We gebruiken de term 'gespleten loopsheid' in die gevallen dat een loopsheid start en weer stopt zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. In veel van die gevallen worden deze honden korte tijd later (dagen tot enkele weken) wéér loops.
Bij de gespleten loopsheid stopt de loopsheid na enkele dagen en start over het algemeen weer na enkele dagen tot weken.
Bij een zogenoemde stille loopsheid is de loopsheid niet goed zichtbaar en wordt door de eigenaar vaak gemist. De teef vloeit niet of heeft alleen wat witte of kleurloze afscheiding.De vulva is beperkt of niet gezwollen. De oorzaak van een stille loopsheid is niet bekend.
Heeft een hond pijn bij haar loopsheid? Ja en nee. Sommige teven krijgen ook diarree tijdens een loopsheid. Dus buikpijn is wel mogelijk.
Hoe vaak is uw hond loops? Een teef is meestal elke zeven maanden loops, met een variatie van vier tot twaalf maanden. Dit betekent dat honden gemiddeld twee keer per jaar loops worden, met een spreiding van één tot drie keer per jaar.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Als u besluit om uw puppy te laten steriliseren, moet dit vóór de puberteit plaatsvinden op een leeftijd van zes tot negen maanden. Grote rassen en zeer grote rassen worden later volwassen dan kleinere honden, dus het beste tijdstip om deze te steriliseren is wanneer ze al wat ouder zijn.
Pas nadat het bloed weer donkerder van kleur is geworden en pas daarna echt is gestopt is de loopsheid over en kan de teef niet meer drachtig worden.
Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden.
De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten. Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten.
Er is één manier om loopsheid te voorkomen en dat is door de hond te steriliseren. Bij sterilisatie verwijderen we de eierstokken en soms de baarmoeder.
Een loopse teef is meestal wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Tijdens het uitlaten zal ze wat vaker kleine plasjes doen om haar geur te verspreiden. Ook zal haar eetlust wat minder zijn. Loopsheid uit zich bij iedere teef anders.
een teef stoot een aantrekkelijke geur af tijdens de loopsheid.Je ruikt het zelf niet maar dit trekt reuen aan. Ook zullen andere honden extra veel onder de staart ruiken van je teef. ongehoorzaamheid is een kenmerk van loopse honden wat voor problemen zorgt als je jouw hond uitlaat.
Het teefje wordt dus tot het einde van haar leven loops. Sommige teefjes die ouder zijn dan zeven jaar worden nog maar een keer per jaar loops. Als jouw hond ouder wordt, kan het dus langer duren voordat ze weer loops wordt – maar de loopsheid kan niet verdwijnen.
Soms kun je een loopse hond niet herkennen omdat ze heel schoon is en het bloed altijd snel wast. De gedragsveranderingen van een loopse hond verschillen per soort, maar over het algemeen zal je merken dat je teefje sneller afgeleid is en zich minder gemakkelijk kan concentreren.
De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken. Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn. De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen.
Sommige honden reageren na hun puberteit amper op de hormonen van de buurhond, andere blijven voor de rest van hun leven rusteloos bij de geur van loopsheid. Soms duurt dat enkele dagen, soms weken aan een stuk.
Als je een niet-gecastreerde reu hebt en in de buurt van een loops teefje dat niet is geholpen woont, is het belangrijk om ze tijdens haar loopsheid zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt te houden - tenzij je graag een nestje pups wil. Geef je reutje veel beweging en leid hem af met leuke spelletjes.
Reu met teef
Reuen en teven kunnen haast altijd goed samen. De dames zijn vrijwel altijd de baas over reuen, al zijn er uitzonderingen. Dat geldt trouwens voor alles wat we hier schrijven: het gaat niet om vaste wetmatigheden die altijd waar zijn, maar om de grootste gemene deler.
De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen.
Hoe werkt een broekje voor een loopse hond? Een loopsheidbroekje is ervoor gemaakt om het bloed op te vangen dat uitgescheiden wordt tijdens de ongesteldheid. Hiervoor plaats je een inlegkruisje in het broekje.
Mijn hond is loops geworden – kan de sterilisatie dan wel doorgaan? Nee, het is zeer onverstandig om een teefje tijdens de loopsheid te steriliseren. Gedurende de loopsheid zijn de eierstokken en de baarmoeder veel forser doorbloed, waardoor het risico op bloedingen tijdens de operatie sterk toeneemt.
Doet een sterilisatie pijn? De verdovingsprikken zijn natuurlijk, zoals alle prikken, een beetje gevoelig. Daarom adviseren we om 2 tabletten paracetamol te slikken op moment dat je van huis vertrekt. Daarna is de ingreep eigenlijk niet meer pijnlijk.
De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
Voor- en nadelen van sterilisatie bij een vrouw
Sterilisatie beschermt heel goed tegen zwangerschap. De kans dat u toch nog zwanger wordt is heel klein. Van de 1000 vrouwen die voor sterilisatie kiezen, worden er 5 per jaar toch zwanger. U hoeft geen voorbehoedmiddel meer te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.