Iemand die je niet kent recht aankijken, zoals in de trein, hoort eigenlijk ook niet. Tijdens een gesprek is het wel de bedoeling om de ander aan te kijken. Het oogcontact is dan een belangrijk deel van de communicatie tussen mensen. We wisselen af tussen aankijken en wegkijken.
Twee tips om je blik bewust in te zetten: Wil je sociaal en vertrouwd overkomen, kijk bij de ander dan met name naar het gebied tussen de ogen en de mond. Krachtig wordt het wanneer je kijkt naar het gebied tussen de ogen en het midden van het voorhoofd. Let op: te lang kijken komt intimiderend over.
Gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing! Kijk de persoon niet recht in de ogen, maar richt je blik tussen de ogen op de neus. Zo geef je de indruk dat je je gesprekpartner aankijkt, zonder dat hij beseft dat dit niet echt zo is. Concentreer je nu op het gesprek en op niets anders!
De stand van de ogen
Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt.
BAARN - Lang werd gedacht dat je aan iemands oogbewegingen kunt aflezen of hij de waarheid spreekt of niet. Naar rechts kijken terwijl je iets vertelt, zou duiden op liegen. Als je naar links kijkt, spreek je de waarheid.
Als iemand je opeens opvallend lang aankijkt, kan dat voor sommigen beangstigend aanvoelen. Een blik op iemand werpen, is aandacht geven aan die persoon. Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt.
Je ogen langer dan één seconde sluiten
Wanneer iemand zijn ogen voor ongeveer twee seconden sluit, kan dat wijzen op een leugen volgens Bouton. Het is een verdedigingssmechanisme. Normaal knippert iemand ongeveer met een snelheid tussen de honderd en vierhonderd milliseconden.
Je pupillen kunnen, zoals je weet, van grootte veranderen. En elke keer als ze dat doen, zo blijkt uit de verschillende onderzoeken van de afgelopen decennia, vertellen ze je iets. Vuistregel is: een grote pupil betekent meestal iets positiefs, terwijl een verkleinde pupil over het algemeen geen goed nieuws is.
Geen oogcontact maken kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat de begaafde leerling met sociale problemen het maken van oogcontact als onprettig ervaart. Indien een leerling zeer gevoelig is voor visuele prikkels kan het zijn dat het aangaan van oogcontact een overprikkeling bij hem veroorzaakt.
Oogcontact kan enorm veel doen. Het geeft aan dat je oprecht bent naar de ander toe en niks te verbergen hebt. Tegelijkertijd laat het zien dat je aanwezig bent en met aandacht luistert naar wat de ander te vertellen heeft. In een onderzoek verdeelden ze mensen in koppels.
Oogcontact is het elkaar aankijken tijdens een ontmoeting of een gesprek. Het is een vorm van non-verbale communicatie. Door middel van oogcontact zijn emoties, intenties, zelfverzekerdheid, zwaktes en meer informatie, naast de normale communicatie die er meestal is, te herkennen.
Die technieken helpen bijvoorbeeld om je boodschap helder over te brengen, de ander zich gehoord te laten voelen en om waar mogelijk anderen te overtuigen. Voorbeelden van gespreksvaardigheden zijn luisteren, constructieve feedback geven en omgaan met weerstand.
Lichaamstaal is: lichaamshouding, beweeglijkheid, mimiek, gebaren, oogcontact, blikrichting, de hoek ten opzichte van elkaar, intonatie, gebruik van ruimte, enzovoorts.
Non-verbale aanwijzingen
Iemand die liegt, weet vaak welke woorden hij moet gebruiken, maar niet welke gebaren hij daarbij moet maken. Meestal houden leugenaars hun lichaam erg stil wanneer ze aan het liegen slaan. Ze spreken minder luid, ademen trager, knipperen minder met de ogen en richten hun blik op de grond.
Een fantast geeft je vaak extra informatie zonder dat je erom moet vragen. Alsof ze denken dat een uitbreiding van hun verhaal ze geloofwaardiger doet overkomen. Wat ze bereiken is het tegenovergestelde. Het verhaal wordt vaak te ingewikkeld om nog overend te blijven.
Naar rechts kijken: auditieve gedachten (zoals het onthouden van een liedje) Naar links kijken: visuele gedachten (zoals denken aan de kleur van een jurk) Rechts naar beneden kijken: iemand roept een gevoel op (hoe zou het zijn om uit een vliegtuig te springen?) Links naar beneden kijken: iemand praat met zichzelf.
Een verliefde man (of een man die enorm geïnteresseerd in je is) zal jou in de ogen kijken. Vervolgens dwaalt zijn blik kort naar onderen. Hij staart dan kort naar jouw mond. Hierna kijkt hij je weer in de ogen, en dit proces herhaalt zich.
Wat betreft de blik van een verliefde man, is er nog een ander aspect dat heel onthullend is. Hij kijkt naar je lippen. Het maakt ook niet uit of je praat of zwijgt. In het geval van een verliefde man zegt dit soort blik alles.
"Oogcontact is belangrijk bij aantrekking. Wanneer iemand op dezelfde manier naar jou kijkt maak je oxytocine aan, wat je een warm gevoel geeft." Wanneer het de goede kant opgaat kan een zwoele blik gepaard gaan met een aanraking op de arm of op het been.
Het eerste waar een man naar kijkt als hij een vrouw voorbij ziet komen, zijn haar ogen. Daarna wordt door mannen meestal gekeken naar haar lach en op de derde plek staan de borsten van een vrouw. Dit blijkt uit onderzoek van een webwinkel onder duizend mannen.
Wanneer mensen liegen, geven ze vaak korte antwoorden op vragen en wijden ze minder uit over hun verhaal. Ze kunnen ook pauzeren en meer tijd nemen om te reageren. Wanneer ze vervolgens wel reageren op opmerkingen en vragen van anderen, dan zullen ze veel minder rijke details geven.
Aan de zijkant nek krabben
Als we ons ongemakkelijk voelen, maken we vaak een wrijvende beweging aan de zijkant van onze nek. Mensen die liegen, maken een krabbende beweging op die plek. Deze beweging duidt op een combinatie van ongemak, stress en nadenken.