Een processor ziet alle getallen dus als een aaneenschakeling van 0'en en 1'en. Eén 0 of 1 wordt in jargon een bit genoemd. De eerste PC's konden standaard berekeningen uitvoeren met 8 bits in één keer. De combinatie van 8 bits wordt 1 byte genoemd.
Het binaire getallenstelsel bestaat maar uit twee cijfers, namelijk 1 en 0. Een 1 of een 0 wordt ook wel een bit genoemd. Een reeks van acht 1-en en 0-en wordt een byte genoemd. Een halve pagina met tekst op een computer is hetzelfde als 1 KB (KiloByte), 1.000 bytes.
In een computer zitten miljoenen kleine schakelaars. Zo'n schakelaar kan twee posities aannemen: stroom doorlaten of juist niet. En die twee mogelijkheden geven we aan met 1 en 0.
Door de transistoren handig te combineren kunnen eenvoudige berekeningen worden gedaan. We kunnen bijvoorbeeld makkelijk getallen optellen. Het binaire rekensysteem helpt ons bij het rekenen middels transistoren, en is daarmee belangrijk bij het gebruik van computers.
Een binaire code wordt gebruikt om tekst, instructies aan de computer of andere gegevens te symboliseren met behulp van slechts twee tekens. Meestal worden hiervoor de cijfers "0" en "1" gebruikt, waardoor het binaire talstelsel gebruikt kan worden om met de binaire code te "rekenen".
Met 16 bits heb je 65536 ( = 2 16 ) mogelijkheden. Bits worden meestal in groepjes van acht bij elkaar genomen, dat noemen we een byte (dat is de samentrekking van by eight). Een byte kan 256 ( = 2 8 ) verschillende waarden hebben.
Er is een handige manier om een getal naar binair om te zetten. Deel het getal steeds weer door 2 en schrijf de rest op. Schrijf die resten van rechts naar links en je hebt het binaire getal.
7 = 0111. De BCD-code van 167 is dus 0001 0110 0111.
BCD code. BCD staat voor Binary Code Decimal; deze code vertaalt twee decimale digits 'rechtstreeks' naar twee binaire getallen. Voor het getal 15 schrijft men bijvoorbeeld: 1 → 0001.
Advocatenkantoor elfri.be
Binair betekent denken en rekenen met een getallenstelsel dat slechts 2 getallen werkt, 0 en 1 in plaats van het gebruikelijke 10-tallige stelsel of met tweedelige waarden in logica, alwaar waar en onwaar worden bewerkt in reeksen logische operatoren.
In de computerwereld wordt de hexadecimale voorstelling van getallen veel gebruikt, omdat deze manier van representeren goed aansluit bij de binaire representatie in de computer. Het woord 'hexadecimaal' wordt vaak afgekort als 'hex', hoewel dit 'zes' betekent.
Een getallenstelsel met als grondtal 8 wordt het octale stelsel genoemd. Het octale stelsel gebruikt de eerste 8 getallen van het decimale stelsel. Er wordt dus gebruik gemaakt van de cijfers 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7. Het woord octaal is afgeleid van het Latijnse woord voor acht: octo.
De cijfers achter de komma noem je decimalen. Je kunt nullen achter een decimaal getal zetten om erachter te komen of een getal groter of kleiner is dan een ander decimaal getal met meer decimalen.
Omschrijving: Binair horloge. Orgineel horloge met de tijd in binaire getallen weergegeven.
Omdat de hexadecimaal 16 als grondtal heeft, komen de 'plaatswaarden' overeen met machten van 16. Om naar een decimaal om te zetten vermenigvuldig je elke plaatswaarde met de overeenkomstige macht van 16. Begin dit proces met het opschrijven van de machten van 16 naast de cijfers van een hexadecimaal getal.
Een byte (symbool: B) is een binaire eenheid van informatie, voor te stellen als een woord van een aaneengesloten rij van bits. De de facto standaard is dat een byte uit 8 bits bestaat.
De bits in het geheugen van een computer zijn opgedeeld in groepjes van 8. Zo'n groepje heet een byte. Een computer met 512 Mb heeft 512 megabyte geheugen; ongeveer 512 milioen bytes is meer dan 4 miljard bits. Het grootste getal dat je in één byte kunt stoppen is 255 (binair: 11111111).
8 bit is een aanduiding voor het aantal plaatsen dat een binair getal aan kan nemen (8 plekken 'aan' of 'uit' = 2^8 mogelijke combinaties). Dit is vooral bij computers van belang. Naarmate de hoeveelheid informatie toegenomen is, en de complexiteit van computers toegenoemen is, is de wens voor meer plekken toegenomen.
Rond 1672 bedenkt de Duitse geleerde Gottfried Wilhelm (von) Leibnits het binaire of 'tweetallig' stelsel.
Een bit is de kleinste eenheid die er is op de computer. Een bit kan aan of uit zijn (0 of 1) Een byte is ook een eenheid, en bestaat uit 8 bits. Een byte kan een waarde hebben tussen de 0 en 255.
In plaats van (255,255,255) te schrijven voor wit en (0, 0, 0) voor zwart, gebruiken we vaak hexadecimale notatie: FFFFFF en 8000FF. En deze kleur is rood 255, groen 127 en blauw 0 , wat in hexadecimaal FF7F00 is. Leer meer over kleurcodes.