Bij de histamine test wordt het histaminegehalte in de darm gemeten na provocatie. Het DAO-gehalte wordt niet bepaald; de hoge histaminewaarden in de ontlasting duiden wel op een DAO-tekort. Histamine neemt toe bij gebruik van chocolade, oude kaas en rode wijn.
Met de cerascreen® Histamine Test kunt u met een klein bloedmonster de concentratie van het enzym diamine oxidase (DAO) in uw bloed bepalen. DAO breekt histamine dat in de darm zit af. Een lage waarde kan het vermoeden van een histamine intolerantie versterken.
Maag- en darmklachten zijn het voornaamste symptoom bij histamine-intolerantie, maar het kan in verschillende vormen verschijnen. Misselijkheid, diarree, buikpijn, krampen en winderigheid komen vaak voor. Ze treden gewoonlijk een tijdje na het eten op.
Een histamine intolerantie kan ook worden opgespoord door de enzyme activiteit van diamine oxidase (DAO) in je bloed te meten.
Wanneer u op de histamine reageert, krijgt u medicijnen toegediend. U moet 15 minuten wachten. Dan wordt de test herhaald om te kijken of uw longen weer functioneren als normaal. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.
Bij een histamine-provocatietest inhaleert u histamine om de luchtwegen te prikkelen. Zo kan de gevoeligheid van de luchtwegen vastgesteld worden. Histamine is een lichaamseigen stof die onder andere vrijkomt bij allergische reacties. In de onderzoekskamer ademt u via een mondstuk dat verbonden is met een meetapparaat.
Een stijging van histamine kan een versnelde hartslag en hartkloppingen veroorzaken. De diarree treedt vaak 's nachts of een dag na het eten van bovengenoemde voedingsmiddelen op. Een toename van histamine lijkt op een allergie, men spreekt daarom van een schijnallergie, ook wel pseudo-allergie genoemd.
Na inademing van histamine kunt u enigszins benauwd worden of gaan hoesten. Als u erg benauwd wordt, krijgt u van de analist een medicijn toegediend dat direct uw luchtwegen wijder maakt. De benauwdheid wordt dan snel minder.
Er is geen medicijn dat een intolerantie voor histamine geneest. Het enige wat u kunt doen is kijken of antihistamine de symptomen iets verlichten. Alleen het vermijden van voedsel dat veel histamine bevat is een effectieve manier, bij voorkeur in combinatie met een drie-fasen dieet.
Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
De groenten met de laagste hoeveelheid histamine zijn peulvruchten zoals bonen, paprika en rabarber. Tomaten, zuurkool, spinazie en bietjes zitten er juist vol mee, dus die kun je maar beter aan je voorbij laten gaan. Ook paddenstoelen zijn af te raden. De meeste andere groenten kun je prima eten.
Bij de histamine test wordt het histaminegehalte in de darm gemeten na provocatie. Het DAO-gehalte wordt niet bepaald; de hoge histaminewaarden in de ontlasting duiden wel op een DAO-tekort. Histamine neemt toe bij gebruik van chocolade, oude kaas en rode wijn.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Met behulp van een bloed– of huidtest kan nagegaan worden of u allergische antistoffen heeft tegen het verdachte voedingsmiddel. Dat wil echter nog niet zeggen dat er sprake is van een allergie. Een combinatie van allergietesten en uw verhaal bepaalt meestal de diagnose.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
De stof is van nature in je lichaam aanwezig en je kan doorgaans de etenswaren die histamine bevatten of vrijmaken zonder problemen eten. Als alle schakeltjes in je lichaam draaien zoals moet, dan breekt het enzym diamine oxidase (DAO) de overtollige histamine in je lichaam immers af.
Histamine is dus een lichaamseigen stof, die je beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen.
Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.
Een toename van histamine in het lichaam veroorzaakt bloedvatverwijding, een loopneus, jeuk, slapeloosheid, hartkloppingen of hoofdpijn. Jeuk en benauwdheid zijn vaak het gevolg van voedselallergieën en hooikoorts.
Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie. Een van de weinige producten overigens. Beide rooibossoorten – rode rooibos en groene rooibos – zijn geschikt voor mensen met histamine-intolerantie.
Als je te maken hebt met een histamine-intolerantie en op zoek bent naar geschikt brood, kun je het beste kijken naar het soort meel en de andere ingrediënten die het brood bevat. Tarwe en spelt bevatten op zich weinig histamine – en van gist wordt ook gezegd dat het geen histamine bevat.
Heb je histamine intolerantie, maar wel behoefte aan probiotica? Goed nieuws! Deze probiotica, Probiota HistaminX van Seeking Health, bevat probiotische soorten die het histamineniveau in het maag-darmkanaal niet verhogen. Door medicijngebruik of een ongezond voedingspatroon kunnen onze darmbacteriën uit balans raken.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.