Twee-eiige (of dizygote) tweelingen ontstaan uit de bevruchting van twee verschillende eicellen door twee verschillende zaadcellen. Die kinderen delen evenveel genetisch materiaal als gewone broers en zussen. Ze kunnen van hetzelfde of verschillend geslacht zijn.
Twee-eiige tweeling
Twee-eiige tweelingkinderen hebben in de baarmoeder ieder een eigen vruchtzak en placenta (zie afbeelding 2). Twee-eiige tweelingkinderen kunnen net zo veel of weinig op elkaar lijken als de andere kinderen uit het gezin.
Twee-eiige tweeling
Als er twee eicellen bevrucht worden, ontstaat er een twee-eiige tweelingzwangerschap. De meeste spontane tweelingzwangerschappen ontstaan doordat er bij de eisprong twee eicellen vrijkomen, die beide worden bevrucht. Ongeveer twee op de drie tweelingen is twee-eiig.
Eeneiige tweelingen zijn als twee druppels water, maar hun genen niet. Nieuw onderzoek toont aan dat ze bij de geboorte al mutaties hebben waardoor ze verschillen, en in extreme gevallen hebben ze een ander geslacht.
Eeneiige tweelingen zijn ontstaan uit één bevruchte eicel, bij twee-eiige tweelingen zijn er twee eicellen bevrucht door twee verschillende zaadcellen. Bij een bevruchting worden eigenschappen van vader en moeder gecombineerd. Bij de meeste vrouwen wordt er iedere maand 1 eicel gevormd.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Vingersporen verschillen wel bij tweelingen. Ander forensisch sporenonderzoek, zoals bijvoorbeeld vingersporenonderzoek, kan bij eeneiige tweelingen wel uitsluitsel geven over wie het spoor achterliet. Eeneiige tweelingen hebben immers niet dezelfde vingerafdruk.
Waardoor ontstaat een meerling? De meeste spontane tweelingzwangerschappen ontstaan omdat er door onbekende oorzaken twee eicellen bij de eisprong vrijkomen die beide bevrucht worden. Bij deze twee-eiige tweelingen speelt een zekere mate van erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol.
Een eeneiige drieling ontstaat wanneer 1 bevruchte eicel zich 2 keer splitst. Dit wordt monozygote genoemd. Ze delen (vrijwel) hetzelfde DNA, zijn dus van hetzelfde geslacht en hebben sterke uiterlijke overeenkomsten. Een twee-eiige drieling ontstaat wanneer er 2 bevruchte eicellen zijn, waarvan 1 zich 1 keer splitst.
De baby's komen uit dezelfde eicel en zaadcel en hebben vrijwel hetzelfde DNA. Hierdoor lijken ze veel op elkaar en zijn ze altijd van hetzelfde geslacht. Daarom wordt een eeneiige tweeling ook wel een identieke tweeling genoemd.
Als een vrouw drager is, dan heeft ze bij iedere zwangerschap één kans op tien om te bevallen van een twee-eiige tweeling. Als de vader drager is, dan verhoogt dit niet de kans op een tweeling, maar hij kan het gen wel doorgeven aan zijn kinderen.
Normaal gesproken komt er tijdens de eisprong 1 eitje vrij, maar het kan dus voorkomen dat er een dubbele eisprong plaatsvindt met als gevolg 2 eitjes die beiden bevrucht kunnen worden. Bij een twee-eiige tweeling worden de 2 eitjes afzonderlijk bevrucht door 2 verschillende zaadcellen.
Met een variant van dat gen heeft een vrouw 18 procent meer kans op een twee-eiige tweeling. De ander ligt in een gen dat waarschijnlijk mede bepaalt hoe de eileiders op het hormoon reageren. Deze variant verhoogt de kans op een twee-eiige tweeling met 9 procent.
Vierlingen en hogere meerlingen zijn heel erg zeldzaam. De kans is 1 op ruim 500.000 voor een vierling zwangerschap. Voor zover bekend werd in 1992 de laatste Nederlandse vijfling geboren.
De ontwikkeling van een tweeling is hetzelfde als bij een eenling, maar vanaf ongeveer 30-32 weken is de toename in gewicht bij de kinderen minder. Dat betekent dat er vaker, meestal elke 2 weken, een echo wordt gedaan om de groei te kunnen volgen.
Eeneiige tweelingen (monozygote)
Eeneiige tweelingen, of een monozygote tweeling, ontstaan wanneer een bevruchte eicel in twee splitst en uitgroeit tot twee aparte embryo's. Deze baby's hebben hetzelfde geslacht, delen dezelfde bloedgroep en hebben dezelfde fysieke kenmerken.
Eicellen worden al voor de geboorte aangemaakt in de eierstokken. Je wordt geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen. Vanaf dan sterven jaarlijks ongeveer 10.000 eitjes af. Tegen de puberteit blijven er nog zo'n 400.000 over.
Twee zussen in Japan zijn met hun 107-jarige leeftijd zover bekend de oudste eeneiige tweeling ooit. Umeno Sumiyama en Koume Kodama zijn deze week officieel opgenomen in het Guinness Book of World Records.
Het record van het grootste aantal nakomelingen en de grootste variatie in het aantal meerlingen is ongetwijfeld in handen van Margaretha, gravin van Hennenberg. In 1276 zou deze vrouw 350, 365, of zelfs 1.514 kinderen hebben gehad.
Gemiddeld komt een zwangere vrouw 11 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Bij een tweeling zal je nog wat meer aankomen, zo'n 12 tot 18 kilo. Om ruimte te maken voor je kindjes groeit je baarmoeder ook sneller waardoor je eerder last kunt krijgen van harde buiken, vermoeidheid en striae.
Wanneer je zelf deel uitmaakt van een tweeling lijkt de kans zelfs nog groter. Zo is uit onderzoek gebleken dat een vrouwelijke, niet-identieke tweeling een kans van 1 op de 58 heeft om zelf een tweeling te krijgen.
De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
Zelfs een genetisch identieke tweeling heeft verschillende vingerafdrukken. Dit fijne patroon ontstaat namelijk in de baarmoeder op geheel willekeurige wijze. Zelfs eeneiige tweelingen, die 100 procent identieke genen hebben, hebben niet dezelfde vingerafdrukken.
Eeneiige tweelingen hebben identieke standaard DNA-profielen. Als een tweeling betrokken raakt bij een misdrijf, kan dit tot problemen leiden in het strafrechtelijk onderzoek. De individuen zijn immers op basis van hun DNA niet te onderscheiden.
Eeneiige (of monozygote) tweelingen ontstaan uit de bevruchting van één eicel door één zaadcel, waarna de eicel zich splitst in twee identieke delen. Het is een raadsel waarom dat gebeurt. Eeneiige tweelingen zijn genetisch identiek en hebben altijd hetzelfde geslacht.