elkaar 'groomen' (=elkaar zachtjes kroelen en masseren met de voortanden en lippen), uiteraard alleen als ze elkaar leuk vinden.
Tijdens het vrijwerken communiceer je volledig middels je energie en lichaamstaal en geef je het paard op afstand signalen waarmee je afstemt op hetgeen je op dat moment van je paard verlangt. Zo kun je invloed uitoefenen op de gang, het tempo, de afstand (eveneens de verticale balans) en de richting van je paard.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Hersenwerk biedt ontspanning door inspanning.
Je paard wordt mentaal gestimuleerd omdat hij moet nadenken hoe hij het lekkers kan bemachtigen. Nadenken, concentratie en creatief zijn vergt inspanning.
Paarden kunnen onze emoties en ons gedrag feilloos aanvoelen en reageren hierop door dit te spiegelen. Zo wordt een paard drukker wanneer jij hoog in energie bent of juist heel rustig wanneer jij laag in energie bent.